Vandaag bespreken we het boek Het boek van wijsheid van Arun Gandhi.
Ondertitel 11 levenslessen van mijn grootvader Mahatma Gandhi
Arun is de kleinzoon van de bekende Mahatma Gandhi.
Mahatma was een Indiase jurist en politicus, die nationaal en spiritueel leider van India werd.
Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.
Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe.
Het is een mooi boek met fundamentale lessen, die middels persoonlijke verhalen en ervaringen van de kleinzoon worden gedeeld. Zo krijg je een beetje zicht op het leven en de omstandigheden van Mahatma Gandhi. Arun belicht vooral de positieve eigenschappen van zijn grootvader. Daardoor is het een beetje een zoet boek.
Arun Gandhi is in 2023 overleden.
- Doe iets goeds met je woede
- Wees niet bang om je mond open te doen
- Geniet van alleen-zijn
- Weet wat je waard bent
- Van leugens heb je alleen maarlast
- Verspilling is geweld
- Kastijd je kinderen niet
- Nederigheid is kracht
- De vijf zuilen van geweldloosheid
- Je wordt op de proef gesteld
- Lessen voor ons huidige leven
Epiloog: De grootste vreugde
Voorwoord
Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien..
1 Doe iets goeds met je woede
Zonder woede zouden we niet gemotiveerd worden om uitdagingen aan te gaan. Het is een energie die ons dwingt om te definiëren wat goed en fout is.
Je bent pas krachtig als je het standpunt van de ander begrijpt en diegene kunt vergeven.
Liefde en vriendelijkheid zijn krachtiger dan woede. Gebruik je woede om liefdevolle, oprechte oplossingen te vinden.
2 Wees niet bang om je mond open te doen
Handelen uit medeleven is effectiever dan handen uit medelijden, en het stelt ons in staat relaties tussen verschillende soorten mensen op te bouwen.
Ghandi was van mening dat je uit ervaring moest spreken en het onrecht tot in je botten moest voelen om er geloofwaardig tegen op te kunnen treden en te kunnen proberen de maatschappij te veranderen.
Hopelijk is dit niet zo en kunenn we van verhalen van andere leren, invoelen en gebruiken voor de nodige veranderingen.
Een mens die niet veel zegt, spreekt zelden zonder na te denken. Hij/zij kiest elk woord met zorg.
Denk na over deze vraag: heeft de wereld last van mijn woorden, of juist profijt? Als je de woorden vindt waarvan de weeld profijt heeft, wees dan bereid ze hardop uit te spreken.
3 Geniet van alleen-zijn
De bijkomstigheid van een maatschapijhervormer is de fans die het aantrekt, het is vermoeiend om altijd maar wer klaar te staan en mensen te woord te staan.
We hoeven het leven niet sneller te maken, maar juist kalmer.
Door de technologie hebben we een soort tussenstation gekregen, waarin we neit echt contact hebben met anderen en ook nooit helemaal alleen zijn. (we sms-en appen in plaats van nadenken)
Hij neemt iedere dag tijd om te mediteren en alleen te zijn met zijn gedachten.
Je hersenen moeten als een kamer met veel openstaande ramen zijn. Laat de bries van alle kanten binnenkomen. maar weiger je door één windvlaag te laten meevoeren.
Het feit dat je openstaat voor andere gedachten betekent niet dat je alle moet accepteren wat je hoort.
Maak deel uit van de wereld en neem zo veel mogelijk ideeën in je op. Trek je dan terug op een rustige plek waar je alleen kunt zijn, en besluit daar hoe je die ideeen gaat aanwenden om de wereld beter te maken.
4 Weet wat je waard bent
Ghandi had oog voor geld en de mening dat een gezonde economie de sleutel was tot India’s vrijheid, omdat hij wist dat de onafhankelijkheid van een land niets voorstelt als je jezelf of je gezin niet kunt onderhouden. Tegelijkertijd begreep hij dat de meeste mensen heel weinig nodig hebben om gelukkig te zijn.
Het wegnemen van economische verschillen kan erg belangrijk zijn om het geweld in de wereld te verminderen. Je kunt geen geweldloosheid prediken zonder de woede te begrijpen die ongelijkheid bij mensen oproept.
Er is niets mis om te streven naar economisc succes – hij vond het alleen verkeerd om anderen niet te laten meeprofiteren. Zo vroeg hij vijf roepies voor elke handtekening, die hij aan maatschappelijke projecten en onderwijs kon bijdragen.
Materialisme en moraliteit hebben een omgekeerd evenredige relatie. Neemt een van beide toe, dan neemt de andere af.
Het doet er niet toe of je talenten door goed onderwijs, behulpzame familieleden, of hard werken hebt verkregen – ze zijn niet in je bezit.
Familie Tata en meelevend kapitalisme – Arun – en veel respect voor Bill Gates. De Tata’s leven neit in luxe maar hebben gekozen voor bescheidenheid.
