Geluk vinden in lastige tijden

geluk-vinden-in-lastige-tijden
geluk-vinden-in-lastige-tijden

In lastige tijden lijkt het soms ingewikkeld om geluk te vinden of zelfs gelukkig te zijn. Wanneer ik geen beperkingen instel op het nieuws dat op mij afkomt, blijf ik doorlezen over de ernst van de situatie en komt er niet veel zinvols meer uit mijn hoofd. 

In de tijd waarin we binnen zitten (lock-down) en online werken, beeldbellen met collega’s en klanten, kinderen helpen met het schoolwerk en nauwelijks een rustig moment voor onszelf hebben, is het goed om terug te keren naar de kleine dingen die je als mens gelukkig maken.

Uit het onderzoek van Nic Marks van de Happy Planet Index (zie artikel De 5 kleine dingen voor meer geluk, iedere dag) zijn dit de vijf acties die ervoor zorgen dat je ook nu geluk gaat ervaren. 

De vijf acties voor meer geluk:

 1. Verbind – Verbind jezelf met andere mensen, je gezin, familie, vrienden, klanten en contacten. Heb aandacht voor de mensen in je omgeving.
 2. Wees actief – Ga naar buiten, sport (alleen), fiets, wandel, ga hardlopen. Maak een ommetje. Wandelen is altijd goed voor je en kan altijd en overal.
 3. Wees opmerkzaam – Wat zijn de veranderingen in je omgeving? Let op veranderingen bij jezelf en anderen. Wees alert. Het houdt je scherp.
 4. Blijf leren – Lees boeken, kijk documentaires en TED talks, volg (online) cursussen of een opleiding aan een online universiteit, ga in gesprek (beeldbellen) met andere ondernemers, start een mastermind.
 5. Geef – geef je expertise, geef je aandacht, geef je tijd. In een tijd als deze zien we mensen elkaar ondersteunen zonder er iets voor terug te verwachten. Geef omdat het gelukkig maakt.

Voorbeelden van de dingen die ik doe om geluk te vinden in deze uitdagende COVID-19-situatie:

 • Verbinden – Ik stuur kaartjes naar contact en relaties (zie deze tweet van @CharlottesLaw), beeldbel met ondernemers en hun team, bel met mijn ouders, heb dagelijks contact via WhatsApp met mijn zoon, kook en eet samen met mijn vrouw, kijk samen met haar een film.
 • Actief zijn – Ik blijf hardlopen en hou zoveel mogelijk vast aan de schema’s die ik krijg van mijn trainer. Al zoek ik nog naar een goed tijdstip om te lopen. In de avond lukt het me vaak niet, heb ik de afgelopen weken gemerkt. De gewoonte om naar de training te fietsen en met de groep te trainen ontbreekt.
  Ik doe push-ups volgens het tiny habits-principe, één push-up gekoppeld aan een andere actie. Ik doe balansoefeningen tijdens het tandenpoetsen. Ik werk in de tuin.
 • Opmerkzaam zijn – Ik ben alert op veranderingen bij mijn zoon en in ons gezin. Met een dochter die werkt in de zorg is dit van belang, zeker nu met COVID-19. Ik ben alert op veranderingen bij klanten tijdens de gesprekken en op korte berichten op Twitter en LinkedIn.
 • Blijf leren – Lezen doe ik iedere ochtend en avond. Documentaires van Tegenlicht kijk ik nu meer dan voorheen. Ik blijf leren van ondernemers, bijvoorbeeld tijdens de gesprekken voor de Erno Hannink Show. Ik stel vragen aan ondernemers die nu wel opdrachten binnenhalen, leer van hoe ze dit hebben gedaan.
 • Geven – Ik geef iedere dag nieuwe inzichten, persoonlijk en via mijn blog, podcast, sociale media. 

Daarnaast beperk ik het lezen van het nieuws zoveel mogelijk tot één of twee momenten per dag. Op Twitter en LinkedIn vermijd ik de tijdlijn en kijk ik vooral naar de berichten die aan mij gericht zijn of naar de reacties op berichten die ik gedeeld heb.

Verder lees ik geen krant en volg ik zo min mogelijk het nieuws via radio of televisie. We kijken wel naar de nationale persconferenties.

Wat is klein geluk voor jou in deze periode?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.