Tips om geld te vragen als vrienden je expertise nodig hebben

Als ondernemer of freelancer werken voor je vrienden of familie. Of als vrienden even met je willen sparren. Wat doe je dan?

Je herkent het vast wel, een vriend belt en vraagt “Kan ik even ergens met je over sparren bij een kopje koffie? Morgen doen?”

Je weet precies wat er gaat gebeuren ze willen gebruik maken van je expertise. Ze gaan je er niet voor betalen.

Moet je dit doen of niet, zeker nu je druk genoeg bent met werken voor klanten die wel betalen. Of beter nog, hoe vraag je er geld voor?

koffie me vrienden sparren

Zo kreeg ik vorige week een e-mail van een klant waarin hij het volgende vertelt:

“Ik heb afgelopen week met twee verschillende vrienden zakelijk een kleine aanvaring gehad. Beiden heb ik een dienst geleverd en uiteindelijk zijn zij nog teleurgesteld in mij ook. Ik geef mezelf hier de schuld van, omdat ik weer op draaf zonder afspraak vooraf. En ze hebben het beide niet over een betaling voor mij of iets dergelijks. Kortom, ik voel me weer gebruikt door mijn eigen domme goedheid.

Nu heeft een vriend, Jesse, me gevraagd mee te gaan naar een bespreking met een grote vervoerder om een ontwerp voor hen te maken. Hij vraagt me hem bij te staan op zakelijk en creatief vlak.

Ik ben natuurlijk weer spontaan akkoord gegaan maar toch heb ik nu alweer een nare smaak en hoor ik het oude liedje weer aanzwellen. Het liedje waar ik uiteindelijk met lege handen sta.

Wat is jouw advies in deze? Hoe moet ik mezelf verkopen als mensen / vrienden met me willen werken, mijn idee over iets willen weten etc.?
Vaak komen zaken op mijn pad via kennissen of vrienden, dat lijkt een gevaar voor mij, omdat ik aardig wil zijn.

Ik ben ‘ondernemer’ maar de kansen die ik afgelopen week kreeg heb ik alweer verspeeld.

Mijn vraag is wat moet ik doen:
1. niets doen totdat ik echt weet wat ik wil en komende tijd als leergeld zien.
2. € 250 per dagdeel gaan rekenen, of zoiets?
3. …?”

Dit was mijn reactie op deze e-mail:

Het zakelijk advies

Er is nog niets verloren. Goedheid is goed, en nooit dom. Het is wel jammer dat je er geen geld voor krijgt, jij bent ten slotte niet voor niets ondernemer geworden.

Mensen die een gesprek met je aangaan en jou om ideeën vragen zijn nog geen opdrachtgevers.
Een opdrachtgever is het pas als je een overeenkomst hebt.

Duidelijk krijgen wat ze verwachten van jou
Voor een volgende keer. Plan een kort gesprek via Skype of telefoon (Skype helpt want dan zie je ook het gezicht). In dit gesprek van 15-30 minuten achterhaal je samen wat de wensen zijn van de vrager, wat is het doel en wat is het ze waard.
Dan afsluitend kun je beginnen over wat jouw prijs is.

Probeer zelf zo min mogelijk te praten en laat vooral de vrager het woord nemen door vragen te stellen. Korte vragen zoals: Wat wil je doen? Wat is precies de bedoeling? Wat verwacht je van mij? Wat is jouw doelstelling? etc.

Aan het einde geef je een samenvatting van wat je gehoord hebt. Wat ze willen bereiken en hoe jij daar een bijdrage in kunt leveren.
Dan noem je de prijs voor jouw bijdrage.

Werk niet met vriendenprijzen. Vrienden moeten juist de hoofdprijs betalen, ze kennen jou en weten al wat je waard bent.

Twijfel? Ga in gesprek
Je hebt geen kansen verspeeld. Het waren niet de juist kansen voor dit moment. Je hebt gekozen om ze niet op te pakken.
Vind je het achteraf gezien een verkeerde keuze? Ga dan terug en licht jouw visie toe en zeg je prijs.

