Het geslaagde experiment dat ik moet stoppen

Via een wederzijds contact werden we met elkaar verbonden. Tijdens ons eerste telefoongesprek hadden we beiden het gevoel dat ik je kon helpen, alleen zocht jij naar een vorm die ik nog niet had in mijn gestandaardiseerde aanbod. Voor jouw behoefte startte ik een experiment en de eerste indruk was dat het geslaagd was, maar nu moet ik het experiment toch stoppen.

Tijdens dat eerste telefoongesprek had ik de oplossing zo’n beetje bedacht hoe ik je kon helpen en in de vorm die jij zocht. Om deze oplossing uit te werken vroeg ik wat tijd. Na een paar dagen had ik een experiment bedacht om de oplossing te testen. Een experiment.

De eerste test voor dit experiment was dat jij het ging afnemen. Dat lukte, alweer een halfjaar geleden zei je ja op het voorstel dat ik deed. Inmiddels hebben we veel gedaan en hebben we de vorm iets aangepast.

Na een paar weken heb ik dit nieuwe product op de website gezet en het bij verschillende mensen onder de aandacht gebracht. Er komt geen tractie op het idee en er komen geen nieuwe klanten voor het product. Terwijl ik in de markt van de businesscoaching zie dat anderen het ook aanbieden. Het product is niet verkeerd, de markt is er, maar op de een of andere manier werkt dit niet voor mij.

Wanneer stopt het experiment?

Nu komt een lastige beslissing, wanneer stopt het experiment? Voor de duidelijkheid: het experiment is geslaagd voor mij. Ik heb kennis opgedaan en deze vorm werkt op dit moment niet voor mij, maar wanneer neem ik de beslissing om het experiment te stoppen?

Met deze vraag ben ik eigenlijk al gestopt, het gaat niet meer over of het stopt maar wanneer. Met de huidige klant blijf ik voorlopig doorwerken in deze vorm, voor hem werkt het. In mijn communicatie verdwijnt het product, te beginnen op de website. Zodra het nieuwe experiment waar ik nu aan werk de eerst succesvolle resultaten laat zien gaat dit product van de website.

In dit artikel combineer ik de inzichten van twee boeken die ik de laatste maanden heb gelezen:

Experimenten in Skip the line

Skip the Line is een boek waarin je leert hoe James er telkens weer voor zorgt dat hij versneld ontdekt hoe hij bestaande regels en verwachtingen kan overslaan door zelf een nieuwe rij te creëren. Het is eenvoudiger om een nieuwe rij te creëren dan achteraan aan te sluiten in een bestaande rij en te wachten tot je voldoende certificaten, aanbevelingen, ervaring hebt volgens de mensen die de rij bepalen.

Een belangrijk onderdeel in het boek van James is experimenten starten. Werk je idee uit naar een zo klein mogelijk experiment dat je direct kunt starten zonder dat je al te veel investeringen hebt gedaan en kosten hebt gemaakt wanneer je niet de uitkomst krijgt die je hoopt.

Stoppen

Uit het boek Stop. en uit het gesprek met Marije van den Berg heb ik geleerd dat goed stoppen net zo belangrijk is als een experiment starten. We hebben als ondernemer (en als mens) de neiging om nieuwe dingen te starten en te stapelen boven op alle dingen die al lopen. Marije laat zien dat het goed is om experimenten en projecten te stoppen wanneer je iets nieuws start. In plaats van stapelen gelijk een keuze maken waar je mee gaat stoppen. Hiermee houd je de hoeveelheid werk, klussen, opdrachten, projecten onder controle en groeien de dingen je niet boven je pet.

Experimenteren is waardevol om snel te ontdekken of je idee aanslaat bij de klant. Het helpt je om veel kortetermijnbeslissingen te nemen en daarmee te ontdekken wat bij jou past en wat niet. Wanneer je duidelijk hebt dat een experiment niet aanslaat in de markt of niet bij je past dan is het goed om te stoppen en het experiment af te sluiten, al is het experiment geslaagd.

Focus op de experimenten die je resultaat brengen op de korte én lange termijn en sluit de andere experimenten bewust af.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.