Het wordt tijd om uit de kast te komen

Het wordt tijd dat ik iets met je ga delen. Iets waar ik altijd een warm gevoel voor heb maar hier niet echt over geschreven heb. Als je me beter kent dan weet je waarschijnlijk al waar ik het over ga hebben.

Je kent mijn belangrijkste drive – klanten aantrekken. Of beter nog, mensen zoals jij helpen bij het aantrekken van klanten.

Veel zelfstandige professionals die ik ‘ontmoet’, hebben een interessant aanbod en een mooi bedrijf. Ze krijgen de klanten vaak uit het netwerk, en ze willen dat dit eenvoudiger gaat. Ze willen online ook klanten aantrekken.

Via verschillende kanalen ontdekken ze de mogelijkheden van online en social media. Op de zoektocht hoe ze deze mogelijkheden zelf kunnen inzetten landen ze soms hier en leren meer over het gebruik van LinkedIn, Facebook en bloggen bijvoorbeeld.

Alle artikelen hier, mijn presentaties en mijn boek (Laat de klant naar jou komen) hebben een focus op hoe jij als zelfstandige, klanten kunt aantrekken. Iets waar een enorme behoefte aan is.

Maar er is een onderwerp dat ik hier niet of nauwelijks bespreek. Een onderwerp waar ik me persoonlijk altijd sterk voor maak. Dat deed ik ook als werknemer.
gezin werk balans organisatie

Het gaat over werk/leven balans.

Wacht, dat kan beter. Werk is ook mijn leven. Het gaat meer over werk/gezin organisatie.
Het gaat over gelukkig zijn met wat je hebt.
Het gaat over keuzes maken.

Miljonair
Een keuze die ik bijvoorbeeld gemaakt heb, ik hoef geen miljonair te worden.
Dat is wel heel simpel hoor ik je zeggen, dat lukt namelijk maar weinig mensen, dat miljonair worden.
Dat klopt en toch zijn er veel zelfstandige en ondernemers die enorm hard proberen veel geld te verdienen.

Natuurlijk wil ik geld verdienen, ik heb een gezin, en samen hebben we geld nodig. We hebben een mooi huis en daarvoor moeten we iedere maand de bank rente betalen. Samen met mijn vrouw hebben we twee kinderen, die gaan naar school, dat kost geld. Natuurlijk moeten we ook eten en drinken en hebben we kleren nodig.

Als ik op jaarbasis tussen de 50.000 en de 100.000 verdien ben ik dik tevreden en ook nu klaag ik niet.
Om me heen zie ik mensen die maar niet tevreden zijn met wat ze hebben, hoeveel het ook is. Gelukkig zie ik ook mensen om me heen die minder verdienen per jaar en ook tevreden zijn. Het is maar waar je naar kijkt.

Gezin
Een andere keuze die gemaakt heb is voor het gezin. Het meemaken van bijzondere momenten van je gezin kan alleen nu, werken kun je altijd nog is mijn motto.

In mijn laatste baan, als werknemer, was een van de afspraken dat je vanaf 8:00u aanwezig bent en tenminste tot 17:00u werkt. Als manager moest je het goede voorbeeld geven. Hoe lang en hoe vaak ik ook werkte was niet van belang, 8:00u aanwezig.

Dit had als gevolg dat ik nooit mijn kinderen naar de basisschool kon brengen. Iets dat voor mij belangrijk was en ik had daar moeite mee.

De klassikale ouderavond van onze zoon was wat laat gepland toen hij in groep 6 zat, begin oktober. Ik zat in de klas en luisterde nauwelijks naar wat er verteld werd. Er was een gedachte die mij de gehele tijd bezig hield. “Dit was de eerste keer dat ik de juf van onze zoon zag.”

Dat vond ik een ramp. Die avond heb ik een keuze gemaakt, ik ga een dag minder werken.

Natuurlijk moest ik dit afstemmen met de directeur. Hij stemde in, en merkte nog op “Je realiseert je wel dat dit van invloed is op je carriere.” Waarop ik dacht “Nou en, mijn gezin is ook van invloed op mijn carriere”

April 2006 had ik opnieuw een gesprek met de directeur/eigenaar. Dit keer diende ik mijn ontslag in en vertelde dat ik ging werken als zelfstandige.