5 Van leugens heb je alleen maar last
Het is niet eenvoudig om leugens te vermijden want daarvoor moet jer erkennen wat je wilt en dat aan jezelf toegeven.
Als je besluit niet meer te liegen en de waarheid te volgen, kan dat je leven veranderen.
6 Verspilling is geweld
Verspilling is meer dan een slechte gewoonte. Er spreekt onverschilligheid jegens de wereld uit, en je doet er de natuur geweld mee aan.
Als wij teveeel grondstroffen verbruiken, wrden ze nog schaarser voor de anderen.
Als we materialisme op een intiliigent, meelevnde manier aanwenden, kunnen we zorgen dat iedereenop aarde een goede leven heeft, maar materialismedat op exploitatatie en misbruik is gericht creeert een onmogelijke onevenwichtigheid.
Onze hebzucht en verspillende gewoonten houden de armoede in stand, waardoor de mensheid geweld wordt aangedaan.
Alles wat we in ons leven doen, van de kleinste handeling tot de grootste, wordt een spiegel voor hoe de wereld eruit gaat zien.
De ultieme, meest gewelddadige vorm van verspilling is een deel van de dag verkwisten.
Verspil nooit tijd, want die is veel te kostbaar.
7 Kastijd je kinderen niet
Doe wat ik doen, niet wat ik zeg. Kinderen volgen het voorbeeld van volwassenen. Ze kijken af en doen na. Ze kopieren gedrag. Wanneer je wil dat kinderen een bepaald gedrag vertonen dan moet je zelf dus het goede voorbeeld geven. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen, volwassenen volgen ook sterke leiders.
Een volwassene die een kind slaat, zet een cyclus van geweld in gang. Als je kinderen met geweldloosheid grootbrengt, vul je het huis met liefde, respect en een gezamenlijk doel. Bij een geweldloze benadering zoeken ouders en kinderen naar wat ze gemeen hebben en redenen om elkaar te helpen en te steunen.
Kinderen kunnen zich ontplooien als ze worden gerespecteerd en zien dat volwassenen in hun leven geen dingen van het vragen die ze zelf nooit zouden doen.
8 Nederigheid is kracht
Als we een groot ego hebben, wordt het moeilijk om andere mensen respect en compassie te tonen, en juist makkelijker om een onderscheid in klassen te accepteren. Als we overtuigd zijn dat wij gelijk hebben, staan we niet meer open voor de mening van anderen.
Als we niet nederig zijn, kijken we neer op mensen dieh et moeilijk hebben. Dan negeren we vluchtelingen omdat we niet begrijpen dat we zelf ook opeens alles kwijt zouden kunnen zijn, alleen maar omdat we meer geluk hebben gehad.
Het is niet genoeg wanneer de meeste mensen het goed hebben. We meoten ons best doen om te zorgen dat iedereen van de vooruitgang profiteert.
Als we vertrouwen in onszelf hebben, waarderen we de talenten en vaardigheden van aderen, en willen we hen aanmoedigen als het goed met hen gaat en hen helpen als het minder gaat.
Ware rijkdom komt niet voort uit geld of dominantie, maar uit het besef dat alle mensen waardigheid bezitten. De goedheid van een individu zit opgegesloten in de goedheid van alle mensen.
De zeven maatschappelijke zonden: (blz 172)
- Rijkdom zonder wek
- Genot zonder geweten
- Handel zonder ethiek
- Wetenschap zonder menselijkheid
- Kennis zonder karakter
- Godsdienstigheid zonder offers
- Polititek zonder principes.
- Rechten zonder verantwoordelijkheid (door Arun toegevoegd)
Conflicten niet met boosheid maar met liefde oplossen (Harten van Diamand) – connectie met scheidsrechter.
Als succesvolle leden van de maatschappij in ommuurde landhuizen wonen en blind zijn voor de pijn en het lijden van anderen, kan die ongelijkheid alleen maar tot problemen leiden.
9 De vijf zuilen van geweldloosheid
Onze eigen welzijn vergroten we als we positieve emoties als liefde, dankbaarheid en vrijgeveigheid uiten.
De vijf zuilen van geweldloosheid:
- Respect
- Begrip
- Acceptatie
- Waardering
- Medeleven
We doen onszelf geweld aan als we ons richten op de dingen die we niet hebben, in plaats van blij zijn met de geschenken die we hebben gekregen.
De eerste stap naar de vrijheid komt uit onszelf.
10 Je wordt op de proef gesteld
De moord op Ghandi beschrijft Arun in dit hoofdstuk en alles wat er daarna gebeurde.
De echte kracht van geweldloosheid begint als je de liefde kunt opbrengen voor mensen die jou haten.
11 Lessen voor ons huidige leven
Net zoals je bereid zou zijn persoonlijke offers te brengen om een in nood verkerende broer of zus te helpen , zou je bereid moeten zijn om je te verplaatsen in het leed van je buren of onbekenden, en soortgelijke offers moeten brengen om hen te helpen.
