Stel je voor, je zit op de bank met je partner na een dag hard werken. Je hebt tijd en aandacht voor elkaar, de kinderen zijn de deur uit, jullie hebben er een hapje en drankje bij, je doet de gordijnen dicht. Dan deelt je partner iets met je dat jouw wereldbeeld op de kop zetten. Zou jij dan reageren zoals Babette?
In 2014 vertelde haar partner die avond het volgende, “Wist je dat:
- de 16 grootste zeecontainerschepen evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s op de wereld bij elkaar? (Er varen er 50.000 rond.)
- er per dag 27 miljoen bomen meer verdwijnen dan erbij komen? Dat is niet alleen een probleem voor het klimaat (CO2 opnemen), maar ook slecht voor de biodiversiteit en slecht voor de bodem, en het versterkt verdroging.”
Die bomen worden vooral gekapt om ruimte te maken voor ons eten, er wordt soja geplant, vooral voor voedsel van dieren, er wordt meer grond vrijgemaakt voor vee en voor palmolie, dat wordt gebruikt in de gefabriceerde producten die we eten.
Babette werd na dat gesprek op slag vegetariër. Ze schreef daarna een boek over de verborgen impact en ontdekte na onderzoek dat driekwart van de impact van de spullen die we kopen verborgen is.
In haar eerste boek, De verborgen impact, heeft ze een top 10 gevonden van dingen die de meest negatieve impact hebben op de planeet en mensen, van wat de gemiddelde Nederlander doet. Op 1 staat niet wat je het meeste hoort in de media en waar veel aandacht voor is, zoals autorijden, vliegen, boeren en wegwerpplastic, maar op één staan de spullen die we kopen.
De nieuwe spullen die we kopen hebben de grootste negatieve impact en het grootste deel daarvan zien we niet, omdat het ver weg van ons plaatsvindt, vooral op het zuidelijk halfrond. In de top 10 volgt dan de auto, je huis, vlees en vis, en vliegen.
Babette en haar gezin besloten dat ze er veel aan kunnen doen, door hun eigen levensstijl te veranderen. Ze kopen bijna geen spullen meer, en als het nodig is kopen ze ze tweedehands. Ze hebben de auto weggedaan en ze vliegen niet meer. Deze verandering heeft ze veel opgeleverd.
Misschien ben je nu net zo onder de indruk als ik toen ik dit las en hoorde, maar wat kan ik daarmee als ondernemer? De multinationals met hun aandeelhouders zijn het grootste probleem en de overheid moet hier wat aan doen. Toch? Wat kan ik daar nu écht aan doen?
In haar nieuwste boek, Het happy 2050 scenario, gaat Babette heel wat stappen verder en laat ze zien dat alles met elkaar verbonden is. Dat jij als ondernemer met je bedrijf je impact kunt verbeteren, maar dat dit op andere gebieden kan dan je verwacht.
Wanneer je denkt dat vooral anderen iets moeten veranderen aan hun impact, zoals de multinationals of de overheid, dan is dit boek voor jou. Wanneer je denkt dat je invloed hebt op het milieu en ongelijkheid dan is dit boek voor jou.
Volledige impact aanpakken
Wanneer je Babettes boek leest, ontdek je dat aan de slag gaan met de impact van jullie bedrijf veel verder gaat dan veranderen van koffiebekers, het terugbrengen van plastic afval, kiezen voor fair trade koffie, gezonde voeding in de kantine en zonnepanelen op het dak.
Het stappenplan van Babette om je hierbij te helpen, in deze volgorde:
- Ontwikkel een eco-positieve, menselijke visie en missie op alle niveaus.
- Pas je businessmodel aan op deze visie.
- Neem je medewerkers mee in deze visie.
- Help klanten en andere betrokkenen om binnen de donut (donuteconomie) te komen.
- Gebruik true pricing in je boekhouding en reduceer de kosten.
- Deel kennis en inzichten die je opdoet.
- Werk samen en gebruik je eco-positieve slagkracht.
De spelregels die Babette hierbij noemt zijn:
- Zorg dat je eigen productie en die van je toeleveranciers schoon is.
- Ga voor klimaatpositief.
- Veroorzaak geen schade aan natuur of beter nog, werk natuurinclusief.
- Sluit de kringlopen en werk circulair.
- Maak optimaal gebruik van schaarse hulpbronnen.
- Werk aan een eerlijke keten, geef inspraak, eerlijk loon, veilige werkomstandigheden.
- Let ook op de verborgen impact.
- Reken met true price.
- Wees integer en transparant.
- Werk samen met collegabedrijven en de keten om de doelen te bereiken.
We gaan van een aandeelhoudersfocus naar een focus op alle betrokkenen. Of van “Hoe kunnen we zoveel mogelijk winst uit dit bedrijf halen?” naar “Hoe kunnen we zoveel mogelijk bijdragen aan een fijne wereld?”
Lees dit boek en leer over dit onderwerp en ontdek waar je het beste kunt beginnen in jullie bedrijf. Graag helpen wij jou daarbij. Meer informatie over het boek Het Happy 2050 scenario.