Twee mooie projecten voor het bedrijf wilde ik eerst afronden en een goede aansluiting voor de opvolger vinden. Mijn laatste werkdag als werknemer was 30 september 2006 en 1 oktober 2006 was ik zelfstandig ondernemer.

Ondertussen was ik verslingerd geraakt aan het bloggen en zag de kansen met name als er een duidelijke focus is. Klanten aantrekken via internet sloot perfect aan bij mijn keuzes. Ten eerste, geen mensen lastig vallen met je aanbod als ze jou niet nodig hebben, dus klanten aantrekken. Ten tweede, het kan perfect vanuit huis.

Dus het onderwerp werd steeds duidelijker, klanten aantrekken. Dit onderwerp staat ook nog steeds als een paal boven water. De methode verschuift een beetje, maar daarover later meer.

Het tweede deel een goede balans tussen werk en gezin is voor mij enorm belangrijk en staat altijd hoog op mijn agenda. Wat ik mij de afgelopen twee weken ging realiseren, met hulp van anderen, is dat er meer mensen zijn die dit belangrijk vinden. Dat hier ook mensen tussen zitten die hier hulp bij nodig hebben.

focus op klanten aantrekken en gezin

Focus
OK, we gaan de focus dus verder aanscherpen. Geen uitbreiding, geen verbreding maar we draaien aan de lens en stellen opnieuw scherp. De focus op een kleiner deel van het landschap.

De inhoud van deze site wordt uitgebreid met informatie, tips en gesprekken hoe je ondernemer kunt zijn met een voldoende ruimte voor je gezin. De focus komt op zelfstandige professionals die klanten willen aantrekken via internet EN willen genieten van haar/zijn gezin.

Waar je vanaf nu op rekenen mag is dat er meer geschreven gaat worden en dat je vaker een nieuwsbrief gaat ontvangen, doel eens per 2 weken. De nieuwsbrief zal bovendien een combinatie worden van klanten aantrekken via internet en werk/gezin organisatie. Nog niet geabonneerd? Schrijf je nu in en leer hoe jij minder kunt verkopen, meer klanten aantrekken en jouw leven kunt leiden.

Daarnaast werk ik aan een aantal producten die jou gaan helpen klanten aan te trekken als zelfstandige professional. Denk aan een boek over Facebook voor je bedrijf, Klanten krijgen met social media, LinkedIn voor meer klanten en een aantal programma’s waar ik de komende maanden meer over ga vertellen. Ken je Facebook for your business al? Een 90 minuten webinar inclusief handige PDF met alle bronnen uit het webinar.

Ik hoor graag je reactie op deze aangescherpte focus.

Creative Commons License photo credit: Nina Matthews Photography en nova031

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

26 reacties

 1. Mooie beschrijving van je eigen zoektocht, die voor mij heel herkenbaar is. Of eigenlijk moet ik eerlijk zijn: mijn gezin/prive is altijd belangrijker geweest dan m’n werk. Werken is leuk, maar tijd voor sport/gezin/inspiratie is minstens zo leuk. En het mooie is: dat hoeft helemaal niet ten koste van elkaar te gaan, maar kan prima samengaan en versterkt elkaar juist.

  Wel merk ik dat het als zelfstandig ondernemer veel makkelijker is om dit allemaal te organiseren dan in loondienst (met managers die sturen op aanwezigheid “anders heeft het gevolgen voor je carriere”). Pffff… wat heb ik het daarmee gehad!

  Ben benieuwd welke inspiratie je mij als ondernemer gaat geven om m’n werk/prive-balans nog beter te organiseren. Heb nu al zin in je nieuwe focus.

 2. Hallo Erno,
  Hoe herkenbaar! Ook ik heb als manager de meest waanzinnige uren gemaakt voor mijn werkgever en mijn team. Tussendoor nog even twee opleidingen gefietst, een gezin, huishouden en een sociaal leven. En toen hield het op. Het licht ging uit en ik ben meer dan een jaar uit de running geweest om fysiek weer op krachten te komen. Ik was totaal uitgeput. Dat jaar heeft mij aan het denken gezet en december 2010 heb ik van het ene moment op het andere mijn baan opgezegt. Gekozen voor mijn gezin en voor mij zelf. Nu run ik een eigen bedrijfje als ZZPer. Ja ook druk, maar zo leuk en ik kan de agenda zelf beheren. Wat ik ook netjes doe. Regelmatig gaat er een streep door een dag en die is voor quality time! Dit is het beste wat ik tot nu in mijn leven heb besloten. Nu heb ik plezier in mijn werk, gezinsleven en mijn sociale leven. Dus voor de mensen die nog voor deze keuze staan zeg ik “gewoon doen”!

