Voor de groei van je bedrijf maak je deze twee belangrijke keuzes

groei bedrijf keuzes

groei bedrijf keuzes

Maandagavond 12 november was er een interessante documentaire op TV, Schone Schijn. De inleidende tekst bij deze aflevering:
“In Nederland verkeren ruim 350.000 zelfstandig ondernemers in ernstige financiële problemen.”

Een paar weken eerder las ik een reactie van Joel Klettke op Twitter over een artikel waarin het ging over de kommer en kwel bij freelancers (zelfstandige ondernemers). Het was een artikel op NPR waarin het vooral ging over hoeveel moeite freelancers hadden om voldoende te verdienen.

Dit artikel raakte een snaar bij Joel (en bij mij) omdat hij genoeg freelancers kent die meer verdienen dan ze ooit hebben gedaan in een baan. Zo had Joel zelf in het eerste jaar als zelfstandige een omzet van bijna $ 100k en de jaren daarna is dat alleen maar verder gegroeid.

Financieel gezond bedrijf

Joel koppelde me ook nog aan een aantal andere freelancers die gemiddeld een omzet hebben van $ 250.000 met hun bedrijf. Met twee van deze freelancers heb ik ook een gesprek gehad voor de podcast.

De rode draad die ik uit deze gesprekken haalde was dat het niet heel ingewikkeld is om als freelancer meer te verdienen dan als werknemer. Het gaat er om dat je een aantal belangrijke keuzes maakt. De twee belangrijkste keuzes voor meer omzet zijn:

1. Blue Ocean

Keuze 1 die telkens weer terugkomt in mijn gesprekken met ondernemers, kies een duidelijke klant en oplossing. Creëer je eigen Blue Ocean (uit het boek Blue Ocean Strategy van Renée Mauborgne en W. Chan Kim).

De kern van de Blue Ocean strategie is dat jij de enige oplossing bent in de kleine vijver van potentiële klanten. Door je product uniek te maken voor een heel klein deel van de markt, word jij ‘als vanzelf’ de beste oplossing voor de klant.

In tegenstelling tot wat veel ondernemers doen, een gemiddeld aanbod voor een brede markt. Op deze manier heb je een grote markt, maar ook veel concurrentie. Het aanbod is inwisselbaar voor vele andere in de markt. Het belangrijkste waarop je dan kunt onderscheiden is de prijs en dat is een race naar het dal.

2. Verhoog de prijs regelmatig

Keuze 2, verhoog regelmatig de prijs van jouw oplossing. Dit is ook logisch want jouw kennis van, de klant, haar probleem, de markt en de beste oplossing neemt steeds meer toe. Je bent steeds beter in staat om de beste oplossing voor je klant te bieden. Waardoor de klanten steeds betere resultaten krijgen met jouw oplossing.

Keuze 2 is eenvoudig te doen, wanneer je keuze 1 goed hebt doorgevoerd.

Meer tips

Joel vertelt in dit gesprek over meerdere dingen die hij heeft gedaan waardoor hij zo snel een goed financieel resultaat neerzette als freelancer. Luister naar het gesprek met Joel en gebruik de tips voor jouw bedrijf.

Bekijk ook de documentaire Schone schijn online.

Je luistert naar de aflevering met Joel direct op mijn website -> https://decideforimpact.com/show171/

 

 

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.