Hoe haal je het meeste uit jouw podcastgesprek?

Hoe haal je het meeste uit jouw podcastgesprek?
Hoe haal je het meeste uit jouw podcastgesprek?

Stel je bent uitgenodigd voor een gesprek voor een podcast: wat doe je dan om er zo veel mogelijk uit te halen voor jezelf?

In de afgelopen zes jaar heb ik ruim 300 afleveringen opgenomen voor de Decide for Impact podcast (voorheen Erno Hannink Show). In de meeste afleveringen heb ik een gesprek met een gast. Hoe de gasten omgaan met de gepubliceerde opname is heel verschillend.

Wat veel voorkomt is dat een gast te weinig doet met de opname, wat jammer is. De opname heeft je tijd en aandacht gekost. Door de opname te verspreiden deel je jouw ideeën met meer mensen.

In die ruim 300 afleveringen hebben de gesprekken en mijn vragen zich ontwikkeld. In het begin had ik vooral standaardvragen en was het doel een gesprek van maximaal 20 minuten. 

Het laatste jaar voer ik heel open gesprekken en heb ik geen vragen voorbereid. In mijn voorbereiding heb ik allerlei informatie verzameld van de gast en met deze achtergrondinformatie stel ik vragen. Naar aanleiding van de reacties van de gast stel ik meer vragen. De meeste gesprekken duren ruim een uur.

Als het goed is heeft de eigenaar van de podcastshow haar werk goed gedaan en heeft ze je goede vragen gesteld. Jij hebt open en eerlijke antwoorden gegeven met zo min mogelijk zelfpromotie. Hierdoor krijgt de luisteraar een goed beeld van jou en win je zijn vertrouwen, zodat de aflevering waardevol is voor de luisteraar en daarmee voor jou.

Ondernemers in kleine bedrijven drijven voor meer dan 50% op nieuwe opdrachten die binnenkomen via andere klanten en contacten, met behulp van verwijzingen en aanbevelingen. Deze marketing, die gebaseerd is op vertrouwen, trekt langzaam maar zeker steeds meer klanten aan.

Er zijn een paar redenen waarom je de podcastgesprek waaraan je deelneemt wilt delen:

  1. De mensen in jouw netwerk krijgen een andere kant van je te zien.
  2. Er komen nieuwe mensen in contact met jou door nieuwe kanalen zoals Apple Podcast en Spotify.
  3. Podcasts worden tegenwoordig beter gevonden via zoekmachines.
  4. Je ondersteunt de eigenaar van de podcast (goede ruil want jij krijgt ook zichtbaarheid in haar netwerk).

Hoe haal je er het meeste uit?

De eigenaar van de podcast heeft meestal een website waarop alle afleveringen van de podcast te vinden zijn. Ze worden ingesloten op deze website zodat je snel en eenvoudig kunt luisteren naar een aflevering.

Je kunt natuurlijk verwijzen naar het artikel op de website van de podcasteigenaar waarin jouw aflevering te vinden is, maar dat is niet de beste oplossing.

Jouw netwerk is vertrouwd met jouw website en met jou. Wanneer je deze mensen naar een andere website stuurt, zullen ze lang niet allemaal de link bekijken. Bovendien mis je bezoekers op je eigen website als je mensen doorstuurt naar de website van de maker.

Social media

Vaak heeft de podcast host jouw aflevering gedeeld op de social media kanalen. Zo deel ik de podcast aflevering altijd op LinkedIn en Twitter. Het lijkt dan handig en netjes om het bericht van de host te delen. Beter van niet.

Voor een beter bereik is het handiger om zelf een bericht te schrijven met een link naar het artikel op de site van de host of je eigen artikel (zie hieronder).

Gebruik ook een afbeelding met een foto van jezelf voor de podcast aflevering. Zo maak ik altijd een afbeelding voor de social media en het artikel voor de aflevering. Die kun je gebruiken. Door een foto van jezelf val je beter op in je netwerk.