  Groetjes.

  Yolanda Zandstra
  Regalo The-Art-Of-Giving

 3. @Ellen leuk dat het zo herkenbaar is. We gaan aan de slag met de inspiratie.

  @Yolanda Mooi dat je gekozen hebt, jammer dat daar soms zoiets heftigs voor nodig is. Dat moet anders kunnen. Zelfstandige zijn helpt daar zeker bij. Dank je wel voor de ondersteuning.

 4. Erno,

  Mooie voornemens. Zit als zelfstandig ondernemer ook vaak met dat onevenwicht tussen gezin en gewin. Ook in mijn vriendenkring is dit het geval. Combinatie van beiden is niet altijd evident.

  Tips zijn dan ook zeer welkom.
  Kijk uit naar jouw volgende posts.

  Succes en keep up the good work!

  Stef.

 5. Wat goed dat je zo´n geluid laat horen.
  Ik ben het helemaal met je eens. Het leven, je partner en kinderen, tijd besteden aan je vrienden en ook eens lekker niks doen.
  Anders kijk je over een tijdje achterom en denk je: waar deed ik het allemaal voor?

 6. Ik ben heel erg geintresseerd u kunt mij zeker mailen.

 7. Mooie “Uit de kast komen” heb je geschreven Erno.

  “Life is all about priorities” is een oud cliché maar nog elke dag helemaal waar. En iedereen is vrij om zijn eigen prioriteiten, soort werk, klanten, privé, tijd, etc. in te delen.
  Het zoeken naar balans is in de hectische tijd van nu een mooie zoektocht en ja, zelfstandig ondernemer zijn helpt daar bij maar kan je soms ook tegenwerken.

  Mooi dat je dit ook op je website meer naar voren laat komen.

  Mijn echte “uit de kast komen” moet nog gebeuren. Ik heb nog een droom weer meer op het podium te staan als spreker. Maar ook dat gaat wel lukken.

  Veel succes met de vernieuwde aanpak.

 8. @Stefaan klinkt goed “evenwicht tussen gezin en gewin” Dank je wel. Ik ben benieuwd waar het volgens jouw vooral wringt?

  @Paul dank je wel- fijn dat het herkenbaar is en de keuzes lijken zo simpel.

  @Joël ik heb je mail gestuurd

  @Hiske dank je wel – iedereen is vrij om alles in te delen en toch zitten we vaak vast in patronen waardoor het zo lastig lijkt. Hoe werkt het zelfstandige zijn daarbij tegen volgens jou?
  Zeker doen, spreken is enorm leuk en de volgende stap gaat daar voor mij ook nog komen, maar dat heb ik bewaard voor een volgend artikel 🙂

 9. Beste Erno,
  Mooi en inspirerend artikel! Voor mij is zelfstandig ondernemen (sinds 1998 al weer) een manier van leven. Het biedt mij ontzettend veel vrijheid, terwijl het meestal ook heel hard werken is. Die vrijheid is iets waar ik zo op gesteld ben, dat ook in periodes waarin het zelfstandig ondernemen eens niet zo lekker loopt als dat ik eigenlijk zou willen, ik het zelfstandig ondernemen voor geen goud 🙂 op zou willen geven om in loondienst te werken. Vooral nu wij in Frankrijk wonen en werken is die vrijheid mij ontzettend veel waard. Ik ontvang veel gasten die inderdaad op zoek zijn een balans tussen werk – vrije tijd – gezin. Mensen soms met torenhoge salarissen die tegen mij uitspreken dat zij ook wel zo zouden willen leven… Het hele leven bestaat uit keuzes maken. Kiezen voor zelfstandig ondernemen – zeker als je geen vangnet hebt van bijvoorbeeld een partner die genoeg verdient om ook in magere tijden alle kosten te kunnen blijven betalen- is mijns inziens een keuze voor vrijheid maar ook een keuze voor offers brengen en discipline. Je focus scherp houden is daarbij onontbeerlijk.

