De grootste fout bij het nemen van beslissingen

De grootste fout bij het nemen van een beslissing is dat je gebruikmaakt van de verkeerde informatie. Het hebben van de juiste informatie is het belangrijkste voor het nemen van een goede beslissing, belangrijker dan kennis en geld. Sterker nog, kennis kan juist versterken dat je de verkeerde informatie gebruikt.

Of je de juiste informatie hebt voor een beslissing kan lastig zijn om te ontdekken, maar wanneer je ervan uitgaat dat je meer dan voldoende expertise hebt loop je het risico dat je doorgaat met de onjuiste informatie.

De context van de beslissing speelt een belangrijke rol. Jouw expertise heb je mogelijk ontwikkeld in een andere context, waardoor deze niet meer waardevol is voor deze beslissing, maar omdat je overtuigd bent van je expertise ben je blind voor de nieuwe context.

Het eerste wat een goede beslisser doet wanneer ze risico’s neemt, is meer te weten komen over de context van de beslissing en wat voor soort resultaat haar het beste resultaat in die context zal geven. Voor goede beslissingen wil je het gevoel ontwikkelen van de context en de informatie die relevant is.

Als je weinig kennis hebt van de omstandigheden en de omgeving, vertrouw dan niet je expertise, maar kopieer wat anderen doen die succesvol zijn in deze context. Als ondernemer kun je je niet onderscheiden door iets na te doen, maar het kan wel een begin zijn in een nieuwe markt of andere situatie. Met de nieuwe ervaring kun je doorbouwen en je eigen visie ontwikkelen.

Volgens dr. Barnaby Marsh is de basis voor alle besluitvorming het verkrijgen van goede  informatie. Context en overweging van de mogelijke uitkomsten is belangrijk, omdat elke beslissing anders is en wat in het ene scenario werkt, niet noodzakelijk in het andere werkt.

Marsh stelt dat de evolutie van kennis ook cruciaal is. Het niet verschuiven en herformuleren van kennis naarmate de omgeving verandert (de misvatting van buitensporige expertise) is de grootste fout bij de besluitvorming.

“Soms is er een verschuiving in de omgeving en verandert de omgeving. De kennis die voorheen werkte, zal niet per se zo goed meer werken. Dus de mensen die de beste beslissingen nemen of het beste vooruitgaan en innoveren, zijn degenen die bescheiden zijn, degenen die kunnen zien dat wat in het verleden werkte, niet noodzakelijk in de toekomst zal werken. Of de informatie misschien niet voldoende is om dit type probleem op te lossen.”

Barnaby Marsh

Langetermijnbeslissingen zijn altijd in ontwikkeling. Je maakt een keuze en dan is het van cruciaal belang om die keuze op te volgen met nieuwe informatie om een betere keuze te maken. Een goede keuze is dus geen bevroren punt in de tijd, maar toewijding voor de richting en nieuwe beslissingen om in de goede richting te blijven gaan.

Dr. Barnaby Marsh is een expert op het gebied van het nemen van risico’s. Hij deed onderzoek naar besluitvorming in complexe situaties en is co-auteur van het boek How Luck Happens, met Janice Kaplan.

Eerder schreef ik over vooroordelen (biases) die je in de weg zitten bij goede beslissingen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.