Over je afspraak met Jesse. Bel hem op en stel de vragen die ik hierboven noem.
Wordt niet enthousiast. Denk niet dat je mee gaat doen in het project, mede-eigenaar wordt of iets dergelijks.

Jouw expertise op zakelijk en creatief gebied wordt gewaardeerd. Nu moet je alleen nog hiervan jouw waarde bepalen.

Vrienden helpen
Vrienden zijn vaak je slechtste klanten, omdat ze toch meer van je verwachten omdat jullie vrienden zijn. Je kunt ze doorverwijzen naar iemand waar jij en zij geen relatie mee hebben. Dan wordt de financiële kant van de afspraak direct veel duidelijker. Jij hebt er verder geen last meer van en je helpt twee mensen.

Is het een project waar je helemaal achter staat. Waar je graag een bijdrage aan levert. Waar de wereld beter van wordt. Dan kun je altijd nog besluiten het niet voor geld te doen.

Je bedenkt wat de waarde is van jou voor dit project, zegt dat ook en zegt dan dat je ze graag helpt zonder kosten. Dit veranderd de waarde niet.

Dit kun je eventueel aanvullen met een tegenprestatie, wat kunnen zij met weinig moeite voor jou doen nu of in de toekomst.

Mensen zullen altijd om jouw ideeën vragen als jij ze blijft aanbieden zonder er zelf waarde aan toe te kennen.

Jij moet eerst de waarde erkennen van wat je geeft. Dan kun je het vragen en wordt het voor de vrager duidelijker.

De prijs van een dagdeel is niet zo belangrijk. Het gaat meer over wat het waard is in het proces. Hoeveel besparen ze of gaan ze meer verdienen door jouw expertise mee te nemen.

Ga het gesprek aan.

Hoe zeg je nee als mensen even koffie met je willen drinken

Wat als vrienden of relaties van vrienden of familie graag even met je koffie willen drinken. Ze horen graag wat je doet en hebben en passant een paar vragen voor je.

Deze vragen liggen natuurlijk precies op jouw expertise gebied en je zou er normaal geld voor vragen.

Hoe zeg je nee tegen mensen die graag even met jou willen sparren (in het Engels “Pick your brain”)

Bekijk dan deze video van Marie Forleo

Marie Forleo geeft 3 mogelijke antwoorden als je nee wilt/moet zeggen;

 1. “Mijn werk agenda zit helemaal vol, even koffie drinken zit er dus niet in. Heb je interesse om klant te worden of heb je een korte vraag?
 2. “Ik ben niet beschikbaar voor lunch, en ik raad je aan om mijn _____ te bekijken. Het zijn al mijn beste ideeën op één plek, en ik heb het juist gemaakt om mensen in jouw situatie te helpen.” of als je (nog) geen product of programma hebt
  “Ik heb geen tijd voor een kopje koffie, tenzij we het officieel als een zakelijk overleg inplannen. En mijn tarief voor advies, als je dat wenst, is ____
 3. Wil je geen nieuwe vrienden, connecties, contacten? Nee! Zeg dan dit om niet over te komen als een verwaande snob 😉
  “Ik heb een regel, als ik geen tijd heb om mijn moeder/vader te zien, dan heb ik ook geen tijd om met nieuwe mensen kennis te maken tijdens koffie. En mijn moeder heeft nog een bezoekje tegoed van mij. Maar even serieus, ik weet zeker dat het interessant zou worden en ik hoop dat ik je niet beledig, maar mijn werk agenda zit helemaal vol dus ik moet overslaan.”

Al kan die laatste ook korter door gewoon nee te zeggen. Of zoals ik doe, eerst via e-mail probeer uit te vinden wat ze precies willen en eventueel een eerste korte (15 minuten) kennismaking via Skype. Hierdoor moeten ze kort en krachtig worden, en er is geen reistijd. Je kunt zo snel bepalen of er voor jullie allebei meer in zit.

Moet ik gratis werken?

Een uitgebreide flowdiagram die je kan helpen bij de keuze of je een klus gratis moet doen of niet. Ik kan je wel verklappen dat het vaker niet is (klik op de afbeelding).
Zie Should I Work for Free

Should I work for free?