  Hartelijke groet,
  Gerti van Stijn I Maison van Stijn

 10. Wauw Erno, dat noem ik nog eens een ‘niche’!!
  Je zegt “Ik hoef geen miljonair te zijn”, maar
  kan het niet mooi samengaan; heel veel klanten (online) trekken – miljonair worden en meer vrijheid genieten met je gezin..?

  Succes en tot je volgend artikel
  Hartelijke groet,
  Lianne

 11. @Gerti – het klinkt als dat jij ook mooie keuzes hebben gemaakt. Hoeveel gasten je ontvangt heb jij als ondernemer ook altijd nog controle over. Zo kun je elke dag weer kiezen.

  @Lianne Dank je wel. natuurlijk kan het ook samengaan. Kijk maar eens naar dit artikel Balancing Life as a Mom, Wife & CEO. Er zijn al genoeg ondernemers die mij willen helpen miljonair te worden. Mij gaat het er om dat tevreden bent met wat je hebt. Wat ik mij afvraag: Als je je eerste miljoen hebt vergaart wat is dan je volgende doel, nog een miljoen? Ik voel een nieuw artikel opkomen 🙂

 12. Dit zijn van die keuzes waar je energie van krijgt. Quality time met familie brengt volgens mij dan ook een veelvoud aan energie voor de ‘overige’ zaken.

  Super!
  Met vriendelijke groet,

  Robert van Rein
  Ludieq Communicatie

 13. Mooi! Het doet me denken aan een gesprek (gehouden naar aanleiding van mijn motivatieproject) waarin mijn gesprekspartner aangaf dat er altijd iets te kiezen is. We leven soms alsof het nu eenmaal niet anders kan. We moeten werken en voldoen aan de verwachtingen die anderen ons opleggen. Je geeft weer dat het leven begint met een keuze en dat het vervolgens logisch is om naar die keuze te handelen.

  Ik zal met belangstelling je ‘zoektocht’ volgen.

 14. Zelfstandig ondernemer zijn kan je vrijheid geven maar ook tegenwerken. Als je moeilijk NEE kunt zeggen tegen klanten, als je er zoveel plezier aan beleefd en dus ’s avonds gewoon doorgaat met werken, als je als ondernemer meer kansen ziet dan dat er uren in een week zitten (heb ik nog wel eens last van) en zo zullen er nog wel meer redenen zijn waardoor je meer tijd besteed aan je bedrijf dan dat je in loondienst zou doen.

  Ik spreek dan over vrijheid maar eigenlijk bedoel ik hier vrije tijd, tijd voor je gezin, etc. Want natuurlijk ben je vrij je tijd anders in te delen.
  @Erno: je schreef over het vast zitten aan normen en waarden. Zo kan arbeidsethos of de norm dat je elke week voldoende moet ‘verdienen’ je ook ‘dwingen’ meer uren te maken als je eigenlijk zou willen.

 15. Hallo Erno,
  (weer) mooi geschreven hoor! Ik denk dat elke ondernemer (en werknemer) dit wel herkenbaar vind. Hoe geef je voldoende aandacht aan beiden, hoe combineer je het?
  Ik ben zeer benieuwd naar je volgende blogs…
  Groeten, Annette

 16. @Robert mooi te horen – keuzes waar je energie van krijgt. Daar kun je dus alleen maar beter van worden.

  @Mieneke – het zijn allemaal keuzes. We denken dat ze lastig zijn, eenmaal genomen en er naar handelen, valt er een last van je af en wordt alles duidelijk.

  @Hiske Nee zeggen is een logisch gevolg van de keuze voor de juiste mix van ondernemen en gezin, een compleet leven. Er zijn altijd kansen, die zullen er ook altijd zijn, ook als je tijd besteed met je gezin. Je mist dus niets. 🙂
  Vrijheid is kiezen voor de dingen die voor jou van belang zijn. Tijd voor jezelf, tijd voor je gezin, tijd voor je ontwikkeling, tijd voor werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Hoeveel je wilt verdienen is ook een keuze. Hoeveel je moet verdienen is door jezelf opgelegd en daar kun je dus ook weer vanaf. Daar gaat het voor mij dus ook om.