Jouw website

Voor een artikel over deze podcast aflevering die op de langer termijn voor jou werkt doe je het volgende:

Bijna alle makers van een podcast publiceren het audiobestand van een podcastaflevering op een speciale website die daarvoor is geoptimaliseerd (zoals Podbean, Libsyn en Soundcloud). Dan gebruiken ze de insluitfunctie van deze site om de podcast afspeelbaar te maken op de eigen website en hem door te sturen naar allerlei platformen.

Deze functie om een aflevering in te sluiten op een website kun jij ook (gratis) gebruiken. De stappen vind je hieronder.

  1. Ga naar je blog en creëer een nieuwe pagina of een nieuw artikel. 
  2. Voeg een afbeelding toe die ervoor zorgt dat mensen snel kunnen zien dat ze naar het ingesloten gesprek moeten luisteren.
  3. Voeg tekst toe om de lezer nieuwsgierig te maken naar wat jij deelt in de podcastaflevering. Laat ze zien dat je dingen deelt in de aflevering die je nog niet eerder gedeeld hebt en die interessant zijn voor jouw publiek.
  4. Sluit nu de podcastaflevering in.
  5. Publiceer het artikel of de pagina.

De code om in te sluiten vind je bij mij via Podbean, zie de afbeelding hieronder:

embed podcast aflevering

Deel nu dit artikel of deze pagina van jouw website via de kanalen die jij gebruikt, zoals LinkedIn, Twitter, Instagram.

Maak een aparte e-mail voor de mensen die geabonneerd zijn op jouw e-mails (nieuwsbrief).

Bedenk op welke plekken je je podcastaflevering nog meer kunt delen.

Herhaal dit delen met enige regelmaat. Er is maar een klein deel van je netwerk dat je artikel de eerste keer gezien heeft. Sommige mensen hebben het wel gezien en dachten: daar ga ik straks naar luisteren, wat ze vervolgens vergeten zijn te doen.

In een goede podcastaflevering heeft de eigenaar jou zichtbaar gemaakt. Gebruik dit zo goed mogelijk.

Voorbeelden

Dit zijn enkele voorbeelden van gasten in de Erno Hannink Show die hun aflevering goed hebben gebruikt.  

Allerd Stikker

Zo ziet het artikel eruit op de website van allerdstikker.nl:

Noot: Het is beter om de podcastspeler in te sluiten in plaats van een link ernaartoe. Daarmee maak je het voor de bezoeker namelijk eenvoudiger om direct te luisteren.

Luister hier naar het gesprek met Allerd Stikker over Code Oranje voor onze aarde.

Aafke Osse

Zo ziet het artikel eruit op de website van maakruimte.nl:

Luister hier naar het mooie gesprek met Aafke Osse over leiderschap.

Danielle Braun

Via WhatsApp kreeg ik de volgende vraag:

​”Vraagje: vind je het leuk als ik management impact, mijn uitgever, vraag om de podcast in hun e zine op te nemen? Goeie exposure. In mijn eigen e zine komt ie natuurlijk ook.”

Danielle Braun

Uiteraard mag dat 🙂

Zo ziet het artikel eruit op de academievoororganisatiecultuur.nl:

Zo werd het verstuurd in een e-mail naar haar 5000 abonnees:

Het werd daarna ook verstuurd in een e-mail naar de abonnees van haar uitgever.

Luister hier naar het bijzondere gesprek met Danielle Braun over cultuur in organisaties.

Femke Hogema

Een aparte e-mail naar de abonnees van je e-mails sturen. Een e-mail die over niets anders gaat dan jouw podcast aflevering. Een verhaal in de e-mail waarom het interessant is om naar deze aflevering te luisteren.

Zo deed Femke dit:

Luister hier naar het gesprek met Femke en wat haar zo raakte.

Gebruik jouw podcastgesprek om bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te komen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.