Foto credit: torbakhopper

Wat zeg jij?

Wat zeg jij als een vriend of familie komt met de vraag om even koffie te drinken of even met je te sparren?

Reageer hieronder.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

33 reacties

 1. Bij mij is het meestal de omgekeerde wereld: vrienden bellen me en willen betalen voor m’n expertise, waarop ik altijd zeg dat ik geen geld wil en het met liefde voor hen doe. Niet eens omdat zij dan wel weer wat terug doen voor me, maar gewoon omdat ik voor mijn vrienden mijn kennis niet te gelde wilde maken.

  Iets anders is dat dit alleen voor mijn beste vrienden zo werkt. Voor mensen die wat verder weg staan vraag ik m’n gewone fee, als je daar vanaf het begin helder over bent is dat geen enkel probleem is mijn ervaring….

 2. Beste Erno.
  Goed artikel, hier kan ik wel wat mee.
  Wat misschien een tip is voor anderen en wat ik zelf heb gedaan is dat ik op maandagmorgen van 10 – 12 een open inloop spreekuur houd. Dat staat ook op mijn website http://www.burobinnenkant.nl
  Hebben vrienden/kennissen of onbekenden een vraag of willen ze kennismaken dan kan dat dan.
  Omdat ze dan even moeten wachten tot het maandagmorgen is hebben ze vaak hun vraag al wat duidelijker, en ik hoef mijn werk niet te onderbreken….
  Ik heb niet elk spreekuur bezoekers, maar ik merk dat mensen het fijn vinden om zich welkom te voelen. Soms houd ik er een opdracht aan over, soms kan ik iemand zomaar helpen en vaak is het voor mij ook een inspirerende ontmoeting.
  Als mensen vagen of het wat kost zeg ik standaard dat ik dat aan hen zelf laat, en zo krijg is vaak een bloemetje of iets dergelijks, nou dat vind ik ook leuk….
  De rest van de week is het gewoon business as usual…
  fijne dag! Jacquelien

  1. Dat is ook een mooie manier Jacqueline. Vooral dat vast moment waardoor mensen het moeten laten bezinken en beter nadenken over de vraag. Dank je wel.

 3. Hallo Erno,

  Een heel herkenbaar artikel. Ik heb het als volgt opgelost: Mijn hulp is het eerste uur gratis (mijn beste vrienden, willen ook die graag betalen), daarna kost het geld. En inderdaad via Skype even kort overleg over wat de bedoeling is. Dan kan ik bepalen of het meer dan een uur kost en gelijk duidelijk maken wat de kosten zijn. Dat bespaart beide partijen een teleurstelling.
  Wat leuk is om te merken; er zijn dus mensen in mijn netwerk die héél goed een vraag kunnen stellen. Deze mensen zijn overigens mijn beste ambassadeurs en die zorgen voor leuke en interessante opdrachten.
  Door goed uit te vragen kan ik inmiddels vrij goed bepalen of ik mijn tarief ga hanteren of dat ik het voor niets of iets anders doe.
  met vriendelijke groet,
  Henk van der Duim

  1. Hallo Henk, ik vind een uur voor niets advies geven best wel veel. Je hebt maar zoveel uren in de week. Heeft jouw ‘klant’ enig idee wat zo’n uur waard is? Weet je zelf wat zo’n uur waard is?

   1. Hallo Erno,

    Dat valt reuze mee. Het zijn vaak vragen die ik snel kan beantwoorden. Het maken en versturen van de factuur neemt dan al vaak meer tijd in beslag.
    Mijn klanten snappen heel goed wat de waarde is. Zo’n 60% van mijn omzet wordt gerealiseerd door deze klanten. Ik heb even zitten rekenen: meer dan 80% beloont mij op de een of andere manier voor het ‘gratis’ advies.Dit kan een heel mooi en lief bedankje zijn (handgeschreven brieven zijn geen uitzondering), fles wijn (je hebt geen idee…), “stuur toch maar een factuur voor bedrag x”, betaalde opdrachten voor lezingen, betaalde opdrachten voor strategie en campagnes, etc.
    Of ik de waarde ken? Ik ken mijn eigen uurtarief (dan sla ik het heel erg plat). De waarde voor mij is klanten, omzet, imago, en reputatie.

