Het wordt tijd om uit de kast te komen

Door Erno Hannink | Persoonlijk

mei 09

Het wordt tijd dat ik iets met je ga delen. Iets waar ik altijd een warm gevoel voor heb maar hier niet echt over geschreven heb. Als je me beter kent dan weet je waarschijnlijk al waar ik het over ga hebben.

Je kent mijn belangrijkste drive – klanten aantrekken. Of beter nog, mensen zoals jij helpen bij het aantrekken van klanten.

Veel zelfstandige professionals die ik ‘ontmoet’, hebben een interessant aanbod en een mooi bedrijf. Ze krijgen de klanten vaak uit het netwerk, en ze willen dat dit eenvoudiger gaat. Ze willen online ook klanten aantrekken.

Via verschillende kanalen ontdekken ze de mogelijkheden van online en social media. Op de zoektocht hoe ze deze mogelijkheden zelf kunnen inzetten landen ze soms hier en leren meer over het gebruik van LinkedIn, Facebook en bloggen bijvoorbeeld.

Alle artikelen hier, mijn presentaties en mijn boek (Laat de klant naar jou komen) hebben een focus op hoe jij als zelfstandige, klanten kunt aantrekken. Iets waar een enorme behoefte aan is.

Maar er is een onderwerp dat ik hier niet of nauwelijks bespreek. Een onderwerp waar ik me persoonlijk altijd sterk voor maak. Dat deed ik ook als werknemer.
gezin werk balans organisatie

Het gaat over werk/leven balans.

Wacht, dat kan beter. Werk is ook mijn leven. Het gaat meer over werk/gezin organisatie.
Het gaat over gelukkig zijn met wat je hebt.
Het gaat over keuzes maken.

Miljonair
Een keuze die ik bijvoorbeeld gemaakt heb, ik hoef geen miljonair te worden.
Dat is wel heel simpel hoor ik je zeggen, dat lukt namelijk maar weinig mensen, dat miljonair worden.
Dat klopt en toch zijn er veel zelfstandige en ondernemers die enorm hard proberen veel geld te verdienen.

Natuurlijk wil ik geld verdienen, ik heb een gezin, en samen hebben we geld nodig. We hebben een mooi huis en daarvoor moeten we iedere maand de bank rente betalen. Samen met mijn vrouw hebben we twee kinderen, die gaan naar school, dat kost geld. Natuurlijk moeten we ook eten en drinken en hebben we kleren nodig.

Als ik op jaarbasis tussen de 50.000 en de 100.000 verdien ben ik dik tevreden en ook nu klaag ik niet.
Om me heen zie ik mensen die maar niet tevreden zijn met wat ze hebben, hoeveel het ook is. Gelukkig zie ik ook mensen om me heen die minder verdienen per jaar en ook tevreden zijn. Het is maar waar je naar kijkt.

Gezin
Een andere keuze die gemaakt heb is voor het gezin. Het meemaken van bijzondere momenten van je gezin kan alleen nu, werken kun je altijd nog is mijn motto.

In mijn laatste baan, als werknemer, was een van de afspraken dat je vanaf 8:00u aanwezig bent en tenminste tot 17:00u werkt. Als manager moest je het goede voorbeeld geven. Hoe lang en hoe vaak ik ook werkte was niet van belang, 8:00u aanwezig.

Dit had als gevolg dat ik nooit mijn kinderen naar de basisschool kon brengen. Iets dat voor mij belangrijk was en ik had daar moeite mee.

De klassikale ouderavond van onze zoon was wat laat gepland toen hij in groep 6 zat, begin oktober. Ik zat in de klas en luisterde nauwelijks naar wat er verteld werd. Er was een gedachte die mij de gehele tijd bezig hield. “Dit was de eerste keer dat ik de juf van onze zoon zag.”

Dat vond ik een ramp. Die avond heb ik een keuze gemaakt, ik ga een dag minder werken.

Natuurlijk moest ik dit afstemmen met de directeur. Hij stemde in, en merkte nog op “Je realiseert je wel dat dit van invloed is op je carriere.” Waarop ik dacht “Nou en, mijn gezin is ook van invloed op mijn carriere”

April 2006 had ik opnieuw een gesprek met de directeur/eigenaar. Dit keer diende ik mijn ontslag in en vertelde dat ik ging werken als zelfstandige.

Twee mooie projecten voor het bedrijf wilde ik eerst afronden en een goede aansluiting voor de opvolger vinden. Mijn laatste werkdag als werknemer was 30 september 2006 en 1 oktober 2006 was ik zelfstandig ondernemer.

Ondertussen was ik verslingerd geraakt aan het bloggen en zag de kansen met name als er een duidelijke focus is. Klanten aantrekken via internet sloot perfect aan bij mijn keuzes. Ten eerste, geen mensen lastig vallen met je aanbod als ze jou niet nodig hebben, dus klanten aantrekken. Ten tweede, het kan perfect vanuit huis.

Dus het onderwerp werd steeds duidelijker, klanten aantrekken. Dit onderwerp staat ook nog steeds als een paal boven water. De methode verschuift een beetje, maar daarover later meer.

Het tweede deel een goede balans tussen werk en gezin is voor mij enorm belangrijk en staat altijd hoog op mijn agenda. Wat ik mij de afgelopen twee weken ging realiseren, met hulp van anderen, is dat er meer mensen zijn die dit belangrijk vinden. Dat hier ook mensen tussen zitten die hier hulp bij nodig hebben.

focus op klanten aantrekken en gezin

Focus
OK, we gaan de focus dus verder aanscherpen. Geen uitbreiding, geen verbreding maar we draaien aan de lens en stellen opnieuw scherp. De focus op een kleiner deel van het landschap.

De inhoud van deze site wordt uitgebreid met informatie, tips en gesprekken hoe je ondernemer kunt zijn met een voldoende ruimte voor je gezin. De focus komt op zelfstandige professionals die klanten willen aantrekken via internet EN willen genieten van haar/zijn gezin.

Waar je vanaf nu op rekenen mag is dat er meer geschreven gaat worden en dat je vaker een nieuwsbrief gaat ontvangen, doel eens per 2 weken. De nieuwsbrief zal bovendien een combinatie worden van klanten aantrekken via internet en werk/gezin organisatie. Nog niet geabonneerd? Schrijf je nu in en leer hoe jij minder kunt verkopen, meer klanten aantrekken en jouw leven kunt leiden.

Daarnaast werk ik aan een aantal producten die jou gaan helpen klanten aan te trekken als zelfstandige professional. Denk aan een boek over Facebook voor je bedrijf, Klanten krijgen met social media, LinkedIn voor meer klanten en een aantal programma’s waar ik de komende maanden meer over ga vertellen. Ken je Facebook for your business al? Een 90 minuten webinar inclusief handige PDF met alle bronnen uit het webinar.

Ik hoor graag je reactie op deze aangescherpte focus.

Creative Commons License photo credit: Nina Matthews Photography en nova031

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Comments are closed