We grijpen niet naar onze telefoon door de meldingen, maar door…

automatische beslissingen. De beslissingen die we continu nemen zonder dat we ons er bewust van zijn. Het gaat vanzelf en je hebt het niet eens in de gaten. Na het lezen van onderstaand onderzoek heb ik opnieuw een aantal aanpassingen gedaan aan mijn telefoon. Lees verder en ontdek hoe mijn horloge mijn slechte gewoontes ontwikkelde.

Ruim een jaar deed ik er over om het sporthorloge te kopen dat beter inzicht geeft in mijn hardloopprestaties. Twee jaar geleden kocht ik de Samsung Watch Gear 2, omdat deze veelzijdiger en goedkoper was dan de Garmin. Na ongeveer een jaar was het duidelijk dat de Gear 2 niet nauwkeurig genoeg was voor mijn wensen. Daarna duurde het nog een jaar voor ik mijn vergissing voldoende geaccepteerd had om de Garmin te kopen.

Het was vooral het gevoel dat de Samsung nog niet afgeschreven was en ik deze niet goed meer kon verkopen. Tijdens de vakantie in Duitsland in de nazomer van 2020 was ik in het museum van Schloss Herrenhausen tegen een kolom aangelopen en had ik daarmee het glas van het horloge beschadigd. De Samsung was onverkoopbaar geworden.

Het duurde tot begin april voor ik me eroverheen kon zetten en klaar was om de Garmin te kopen. Bij de installatie van de Samsung had ik ervoor gekozen om geen meldingen op mijn telefoon binnen te laten komen. Waarom ik dit veranderd heb voor de Garmin is me niet duidelijk. De afgelopen weken kreeg ik meldingen binnen op mijn horloge wanneer er een telefoonoproep of een bericht binnenkwam. Deze meldingen waren een afleiding van het werk dat ik op dat moment aan het doen was.

De volgende stap was dat ik dan meestal onderbrak wat ik aan het doen was en mijn telefoon pakte om te bellen of te reageren op het bericht. Voorheen wachtte ik hiermee tot ik klaar was met de taak en dan keek ik of er berichten waren.

In het boek Good Habits, Bad Habits beschrijft Wendy Wood het effect van triggers op gewoontes die we ontwikkelen. Triggers helpen je om een gewoonte te ontwikkelen, of het nu een gewoonte is die bijdraagt aan je doelen of je juist afleidt van je doel.

Zo beschreef ik in Hoe stop ik de grootste afleider dat het handig is om de meldingen van je smartphone uit te schakelen zodat je minder snel wordt afgeleid door je telefoon. Tijdens het focusblok en andere acties die ik doe waarbij ik me concentreer op de taak leg ik de telefoon uit het zicht en schakel meldingen uit.

Een onderzoek van de London School of Economics and Political Science laat zien dat deze triggers al niet eens meer nodig zijn. Dat het grijpen naar je telefoon om te zien wat er in de wereld gebeurt een gewoonte is geworden. Het is een automatische beslissing waar je niet meer bewust over nadenkt.

Voordat je het onderzoek als ‘niet op jou van toepassing’ aan de kant legt is het goed om verder te lezen. Het onderzoek werd gedaan onder 37 mensen met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar in het VK, Duitsland en Frankrijk. Daar val jij wellicht niet onder, maar wat opvalt is dat triggers niet meer nodig zijn voor deze mensen om de telefoon op te pakken. Deelnemers uit het onderzoek:

“Ik zou mezelf niet als iemand beschouwen die erg aan hun telefoon is gehecht,” zei een deelnemer. “Maar toen ik dit zag, realiseerde ik me dat ik me niet eens meer herinner dat ik hem oppakte. Ik denk dat ik hem veel meer gebruik dan ik mezelf heb laten geloven.”

“Ik kan me niet herinneren dat ik mijn telefoon tevoorschijn haalde. Als ik dat moment zie, kan ik me niet herinneren dat ik dat heb gedaan … en het verbaast me dat ik hem blijf controleren,” zei een andere deelnemer.”

Uit het onderzoek van LSE

Dat is precies waar het om draait. De kans is groot dat jij en ik regelmatig naar onze telefoon grijpen zonder dat er een melding is van een app. 

Eerder verwijderde ik al apps als Facebook en Instagram van mijn telefoon omdat ze ongemerkt veel meer tijd kosten en meer aandacht vragen dan ik wil. Daarnaast heb ik al meerder keren de LinkedIn- en Twitter-app verwijderd van mijn telefoon.

Door de bewustwording van dit onderzoek realiseer ik me dat de apps mij trainen om de telefoon vaker op te pakken en zelfs zonder actieve meldingen. Diezelfde tijd kan ik aan andere dingen besteden, al is het even voor me uit staren zonder afleiding. Met als resultaat dat ik zojuist de LinkedIn- en Twitter-apps weer heb verwijderd van mijn telefoon en ook de meldingen van de telefoon heb uitgeschakeld op mijn horloge.

Zoals Prof Saadi Lahlou, co-auteur van de studie en voorzitter van sociale psychologie aan LSE, zegt:

“Zeer belangrijke en dringende zaken zijn zeldzaam. De meeste dingen kunnen een paar uur wachten – je zult sowieso niet veel missen.”

Prof Saadi Lahlou

Afgelopen weekend installeerde ik een nieuwe achtergrondafbeelding en ruimde het startscherm van mijn telefoon o,p en dat ziet er nu zo uit. De vermindering van het aantal icoontjes op het startscherm gaf direct een rustiger gevoel. Met de verwijdering van de apps, die ongemerkt meer aandacht van mij vragen dan ik wil, wordt dat alleen maar beter. Hierdoor krijg ik meer grip op mijn telefoon en heb ik meer ruimte om automatische beslissingen te ontwikkelen die bijdragen aan mijn doel.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.