Macht ontstaat door oprechte dienstbaarheid, maar mensen die eenmaal aan de macht zijn, worden er vaak door aangetast.
Een verdeeld land, een verdeelde maatschappij, valt uiteindelijk uit elkaar.
Ware democratie zorgt dat mensen niet alleen gelijkwaardig worden behandeld, maar ook worden omarmd en gerespecteerd.
Als we eenmaal kijken naar alles wat we met elkaar gemeen hebben, en niet naar onze verschillen, benaderen we de wereld en elkaar vanuit een heel ander perspectief.
Als we werkelijk geweldloos willen leven, moeten we begrijpen wat de negatieve gevolgen van onze verspillingen ons materialisme 32231zijn, en hoe waardevol het is als we iedereen met respect behandelen.
Het is altijd de moeite waard om voor gelijkheid en waardigeid voor iedereen te strijden, op een geweldloze manier.
Epiloog: De grootste vreugde
Je vindt vreugde in het gevecht, in je inzet, in het afzien dat daarbij hoort, niet in de overwinning zelf.
Arun Gandhi in 2023 overleden.
Opvallende lessen uit het boek voor ons:
- 00:00 intro – een eerste indruk van het boek en de achtergrond door Erno
- 02:40 Wat Gandhi bereikt heeft met geweldloosheid.
- 04:35 De lessen uit het boek zijn ook zeer waardevol voor ondernemers.
- 05:40 Je bent pas krachtig als je de ander begrijpt, en diegene kunt vergeven.
- 06:40 Je woede over onrecht kanaliseren voor om iets goeds te doen.
- 09:05 Als mensen je grens overschrijden dan moet je er ook wat van zeggen.
- 10:55 Gandhi wordt aanbeden en gevolgd, daarnaast zoekt hij ook veel momenten om alleen te zijn, en alleen met zijn kleinzoon.
- 12:00 Met de mobiele telefoon staan we continu in verbinding met de wereld, waardoor we niet tot rust komen, en we voelen ons alleen ondanks de vele online connecties.
- 13:20 Momenten van introspectie en stil zijn bewust creëren, door de natuur in te gaan, wandelen of als je wacht voor een verkeerslicht.
- 15:30 We vluchten voor deze zelfreflectie door meer te consumeren.
- 16:20 De verhalende voorbeelden die Arun gebruikt zijn verhelderend. Zoals het voorbeeld van de vluchtelingen die een aangename toevoeging zijn aan de gemeenschap, weergegeven door suiker toe te voegen en op te lossen in een glas water.
- 18:55 Verhalen en vertellingen blijven beter hangen.
- 19:40 Terwijl Gandhi zelf heel weinig nodig heeft en gebruikt, zegt hij dat er niets mis is om te streven naar economisch succes. Hij vond het wel verkeer om anderen er niet van mee te laten profiteren.
- 21:55 Meelevend kapitalisme – familie Tata en Bill Gates worden geroemd door Arun.
- 22:30 Vroeg voor jezelf bepalen wie je wilt zijn.
- 25:25 Een wijze les voor ouders, aan de hand van een verhaal van Arun met zijn eigen vader. Hoe je als ouder kunt reageren in plaats van afreageren.
- 27:30 Niet de schuld van je afschuiven, maar bij jezelf zoeken.
- 30:10 Verspilling is geweld. Verspilling spreekt een onverschilligheid uit naar de wereld toe en je doet de natuur er geweld mee aan.
- 31:30 Alles wat we in ons leven doen, wordt een spiegel van hoe de wereld er uit gaat zien.
- 32:05 Verspil nooit tijd, want die is veel te kostbaar.
- 35:35 De invloed en verantwoordelijkheid die je als ouder hebt op het leven van je kinderen.
- 38:00 Meer bewustzijn en nederigheid over het geluk dat wij hebben gehad over waar we geboren zijn.
- 40:10 De vijf zuilen van geweldloosheid: respect, begrip, acceptatie, waardering en medeleven.
- 40:20 We doen onszelf geweld aan als we ons richten op de dingen die we niet hebben.
- 45:35 Hoe mooi dit klinkt om vergeving vragen na de moord op zijn opa, maar hoe lastig dit zou zijn wanneer het ons zelf zou overkomen met onze kinderen bijvoorbeeld.
- 47:30 Hoe kan ik geweldloos leven integreren in mijn leven?
- 52:45 Doe iets goeds met je woede.
- Gandhi de film
- Morele Ambitie #boekencast afl 100 – Rutger Bregman
- Atomic Habits #boekencast afl 101 – James Clear
- 4000 weken #boekencast afl 51
- Initiatives of Change – Caux IDG forum
- Letlapa Mphahlele – film Beyond Forgiving
- Elisabeth Laskar (UK), Creators of Peace Circles facilitator and joint National Coordinator of Creators of Peace, UK
Luister naar deze aflevering
Video van deze aflevering
In deze aflevering bespreken we het boek Het boek van wijsheid