Hoe een concreet doel mij hielp bij de kortetermijnbeslissingen

Na een lange voorbereiding was het zondag 17 okt 2021 zover, ik bereikte mijn doel en mijn meest sportieve resultaat tot dan toe. Met een duidelijk doel, goede training, een team waarmee we samen de voorbereiding deden, een topcoach, focus en ondersteuning vanuit huis was ik in staat om de marathon van Amsterdam onder de vier uur te finishen.

Het voordeel van een duidelijk doel waar je naartoe werkt heb ik ervaren bij deze marathon. Het duidelijke doel en het trainingsschema geven heel vaak snel antwoord op kortetermijnbeslissingen. Wat ga ik vanavond doen? Het schema is duidelijk: trainen, de intensiteit, de uitvoering en de afstand, of juist niet trainen en rust nemen.

Iedere dag vanaf maandag 5 juli 2021 stond uitgewerkt in mijn schema. Welke dagen ik rust had en welke dagen ik moest lopen, welke afstand en in welk tempo. Het doel was duidelijk: de marathon finishen onder de vier uur. Dit was een haalbaar doel gezien mijn prestaties tot nu toe bij wedstrijden. Het doel was niet heel scherp, het was tenslotte mijn eerste marathon.

In de trainingen ging het erom: 

  • de kilometers in de benen te krijgen;
  • leren lopen in het tempo van de marathon (5m40s/km);
  • gestaag opbouwen naar de piekweken en weer afbouwen richting de wedstrijd. 

Het schema was duidelijk, maar het was ook belangrijk dat ik leerde luisteren naar mijn lichaam. Soms is het beter een training een dag te verschuiven wanneer ik nog niet voldoende hersteld ben. Een trainer die mijn resultaten en evaluaties beoordeelde en daarmee adviezen gaf heeft me enorm geholpen. Ik heb veel geleerd in deze periode. Telkens weer moest ik luisteren om overbelasting en daarmee blessures in de voorbereiding te voorkomen.

Duidelijk doel 

Het doel was heel concreet: mijn eerste marathon finishen binnen vier uur. Dit doel zorgde drieënhalve maand voor focus. Wat er op een dag ook op de actielijst stond, de training moest gebeuren. Dit betekende op zaterdagen dat ik soms zat te rekenen hoe vroeg ik moest vertrekken met de lange duurloop om de andere afspraken van die dag ook na te komen.

Het trainingsschema was volledig opgezet om mijn doel te bereiken en was passend bij mijn eerdere prestaties. Ik had een basisconditie opgebouwd in de afgelopen 6 jaar, met trainen en wedstrijden in het hardlopen en als scheidsrechter.

Het duidelijke doel zorgde voor de focus om eenvoudig nee te zeggen tegen andere dingen die in conflict waren met dat doel. Zoals nee zeggen tegen sommige wedstrijden fluiten omdat mijn lange duurloop voorging. Al heb ik dat in het begin een paar keer moeten leren doordat ik onvoldoende hersteld op het veld stond.

Trainer

Wat mij enorm heeft geholpen is een gedreven trainer die me corrigeerde wanneer ik verkeerde keuzes maakte doordat ik bijvoorbeeld in het begin te hard of te lang liep. Een andere week had ik een training gemist en die training wilde ik in de volgende training, net voor een 30km wedstrijd corrigeren. “Nooit compenseren,” was de reactie die ik kreeg. Als het niet gelukt is, laat de training dan vervallen of overleg met mij om te kijken wat beter past.

Het is fijn om een trainer te hebben die iedere zelfevaluatie doorneemt, kijkt naar de resultaten in de statistieken en in de training vraagt hoe het gaat. Tijdens de training op de baan geeft hij aanwijzingen met betrekking tot mijn tempo en loophouding. Telkens weer deed hij kleine correcties.

Een trainer die bij wedstrijden komt kijken om te zien hoe het gaat en ook dan weer aanwijzingen geeft. Hij heeft tijdens verschillende wedstrijden stukken met mij en de andere lopers uit de groep mee gefietst. Zelfs bij de marathon in Amsterdam was hij er op de fiets bij en heeft hij op twee stukken gevraagd hoe het ging en aanwijzingen gegeven.

De trainer/coach heeft me geholpen om gestaag te blijven werken richting het doel.

Team

Als ik alleen was geweest had ik nooit besloten om mee te doen aan een marathon. Vanaf het moment dat ik in mij in april 2016 aansloot bij de wedstrijdgroep werd ik enthousiast meegenomen en gemotiveerd om ook wedstrijden te lopen. Ook al had ik me destijds bij de groep aangesloten om sneller te worden in de sprint als assistent-scheidsrechter. Na een maand liep ik mijn allereerste 10km-wedstrijd. Zo werd ik ook gemotiveerd om mijn eerste marathon te gaan lopen. Er waren meerdere lopers uit de groep die dit jaar een marathon gingen lopen. De marathon van Amsterdam werd mijn doel.

Samen ongeveer hetzelfde schema lopen, ieder in zijn eigen marathontempo, en elkaar ondersteunen tijdens de trainingen op de baan en via Strava heeft enorm geholpen om vast te houden aan het schema en het doel te bereiken.

We sliepen met drie personen in hetzelfde hotel, we hebben het parcours gedeeltelijk verkend op zaterdag en zijn zondagochtend samen naar het Olympisch Stadion gefietst en opgewarmd. Totdat ik naar mijn eigen startvak liep hebben we de voorbereiding samen gedaan. 

Zij waren meer ervaren met de marathon en hebben me geholpen bij de keuze van de kleding en voeding bijvoorbeeld. Samen toewerken naar een doel maakt het eenvoudiger, ook al heeft ieder een ander doel. Een soort van mastermind.