  @Annette dank je wel. Dit is zeker herkenbaar voor een deel van de ondernemers. Er is ook een deel dat vooral werkt aan de carriere en mijn keuze ziet als ondernemen zonder ambities.

 17. Ha Erno

  Wow, dit is een artikel dat me direct beet had.
  Precies waar ik soms mee worstel.

  Met ondernemerschap is er altijd wel werk aan de winkel.
  En thuis kan ik ook best 24 uur per dag aan de slag.

  Dus jouw niche houdt mij op dit moment beslist bezig.
  Wat mij nu helpt bij een betere balans is 1 vrije dag in de week.

  Maar ik stel me zo voor dat er meer manieren zijn om beter, slimmer en handiger in balans te blijven.

  Ik volg je hierin graag!

  Hartelijke groet,

  Mariska Knauf.

 18. Goed Artikel Erno en 100% waar.

  Ik heb in mijn leven ook zoveel mensen ook in loondienst een prachtig salaris zien verdienen, daar heel veel tijd in (moeten) stoppen en dan het thuisfront verwaarlozen en uiteindelijk ongelukkig worden omdat dat front een keer stop zegt….

  Als ondernemer is er altijd wel wat te doen, niemand die je tegenhoudt, maar de door jou geschetste balans en de keuzes die je daarvoor maakt zijn essentieel voor je complete geluk.

 19. @Mariska – klinkt goed. Een dag in de week vrij. En lukt dat? Wat doe je om dit te realiseren? Wat doe je als de telefoon gaat of er mail binnen komt?

  @Jaap – dank je wel. De keuzes voor de geluk maak jezelf, ook als ondenemer.

 20. mooi werk Erno! helemaal in de geest van een van mijn favoriete citaten van Susuki:
  ‘The most important thing is to find out what is the most important thing’.

 21. Erno, in het begin lukte mij dit niet om me hier consequent aan te houden. Heb er behoorlijk mee gesjoemeld. Soms nog. Maar het maakt me wel gelukkiger dat er naast werk ook nog ruimte voor ‘mezelf” is. Praktisch: heb op maandag mijn autoresponder aan, onder mijn e-mail handtekening mijn werkdagen en zo nog wat kleine concrete zaken. Voor klanten is het overigens vaak helemaal geen issue als ze concreet weten waar ze op mogen rekenen. Het is eerder een innerlijke worsteling van ‘altijd beschikbaar willen zijn’. Als ik me hou aan meer “me time” ervaar ik een stuk meer rust en plezier in mijn werk. Groet, Mariska

 22. @Berna mooie spreuk. Susuki ken ik nog niet (behalve de auto’s dan, maar die al het wel niet zijn).

  @Mariska dank je wel voor je aanvulling en dat je de oplossing deelt. In dit artikel, Balancing Life as a Mom, Wife & CEO, noemt Fabienne Fredrickson een vergelijkbare oplossing en ze huurt mensen in.
  De innerlijke worsteling heeft ook te maken wat je denkt dat anderen van je verwachten, volgens mij.

 23. Mooi verhaal, en zo herkenbaar, Erno! Zelf werkte ik al jaren part-time, om dezelfde redenen die jij noemt. Carriére maken heeft me nooit zoveel gezegd, plezier in het werk des te meer. In mijn geval waren dat vooral de dingen die ik naast mijn banen gedaan heb. Daarin heb ik dan ook zo populair gezegd de passie gevonden waar ik nu helemaal mijn ei kwijt kan.
  Vorig jaar heel bewust de stekker uit de baan getrokken omdat het avontuur van zelf dingen ondernemen zo enorm aanspreekt. Wel gesteund door het besef dat er vraag is naar hetgeen ik te bieden heb, want alleen met passie kom je er niet.
  Dank je wel voor je verhaal, ben erg nieuwsgierig hoe jouw ontwikkeling zich voortzet

 24. Die link naar de Facebook for Your Business is zeker niet meer actief? Kreeg deze melding: 404 probleempje – Je hebt iets gezocht en wij konden het niet vinden.You 404’d it. Gnarly, dude.

Reacties zijn gesloten.