Gewoontes voor een beter leven (ook als ondernemer)

gewoontes-voor-een-beter-leven
gewoontes-voor-een-beter-leven

‘Wat zijn de dingen die je als ondernemer nu anders doet?’ vroeg ik Rand Fishkin. Hij noemde vijf punten. De eerste drie punten komen ook naar voren in het boekje Betere beslissingen met betere gewoontes. Rand moest in 2014 aftreden als CEO van zijn eigen bedrijf omdat die baan hem te veel stress en onrust gaf.

Dit was het onderwerp vanochtend tijdens de QandErno, zie de video hieronder. Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Dat kan, registreer je via QandErno Live.

Slaap

Het eerste wat je kunt doen voor een beter leven is voldoende slapen. Rand had hier een mooie stelregel voor die ik eenvoudig kan onthouden: negen uur in bed, acht uur slaap. Zelf heb ik als houvast: zeven tot acht uur slaap. Hoe dichter ik bij de acht uur kom, des te beter ik me voel.

Een paar jaar geleden heb ik besloten om hier meer aandacht aan te besteden. Meten = weten, dus ik heb een Fitbit gekocht en nu gebruik ik een smartwatch om mijn slaap te monitoren. Deze (sport)horloges registreren hoe lang ik slaap en ook welke slaap ik krijg (licht, diep of REM) en hoe vaak en lang ik wakker ben. Daardoor leer ik meer dan of ik werkelijk acht uur slaap krijg.

In de video vertel ik nog een tip die je helpt beter te slapen.

Bewegen 

Kom in beweging. Je hoeft niet per se te sporten, maar lichaamsbeweging waarbij je je inspant is belangrijk. Wandelen is voor mij een heel gezonde manier van lichaamsbeweging, zeker wanneer ik dit buiten in de natuur doe. Het liefst wandel ik langs sloten, paden en in het bos.

De afgelopen jaren ben ik meer gaan hardlopen om fit te zijn voor mijn hobby als scheidsrechter. Regelmatig loop ik 5 tot 30 km, meestal in een rustig tempo. Twee keer in de week train ik intensief met een trainer en een groep.

Wandelen en hardlopen zorgen er bij mij voor dat mijn hoofd opgeruimd is en dat ik fit blijf. Die activiteiten geven me bijna een zelfde gevoel als meditatie. Beweging zorgt er ook voor dat je beter slaapt. Win-win-win.

Voeding

Gezond eten. Zorg voor goede voeding en drink veel. Zelf drink ik vooral water en thee. Ik eet steeds meer plantaardig, waardoor ik minder dierlijke producten eet.

Gedurende de week werk ik zo veel mogelijk met intermittent fasting, oftewel: er is een blok van acht uur waarin ik eet, en een blok van zestien uur waarin ik niet eet. In het weekend houd ik me hier minder aan, zodat we bijvoorbeeld gezamenlijk kunnen ontbijten. Op zondag loop ik meestal een lange duurloop. Ik eet niet voor deze duurlooop.

Ontspannen ondernemen

Ontspannen betekent voor mij dat ik werk zonder doelen en vooral met vaste processen. De dingen die ik regelmatig doe, iedere dag of iedere week bijvoorbeeld. Een vast proces in plaats van een doel dat ik nastreef. 

Zo schrijf en publiceer ik iedere werkdag, zonder dat ik me druk maak over het aantal bezoekers van mijn website. Ook publiceer ik iedere week een podcastaflevering zonder me druk te maken over het aantal downloads of abonnees. Een vast proces geeft mij veel meer rust dan het nastreven van een bepaald doel.

Een visie of een hoger doel zodat ik weet welke kant ik op wil en welk proces hieraan bijdraagt helpt mij ook. Al word ik regelmatig weer aangetrokken en afgeleid door cijfers van anderen. Als ik eens kon stoppen met dat vergelijken met anderen, zou dat heel fijn zijn.

Rand noemde nog twee elementen waar ik niet aan gedacht heb in mijn boekje.

Medicatie

Wanneer je het mentaal lastig hebt en er sprake is van overbelasting, kan medicatie een oplossing zijn. Voor sommige mensen zijn er processen in het lichaam en hoofd die het lastig maken om zonder medicatie rustig te blijven. Rand vertelde hoe medicatie hem geholpen heeft om uit die donkere periode te komen.

Therapie

Waar Rand ook gebruik van gemaakt heeft toen hij zijn functie als CEO van Moz moest neerleggen was therapie. Regelmatig een gesprek met een therapeut, coach of buddy om alles op een rij te krijgen en rust te bewaren. Onderzoek naar de worstelingen samen met iemand die meer op afstand staat.

Door een aantal klanten ben ik ingehuurd als stok achter de deur, om focus te houden op wat echt belangrijk is. Dit soort ondernemers bedenken telkens nieuwe dingen waar ze achteraan lopen. Terwijl het team nog bezig is om het vorige idee te verwerken is de ondernemer al bezig met iets nieuws.

Geen wonder dat het team je niet kan bijhouden.

Meditatie

Voor veel mensen klinkt meditatie als iets ingewikkelds en zweverigs, maar in de kern is het niet meer dan focus op je ademhaling. Je hoeft niet je ademhaling aan te passen, je moet er alleen bewust op letten. Wanneer ik dit doe, merk ik dat ik vanzelf rustiger word in mijn ademhaling.

Meditatie is heerlijk om meer tot rust te komen, vooral wanneer je druk bent.

QandErno video

Dit is de video van de QandErno van vandaag.

Wil jij er volgende week ook bij zijn en je vragen stellen?

Dat kan. Registreer jezelf hier en vrijdag zie ik je graag.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.