Een gewoonte van gewoontes – de 10 belangrijkste gewoontes

Voor de zoveelste keer reed ik met hem mee. We reden samen naar een klant. Opnieuw was zijn broodtrommeltje gevuld met hetzelfde, 4 boterhammen, een sinaasappel en een schilmesje.

Eerst at hij de boterhammen en daarna werd de sinaasappel ontdaan van de schil. Hij begon daar van te eten terwijl hij reed. Telkens weer liep er een of meerdere keren het vocht van de sinaasappel langs zijn vingers.

belangrijke gewoontes

Hij likte met zijn tong langs de vinger en maakt daar een geluidje bij. Iedere keer weer.

Wat had ik een hekel aan die gewoontes. De vast dingen van deze man. Altijd hetzelfde tijdstip op kantoor. Altijd hetzelfde tijdstip weer vertrekken. Het miste creativiteit, afwisseling, spontaniteit. Het was saai. Altijd hetzelfde. Zo dacht ik.

Hij was de directeur en eigenaar van dit bedrijf en had ondertussen een aantal miljoenen verdient met de verkoop van zijn andere bedrijven.

Nu, jaren later, begrijp ik zijn gewoonte steeds beter. Ondertussen heb ik meerder boeken gelezen over gewoontes en geleerd hoe belangrijk ze voor je zijn.

Belangrijk om te overleven, maar ook om steeds succesvoller te worden. Nu ik terugkijk zie ik hoe succesvol hij was en dat de routine en gewoontes van hem daar een belangrijke rol in hebben gespeeld.

Het begin

Langzaam maar zeker ontwikkelde de afgelopen jaren mijn eigen routines en gewoontes. Het afgelopen jaar heeft dit steeds verder doorgezet. Het begon bij twee belangrijke gewoontes voor mij die meer en meer doorwerken.

Wandelen en hardlopen

Assistentscheidsrechter zijn bij het voetbal vind ik leuk. Leuker nog dan scheidsrechter zijn. Na jaren te zijn meegegaan met het team van mijn zoon wilde ik het beter kunnen. De regels goed kennen en toepassen, altijd.

Wil ik verder komen als assistent scheidsrechter dan moeten er 2 dingen veranderen kreeg ik te horen bij een beoordeling. De scheidsrechter ondersteunen in overtredingen, en sneller lopen en sprinten.

Voor het tweede punt moest ik veel lopen. Sprinten en looppas. Snelheid en conditie. Scheidsrechters en assistentscheidsrechters moeten regelmatig een sprint aanzetten. Daarnaast zijn er genoeg momenten om te rusten in de wedstrijd. Geen duurloop dus.

Al jaren gebruik ik een dagelijkse wandeling om uit de drukte van de dag te komen. De hele dag zitten aan het bureau vraagt om beweging. De wandeling geeft mij ook ruimte voor nieuwe ideeën.

Nu wilde ik ook hardlopen naast het wandelen. Die wandeling was ook lang altijd niet dagelijks. Dat wilde ik nu wel. Hardlopen afwisselen met wandelen. Dagelijks.

Flossen

Deze tweede gewoonte stond al langer op mijn agenda. Januari 2014 hoorde ik van Jack Daly over hoe mensen die flossen langer leven. Over hoe hij zijn leven had ingericht met gewoontes en checklists.

Langzaam maar zeker begreep ik zijn visie en werkwijze. De verkoopgoeroe leeft van gewoontes, systemen en processen. Niet alleen voor de verkoop, ook voor zijn leven, de marathons, de dingen die hij wil bereiken.

Soms gaat het erg ver maar tegelijk een man die enthousiast en met veel plezier leeft.

Februari 2015 sprak ik Jack Daily opnieuw in zijn workshop. Ik vertelde hem dat het belangrijkste wat ik onthouden uit zijn workshop van een jaar geleden was… flossen. Flos dagelijks want dan leef je langer.

Dat was het ding wat ik had onthouden en toegepast. Wat ik vergeten was te vertellen was dat deze gewoonte veel meer gewoontes voor mij in gang heeft gezet.

Deze twee gewoontes, dagelijks lopen en flossen, waren de start naar veel meer gewoontes. Ze zijn de start van een verandering voor mij. Een gezonde beweging.

Twee kleine gewoontes die mijn leven veranderen.

10 belangrijke gewoontes

Mij ochtendroutine bestaat uit deze eerste vier gewoontes.

