Gewoontes kosten zo weinig moeite

Gewoontes kosten zo weinig moeite
Gewoontes kosten zo weinig moeite

Gisteren had ik een gesprek met Désirée. We hadden het over dagelijks een artikel schrijven en publiceren. “Ik vind het knap,” zei ze. 

Hier reageer ik altijd op met: “Het is niet knap, het is een keuze.”

Het draait ten eerste om de keuze om iets te gaan doen. Wanneer ik de keuze heb gemaakt, weet ik: dit is belangrijk voor mij. Vanaf dat moment krijgt het prioriteit en ga ik het iedere dag doen. Ik ga geen uitgebreide plannen maken, ik wil vandaag nog beginnen.

Gewoon beginnen

Een van de meest opvallende uitspraken uit Het kleine innovatieboek van Kim Spinder is: ga het gewoon doen. De mensen in bedrijven die wel innoveren gaan het ‘gewoon’ doen. In plaats van dat ze plannen maken en deze rondsturen binnen hun bedrijf beginnen ze klein. Ze gaan het doen met de middelen die ze ter beschikking hebben.

Else vertelde dat ze wel weer wil gaan bloggen. Door het zo te zeggen liet ze veel ruimte over om het niet te doen. Net als veel ondernemers die ik spreek over meer publiceren, begrijpt Else waarom het waardevol voor haar is. Ze wil het wel, maar de volgende maand is er nog steeds niets gepubliceerd.

Om te voorkomen dat je telkens weer eindigt zonder actie omdat je er te veel over nadenkt, is je keuze opschrijven en delen met de wereld waardevol. Zo schreef ik een artikel over dat ik stop met omkopen. Door dit artikel te publiceren moest ik ook de volgende stappen zetten: mijn website aanpassen en de laatste e-mail met uitleg sturen naar de mensen die zich hadden geabonneerd op mijn wekelijkse mails.

Zo is het ook met gewoontes. Daarbij is het ook belangrijk dat je er niet te veel over nadenkt nadat je eenmaal een keuze hebt gemaakt.

Een persoonlijk voorbeeld – balansoefeningen

Enkele weken geleden kreeg ik een uitgebreid sportmedisch onderzoek. Ik was benieuwd of er eventueel dingen zijn in mijn lichaam waar ik rekening mee moet houden bij het sporten en wat mijn hartslagzones zijn voor het lopen.

Het meest opvallende wat uit dit onderzoek kwam was dat de enkelbanden van mijn rechtervoet wat losser zijn. Wat kan ik doen om dit te verbeteren, vroeg ik de sportarts die het onderzoek deed. Die banden kun je niet verbeteren, zei hij, maar je kunt wel de spieren eromheen sterker maken zodat ze het meer opvangen. Daarvoor kun je balansoefeningen doen.

Balansoefeningen zijn ook belangrijk voor het hardlopen, dus die wilde ik al langer oppakken. Met deze opmerking van de sportarts had ik de keuze daar en op dat moment gemaakt.

Hoe kan ik deze oefeningen invoeren? Door klein te beginnen en de balansoefening te koppelen aan een bestaande gewoonte. Tijdens het tandenpoetsen doe ik nu een balansoefening. Tijdens het poetsen van de tanden in mijn onderkaak train ik de linkervoet en bij het poetsen van de tanden in mijn bovenkaak train ik de rechtervoet. Zo worden de spieren langzaam maar zeker sterker.

Slechte gewoontes vervangen

Stel, je denkt erover na meer te gaan bewegen, omdat dat nu eenmaal gezonder is, dan ga je nadenken over hoe je dat kunt doen. Hoe voeg je bewegen toe aan je huidige overvolle dagen? Als je er zo over nadenkt, lukt dit bijna niet. Jouw dag zit al helemaal vol, waar haal je de tijd vandaag?

Gebruik het 10-10-10-hulpmiddel om te bepalen hoe belangrijk meer bewegen voor je is. Stel jezelf de vragen: wat betekent beginnen met dagelijks bewegen voor mij de komende 10 uur, 10 weken en 10 jaar?

Wil je een nieuwe gewoonte in je leven brengen, dan gaat dit het beste door een bestaande gewoonte te vervangen. Voldoende slaap is een belangrijke gewoonte voor mij, dus hier haal ik liever geen tijd vandaan. Waar haal ik dan de tijd vandaan om dagelijks te bewegen?

Er is zoveel tijd te vinden op een dag die ik niet besteed aan het resultaat dat ik wil bereiken. Hoeveel tijd spendeer ik iedere dag aan social media, televisie kijken, e-mails lezen en reageren? Te veel. Daar ligt in ieder geval ruimte om meer te bewegen.

Dagelijks schrijven

Dagelijks schrijven en publiceren is belangrijk voor mij. De visie van Seth Godin spreekt mij hierbij aan. Wanneer je iets te zeggen hebt, als je een mening hebt over een bepaald onderwerp, is het goed om die uit te schrijven en te delen. Wanneer ik mijn mening wil opschrijven en delen, moet ik er beter over nadenken en mijn gedachten ordenen. 

De gewoonte om dagelijks te schrijven en te publiceren helpt mij om me een onderwerp als betere beslissingen nemen meer eigen te maken. Door dit dagelijks te doen is het makkelijker om me de gewoonte ook werkelijk eigen te maken, anders wordt het al snel “Dat ga ik morgen echt doen”, en dat iedere dag weer.

Slechte gewoontes afleren is lastig. Het is veel eenvoudiger om slechte gewoontes te vervangen door nieuwe, betere gewoontes.

Beter slapen en meer lezen

Zo had ik lang de gewoonte om in bed nog even tv te kijken, op mijn tablet, voor het slapengaan. Dit terwijl het beter is voor je slaap om juist een uur voor het slapengaan beeldschermen te vermijden. Daarnaast keek ik bijna iedere avond langer tv dan ik wilde.

Lezen in bed met een papieren boek en het licht aan vind ik niet fijn. Met een Kindle van Amazon heb ik dit opgelost. De lichtintensiteit kan heel laag, zodat ze geen effect heeft op je slaap. Zo kan ik een boek lezen in bed, waarbij ik lekker warm en slaperig word onder de dekens. Ik lees dan ook zelden lang in bed, maximaal 15 minuten.

Met een gewoonte stoppen is lastiger dan deze gewoonte vervangen door een betere gewoonte.

Bekijk de ondestaande video met het verhaal van Dr. Pam Peeke over de verslavende gewoontes met betrekking tot voeding en hoe je die gaat veranderen.

Welke gewoonte ga jij als eerste vervangen door een betere gewoonte?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.