Ondersteuning

Dit gaat vaak ongemerkt, maar mensen om mij heen worden ook betrokken bij mijn doel. Vooral de lange duurlopen op de zaterdagen van twee tot bijna vier uur hadden beslist impact op ons gezin. Ze hebben mij ondersteund zodat ik dit kon doen.

Daarnaast waren ze aanwezig in Amsterdam bij de wedstrijd zelf om me aan te moedigen. Ze stonden op een punt rond de 10km waar ze mij twee keer konden zien. Daarna waren ze in het stadion bij de finish. Het is bijzonder en een geluk dat ik die ruimte kreeg en de omstandigheden gunstig waren. Al viel het de eerste maand soms zwaar, na het overlijden van mijn moeder op 3 juli. De trainingen waren in die tijd ook vaak een moment van bezinning. 

Zelfevaluatie

Een belangrijk onderdeel in het succesvol behalen van je doelen is reflectie. Telkens kijken hoe het gaat. Wat de resultaten tot nu toe zijn. Hoeveel moeite het kost om de afstanden in het gewenste tempo te lopen. Zelf terugkijken naar je eigen resultaten en wat je hebt gedaan. Leren met de zelfreflectie wat je de volgende trainingen anders kan doen.

Wil je meer leren over zelfreflectie, lees dan ook 10 acties om te groeien met zelfevaluatie

Je moet ook dingen laten

Dat ik de focus legde op dit doel betekende dat het ten laste kwam van andere doelen. Ik kan niet alles tegelijk en moet dus keuzes maken. Het betekende bijvoorbeeld dat ik minder tijd had om in de tuin te werken op zaterdag en dingen bij te houden. Het betekende dat ik nee moest zeggen tegen uitnodigingen om een aantal wedstrijden te fluiten in de voorbereiding op het seizoen.

De duidelijke focus helpt om keuzes te maken waarin het proces richting het doel voor andere dingen gaat. Dat levert soms een conflict op met mensen die iets anders van je gewend zijn.

Door dit doel werd het ook eenvoudiger om dingen te doen waar ik anders meer moeite mee heb, zoals minder snoepen, op tijd naar bed gaan, voldoende slaap krijgen waardoor ik in de ochtend op tijd wakker word.

Nadeel van een duidelijk doel

Het toewerken naar een doel en het dan uiteindelijk halen of niet behalen heeft ook een nadeel, heb ik gemerkt. Na het finishen van mijn eerste marathon, waar ik drieënhalve maand aan gewerkt heb met focus en volgens een strak schema, ben ik in een soort gat gevallen. Wat nu?

Wat ga ik nu doen? Van een straks schema weer terug naar een proces van drie keer per week trainen en een keer per week een wedstrijd zonder een echt concreet doel. Het achterliggende doel, fit blijven, is duidelijk voor mij, maar heeft nu tijdelijk minder waarde gekregen door de focus op het marathondoel. Van andere lopers heb ik dit ook eerder gehoord, dat de behoefte om naar de volgende training te gaan even weg was.

Daarnaast had ik de neiging om te denken aan het volgende doel. Zo wil ik graag een ultramarathon lopen van 50km, van mijn huis naar mijn vader in Haaksbergen. Verder denk ik aan een volgende marathon en zou ik mijn doelen kunnen aanscherpen naar 3u50m? Heb ik lang genoeg genoten van het behalen van het doel om alweer aan het volgende doel te denken? 

Genieten van de reis

Zaterdag voordat ik vertrok naar Amsterdam heb ik een oefening gedaan die past bij het stoïcisme. Wat kan er allemaal misgaan in de wedstrijd zelf? Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer ik geblesseerd raak onderweg? Wat gebeurt er wanneer ik niet meer kan lopen op het tempo waar ik op getraind heb? Zo heb ik verschillende scenario’s doorgelopen.

Deze oefening heeft me geholpen om bewust te genieten van de gehele reis. De gehele voorbereiding heb ik gedaan. Het schema volgen is gelukt. De trainer heeft me geholpen. Het was goed te doen met het team. Het was leuk om te doen. Ik ben veel fitter geworden. Dit gaf me alle ruimte om te genieten van het hele weekend en tevreden terug te kijken op de voorbereiding. Deze oefening gaf me ook de ruimte om te genieten wanneer het in de wedstrijd zelf niet zou lopen zoals gepland.

Dank je wel

Alle vrijwilligers langs het parcours van het TCS Amsterdam Marathon 2021 bedankt.

Al het enthousiaste publiek langs het parcours bedankt. Het is zo fijn om af en toe je naam te horen met een aanmoediging. Of de kinderen die high fives uitdelen of met een bordje staan: ‘Tap for extra power’. In het bijzonder een dankjewel voor Lobke (verrassing) en Annelies.

Dank je wel M. , Justin, Jillian en Jordi dat jullie er waren om me aan te moedigen en op te vangen na de finish.

Dank je wel Jeroen en Kaily dat we samen de voorbereiding hebben gedaan, en bedankt voor de aanmoedigingen tijdens de trainingen en de wedstrijd samen beleven. Het was een schitterende dag waarop we alle drie onze doelen hebben bereikt.

Dank je wel Joeri, onze trainer. Altijd waakzaam en met goed advies voor de training. Je hebt het schema aangepast aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is mede door jouw inzet in de voorbereiding bereikt.

Het was een geweldige dag, perfect weer en een mooi parcours met een paar venijnige klimmetjes in de laatste 15km, maar al dat publiek in de laatste paar kilometer maakt veel goed.

Doel 1 was finishen. 💯

Doel 2 was finishen onder de 4 uur. ⚡💥

Met 3u57m36s kwam ik over de finish.

Mede dankzij jullie allemaal heb ik dit resultaat kunnen bereiken.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.