A. Dagelijks lezen

Iedere ochtend lezen. Nadat ik een kop thee heb gezet ga ik naar mijn kantoor en ga in de leren zetel zitten. Soms vergis ik me en kijk ik eerst op Facebook, Twitter en Periscope. Dit kost altijd meer tijd dan ik gepland had. Daarna ga ik lezen.

Een boek via Kindle op de iPad of een fysiek boek. Op dit moment lees ik het laatste deel van The Power of Habit van Charles Duhigg. Een interessant boek dat waarvan ik weer meer leer over gewoontes.

Ik lees door deze opzet in de ochtendroutine 30-60 minuten per dag. Hierdoor lees ik gemiddeld in 2 weken een boek uit.

B. Dagelijks bewegen

Een gezond lichaam geeft een gezonde geest. Regelmatig bewegen is dus belangrijk als ik mentaal fit wil zijn.

Door het dagelijks bewegen wilde ik weten hoeveel stappen ik iedere dag loop. Hoeveel beweeg ik eigenlijk? Is het wel voldoende voor de tijd die ik zit en schrijf. De Fitbit Charge HR geeft mij iedere dag een goed beeld.

Deze activiteit tracker legt vast hoeveel stappen ik zet, hoeveel trappen ik loop, wat mijn hartslag is en hoeveel ik slaap. Je kunt ook vastleggen hoeveel water je drinkt en hoeveel calorieen je eet, dat houd ik niet bij. Mijn gewicht houd ik wel bij.

Voor al deze onderdelen kun je ook een doel vastleggen in de Fitbit app. Zoals 8 uur slapen of dat ik 10.000 stappen per dag wilt zetten.

Door het dagelijkse lopen direct in de ochtend te doen werd het eenvoudiger voor mij om het echt dagelijks te doen. Door het te registreren zie ik hoelang ik ongeveer moet wandelen om mijn dagdoel te halen.

Op dit moment zit ik ruim over de 10.000 stappen per dag. Je kunt met de app van Fitbit zien wat je daggemiddelde is over de afgelopen 7 dagen. Dat ligt meestal tussen de 13k-16k stappen.

De registratie helpt mij om er bewust mee bezig te zijn en het beter te willen doen dan mijn doel.

C. Dagelijks KPIs

Jaren heb ik de cijfers van mijn bedrijf genegeerd. Iedere kwartaal werden de facturen wel geboekt in een spreadsheet maar dat wat het. Ik had geen idee hoe ik er iedere dag voor stond.

Rijkdom betekende voor mij, als de wasmachine stuk gaat kan ik een nieuwe kopen. Als de dag daarna de vaatwasser stuk gaat dan kan ik ook een nieuwe vaatwasser kopen. Geld was verder niet echt belangrijk.

Natuurlijk moet er eten worden gekocht, de hypotheek en belastingen worden betaald. Dat ging ook zeker wel. Verder hield ik niet echt bij hoe het er zakelijk voor stond. Het ging goed genoeg.

De afgelopen jaren heb ik me gerealiseerd dat registratie van de cijfers mij duidelijkheid geeft hoe het mijn bedrijf gaat. Help ik mensen goed? Help ik genoeg mensen? Heb ik waardevolle producten?

Dagelijks de belangrijkste cijfers opzoeken en opschrijven helpt mij. De drie belangrijkste cijfers die ik dagelijks gebruik zijn, omzet voor deze maand tot vandaag, bankstand en aantal deelnemers

 1. Omzet voor deze maand –  ik weet hoe het deze maand gaat met mijn bedrijf. Help ik genoeg mensen? Hoe is de omzet ten opzichte van mijn doelstelling?
 2. Bankstand – terwijl ik mij nooit zo bezig was met geld moeten er wel dingen betaald worden voor ons gezin. Voldoende geld op de bank voor mijn bedrijf is goed om te weten. Kan ik alle gemaakte afspraken met leveranciers nakomen? Kan mijn maandelijkse vergoeding naar privé eenvoudig worden afgeschreven? Als dit goed loopt is dat een zorg minder voor mijn vrouw en daarmee voor mij.
 3. Aantal deelnemers – regelmatig organiseer ik een online training, evenement of heb ik een nieuw product. Na de lancering wil ik bijhouden hoeveel mensen mee doen of hoeveel mensen ik help met een nieuw boek. Met de doelstelling en het aantal verkopen weet ik of er nog meer promotie moet gebeuren, of het goed gaat, een succes wordt of een flop.

Zo heb ik dagelijks een beter inzicht in de financiële stand van zaken voor mijn bedrijf. Niet alleen financieel, ik heb ik ook een gevoel of ik mensen help.

