Hoe word ik fitter?

hoe-word-ik-fitter
hoe-word-ik-fitter

Zaterdagavond wist ik het nog niet zeker, wordt het de 5.5 km of de 10 km. Zondagochtend was er zelfs nog twijfel. Het had gevroren en rond 8.00u wat het nog steeds koud. Tijd om de knoop door te hakken.

De 5.5km had ik vorig jaar ook gelopen, ik ben er het snelste vanaf en het begint al om 10.30u waardoor ik ook weer eerder thuis ben. Het werd dus de 5.5km en om 9.00u reed ik deze koude zondagochtend richting Meddo voor de Keiloop.

Met een beetje wedstrijdspanning loop ik de kantine binnen van sc Meddo voor mijn inschrijving. Na betaling ontvang ik mijn startnummer en tag voor de tijdregistratie.

Bij mijn auto doe ik de andere schoenen aan om te gaan warmlopen. Nadat de tag aan mijn schoen zit en ik het startnummer heb opgespeld begin ik met de warming up. Rustig lopen en warm worden. De dunne handschoenen beschermen onvoldoende tegen de kou. Langzaam word ik warmer.

Het is de winterstop in het voetbal en dus ook voor mij als scheidsrechter. Net als ieder jaar een goed moment om meer tijd te besteden aan het hardlopen. Dit jaar heb ik me voorgenomen om iedere dag te lopen, van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020. Voor ieder weekend staat er ook een wedstrijd op het programma. Vandaag de Keiloop in Meddo.

In het fitter worden heb ik gekozen om een rolmodel te gebruiken na het beluisteren van de podcast aflevering met Gary Keller. Mijn rolmodel om fitter te worden op latere leeftijd is Rich Roll. Na het beluisteren van meerdere podcast afleveringen heb ik afgelopen week ook zijn boek Finding Ultra (Verborgen kracht – nederlandse versie) gekocht, om te leren hoe hij de omslag maakte.

In dit boek beschrijft hij de sport (zwemmen) in zijn jeugd, de studietijd, maar vooral de alcoholverslaving en het effect op zijn leven. Op dat laatste gebied is hij zeker geen rolmodel voor mij. 🙂 Voor mij begint het met zijn eerste stappen naar een fit leven door zijn voeding te veranderen.

De omschakeling van de voeding gaat een belangrijke stap worden de komende maanden voor mij. Door te testen en proberen ga ik ontdekken welke voeding betere resultaten, meer energie en een sneller herstel geeft. Hierbij test ik ook verder met periodes van intermittent fasting.

Rustiger en harder trainen

In mij leeft een wens om een ultramarathon te lopen. Geen marathon in een wedstrijd op de weg, maar een ultramarathon. Er heerst een andere sfeer in de ultra wereld en een ander ritme. Het gaat meer om de afstand overwinnen en het plezier dan om de snelheid.

Doordat ik begin 2019 ben gestopt als assistent scheidsrechter voor de KNVB kan ik me ook meer toeleggen op uithouding en duurloop in plaats van sprints. Als scheidsrechter moet ik ook snel zijn, maar heb je minder sprintvermogen nodig dan een assistent scheidsrechter.

Voor het komende jaar heb ik twee halve marathons buiten Nederland in mijn agenda gereserveerd. Hiermee heb ik mooie doelen om naar toe te werken. Naast het lopen gaat het hier ook om de reis.

Een cruciaal verschil in de training van Rich Roll zat in veel meer tijd trainen in hartslagzone 2. De afgelopen paar maanden was ik hier al mee begonnen en dit ga ik uitbouwen.

Alle trainingen die ik voor mijzelf doe gaan vanaf nu in de lage hartslagzones 1-2.  Daarnaast is het belangrijk dat ik nog meer van mijzelf geef tijdens de trainingen bij de Argo. Rustiger trainen op de dagen voor mijzelf en harder trainen bij de trainer.

Na de winterstop ga ik ook weer rustdagen en rustweken inbouwen voor het herstel en ontwikkeling van de spieren. In het voorjaar ga ik het lopen afwisselen met fietsen.

Een sporthorloge en een hartslagband is iets wat ik ga kopen van de gereserveerde winst (Profit First) binnenkort. Hierdoor krijg ik nauwkeuriger inzicht op mijn hartslag tijdens het trainen. De afgelopen paar weken heb ik al gemerkt dat ik harder kan lopen terwijl mijn hartslag laag blijft.

Hoe word jij fitter?

Fit zijn van lichaam en geest is een belangrijk element om meer resultaat te halen uit je bedrijf en op andere gebieden in je leven.

Tijdens het trainen en de wedstrijden ben ik met andere dingen bezig dan mijn werk. Soms voelt het als meditatie. Er ontstaat ruimte voor nieuwe connecties in mijn brein. Hierdoor krijg ik na een training weer ruimte om helder te denken in mijn bedrijf en betere beslissingen te nemen.

Voor het komende jaar heb ik ook twee denkweken gereserveerd in mijn agenda. Bedoeld om ruimte te maken voor nieuwe ideeën. Ruimte om verbindingen te maken tussen wat ik gelezen en gehoord heb in de maanden ervoor. Ruimte om te lezen en te schrijven, om mentaal fitter te worden.

Wat ga jij als ondernemer het komend jaar doen om fitter te worden?

P.s. de wedstrijd verliep goed, ik heb alles gegeven. Ruim 30 seconden sneller in vergelijking met vorig jaar op dezelfde afstand. Blij met dit resultaat.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.