D. Dagelijks ideeënspier trainen

Inspiratie voor nieuwe artikelen, producten, promotie en voor mijn klanten heb ik genoeg. Toch gebruik ik dit (bijna) iedere dag.

Iedere dag schrijf ik 10+ ideeën opschrijven in mijn notitieboekje. Het kan over van alles gaan, marketing, klanten, opruimen, auto’s op de weg.

Dit ritme helpt me veel meer dan alleen ideeën te bedenken. Het gaat vooral over doorgaan als ik maar 5 ideeën kan bedenken bij een onderwerp. Dan juist doorgaan om nog 5 ideeën te vinden. Dat is het doel voor mij.

De gewoonte heb ik overgenomen van James Altucher. Het helpt mij om ook ideeën en uitwegen te vinden in stress situaties.

Het wordt steeds iets eenvoudiger om weer uit dat zwarte gat te komen als ik het allemaal even niet meer weet.

Het helpt ook als de klant met een dilemma komt en aan mij vraagt hoe ik dat zou oplossen. Vaak weet ik dan al snel meerdere ideeën om er uit te komen.

Soms geef ik ook klanten en vrienden 10 ideeën voor iets waar zij nu mee bezig zijn. Iets wat Altucher regelmatig doet, 10 ideeën opsturen naar bedrijven als Amazon en andere bedrijven. Ongevraagd en zonder dat hij er iets voor terug verwacht.

Dat wil ik de komende maanden graag uitbouwen. In combinatie met mijn 250×250 lijst die ik nu aan het uitwerken ben.

Al kan de relatie maar één idee van de lijst  gebruiken voor haar bedrijf, dan ben ik blij.

E. Dagelijks schrijven

Na het lezen van Essentialism (link) en dat ik de promotie van mijn laatste product moest stoppen, heb ik nagedacht wat ik werkelijk goed kan. Waar heb ik plezier in.

Met Essentialism kwam ik tot de conclusie dat het voor mij gaat over RWIT:

 • Read – Lezen, nieuwe kennis opdoen.
 • Write – schrijven. Dé manier voor mij om de opgedane kennis te delen met jou.
 • Interview – interviews met coaches en andere ondernemers. Meer kennis delen. Ik kan goede vragen stellen.
 • Team – opbouwen van een team die alles kunnen overnemen zodat ik me kan concetreren op RWI.

Schrijven is heel belangrijk voor mij. Gelukkig ook voor de mensen die mij volgen en lezen. Mensen zoals jij die de artikelen vinden via de zoekmachine of via een email van mij.

Door te schrijven over mijn ervaringen en kennis maak ik mensen blij. Ik help mensen vooruit. Dat is de mooiste feedback die ik krijg via Twitter, Facebook, reacties op een artikel in de site en via de e-mail.

Van alles wat ik leer, ervaar en lees deel ik heel veel vrij met jou via artikelen als deze. Daarnaast verkoop ik mijn expertise, inspiratie, inzichten en een ‘schop onder de kont’ aan klanten.

Dit laatste gaat via mentoring, online trainingen en via de artikelen in The Vault. Dus opnieuw veel door te schrijven.

Schrijven en interviews zijn de essentiële dingen waar ik me bezig houd. De belangrijkste platforms waar ik dagelijks voor schrijf zijn:

 • Schrijven voor The Vault  (2-3 pomodoros)
 • Schijven voor decideforimpact.com (2-3 pomodoros)
 • Interviews en gesproken artikelen voor de #1CoacBiz podcast

F. Dagelijks staand werken

Veel zitten is slecht voor mij (en voor jou). De dagelijkse beweging helpt mij. De Pomodoros helpen mij ook (zie hieronder) want de 5 minuten tussen twee Pomodoros sta ik altijd op en doe dingen weg van mijn bureau. Al was het maar een kop thee halen van de keuken op de begane grond,

Staand werken maakt mijn rug sterker. Ik wordt fysiek ook echt moe. Dit merk  ik als ik een dag veel sta.

Bekijk de onderstaande video om meer te horen waarom zitten de hele dag zo slecht is. Ons gestel heeft zich de afgelopen tienduizenden jaren ontwikkelt om te lopen, bewegen.

De hele dag zitten op mijn kont is niet goed voor mijn lichaam. Dus heb ik mijn een deel van mijn bureau op een hele eenvoudige manier ingericht om staand te werken.

Er staat een stoel op mijn bureau en daarop zet ik dan mijn laptop. Dit wissel ik af door de dag met zittend werken.

G. Dagelijks flossen

In het begin van dit artikel heb ik al uitgelegd dat ik iedere dag flos. Dit ben ik gaan doen na een workshop van Jack Daly (link website).

Door het flossen te koppelen aan een andere dagelijkse gewoonte lukte het mij om dit binnen een redelijke korte tijd aan te leren.

Iedere avond flos ik voor het slapen gaan, en het automatische teken voor deze gewoonte is mijn lenzen uit doen. De lenzen doe ik iedere dag uit. Dagelijkse flossen werd daardoor een stuk eenvoudiger.

H. Dagelijks 8 uur slaap

Veel hard werkende ondernemers en entrepreneurs hebben een chronisch slaap tekort. Lang leek het stoer om te zeggen ‘Slaap, dat is voor watjes.’ of ‘Ik heb maar 4 uur slaap nodig per nacht.’ en ‘Ik kan veel meer werk verzetten door maar 4 uur te slapen.’

Terwijl slaaptekort je op alle fronten minder effectief maakt. De meeste mensen hebben echt het dubbele aan slaap nodig anders maken ze meer fouten, zijn sneller geïrriteerd en onvriendelijk.

De oprichter van de Huffington Post, Arianna, vertelt in deze korte video over het belang van slaap. Ze heeft uit ervaring geleerd hoe belangrijk slaap was.

Iedere ochtend vroeg opstaan, betekent ook op tijd naar bed. Dat valt niet altijd mee. Rond 20.30u maak ik me klaar voor bed. Spullen klaarleggen voor morgenvroeg. Lenzen uit. Flossen en tandenpoetsen.

Dan het bed in. Daar kijk ik nog even naar een aflevering van Cougar Town via de Horizon app op de iPad.

Het doel is om 21.00u slapen want om 4.45u trilt de Fitbit Charge mij wakker. Dat lukt nog niet altijd.

Hierin helpt de Fitbit app mij om onder ogen te zien hoeveel uren ik werkelijk slaap per nacht.

I. Dagelijks prioriteitlijst

De dagelijkse prioriteitlijst gebruik ik nu ruim een jaar. Volg de link en je kunt mijn voorbeeld downloaden voor jouw eigen prioriteit lijst.

Voor iedere dag van de week een klein briefje en voor de zaterdag/zondag een samen.

De onderdelen op deze prioriteitlijst:

 1. Het nummer één ding voor vandaag – het belangrijkste wat ik vandaag moet afronden. No.1 ding.
 2. Nog 2 andere plekken voor belangrijke acties vandaag
 3. Een korte planning van de dag, mijn routines in beeld.
 4. De KPI’s – Bank, Omzet, #, Sales points en Visible points.
 5. Gratitude – waar ben ik dankbaar voor.
 6. Uren – belangrijkste projecten en hoeveel uur ik er vandaag aan gewerkt heb.

Iedere dag vul ik dit in, liever nog ’s avonds voordat ik naar bed ga.

J. Dagelijks werken met de Pomodoro techniek

Dit is vrij nieuw voor mij. Ik heb eerder getest met de Pomodoro techniek (wikepedia) maar toen wilde het niet lukken. Nu gaat het mij een stuk beter af.

Focus op een klein onderdeel voor 25 minuten en daarna 5 minuten kort wat anders doen. Na 4 pomodoros neem ik een wat langere pauze.

Op dit moment gebruik ik het vooral bij het schrijven. In flow schrijven niet afgeleid worden, totale focus op alleen het schrijven. Niet stiekem tussendoor naar Facebook, Twitter of mijn e-mail.

De gewoontes waar ik nu aan werk

 • Dagelijks iemand blij maken
 • Dagelijks deelnemers helpen in The vault (Academy)
 • Dagelijks 5-10 minuten planking (buikspieren en rugspieren sterker maken)
 • Dagelijks contact met mensen uit de 250×250 lijst (zie The Referral of a Lifetime) (link)

Lees ook het artikel ‘De 10 nieuwe gewoontes die ik 1 juli 2016 heb aangeleerd’ dat over enkele dagen verschijnt.

Boeken over gewoontes

Goede boeken over gewoontes of daar een relatie mee hebben:

 • 1 Thing – Gary Keller (link naar artikel op eh.nl)
 • The Power of Habit van ..  (link naar boek)
 • Artikel: 3 pages every morning

Jouw gewoontes

Wat zijn de belangrijkste gewoontes voor jou?
Welke nieuwe gewoonte wil je aanleren?

Koppel deze nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte.
Deel hieronder welke gewoonte jij gaat koppelen aan een welke bestaande gewoonte.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.