 4. Fijn artikel Erno, hier ben ik wel wat mee! Deze ga ik vermelden in een blogbericht in de komende weken… 🙂 En ik hou erg van de linken die je er in steekt – nuttig!

 5. Wat een goed artikel Erno. Ik heb jarenlang met dit probleem geworsteld omdat ik altijd iedereen wil helpen (en een veel te groot netwerk heb ;-). Ik heb heel wat keren gratis advies gegeven tijdens een lunch, die me dan ook nog eens 2 uur van mijn tijd kostte. Uiteindelijk zag ik die ondernemers dank zij mijn adviezen snel groeien qua omzet en verdiende ik zelf een marginaal inkomen. Mede omdat ik in die tijd alleen onder schooltijden werkte en dus weinig werktijd beschikbaar had.

  Het lijkt erop dat veel mensen de waarde van kennis, expertise en de tijd die het gekost heeft om deze op te bouwen niet op waarde weten te schatten. Als je kennis als product hebt, wordt dat blijkbaar anders ervaren dan bijv. een brood kopen bij de bakker.

  Hopelijk worden degenen die vaak gratis advies vragen er zich door jouw artikel ook van bewust dat hen dit veel meer kost dan ze denken. En denken ze er voortaan over na wat ze zouden kunnen terugdoen.

  1. Dag Erno,
   Dank voor je tips, precies op het juiste moment!
   Ik ben heel blij met dit artikel want ik heb net vorige week besloten dat het zo niet langer gaat! Heel herkenbaar!
   Nogmaals dank voor de tips, ook van de andere comments voor mij heel waardevol.

   Fijne dag,
   Dorien

 6. Heel duidelijke afspraken maken en hier niet van afwijken, ook niet voor vrienden. Mijn tarieven staan op mijn site zodat iedereen op voorhand weet waar die aan toe is. Wat ik wel doe is bij intakegesprekken het eerste halfuur gratis geven. Dit geef ik ook meteen mee in mails of telefoons zodat het duidelijk is. Ik heb nog geen reacties gekregen dat men uiteindelijk hierdoor niet wou afspreken voor een gesprek. En uit ongeveer 80% van de gesprekken volgt een traject of opdracht, waardoor dat halfuurtje wel rendeert!

 7. Eerlijk gezegd is het voor mij heel simpel: expertise en tips zijn gratis (daar zijn het je vrienden voor en als ik hun hulp een keertje nodig heb vind ik het ook fijn als ik ze iets kan vragen).

  Uitvoerend werk daarentegen wordt gewoon in rekening gebracht, al dan niet tegen een gereduceerd tarief.

  Wat natuurlijk nog mooier is, is als je een mooie ruil kunt maken. Ik maak jouw website, jij knapt mijn badkamer op. Jij blij, vriend blij.

 8. Ha Erno,

  Dit is een zeer nuttig onderwerp. Er gaan veel mensen aan de slag met vrienden en familieleden als eerste klanten. Dit is volgens mij niet altijd even handig.

  Misschien kun je structuur aanbrengen in dit onderwerp. Er worden heel veel mogelijkheden aangedragen (ook door die Amerikaanse Marie) en al die mogelijkheden vormen een bosje waardoor je de bomen niet meer ziet.

  De beginvraag voor mij is: wil je voor vrienden of familieleden werken? Als je dit doet verandert je relatie. Naast een persoonlijke krijg je ook een zakelijke relatie en daar kun je flink last mee krijgen. Onmin in de werkrelatie kan de familieband verstoren. Een mislukt vriendinnenweekend kan een commercieel project laten ploffen. Ik zou dus goed nadenken voordat je met een vriend zaken doet of met zakelijke relatie toevoegt aan je vriendenkring. Dus stap 1 is voor mij hoe ga ik te werk als ik voor vrienden of familieleden ga werken – ga ik dat wel doen?
  Een logische keus is als je voor familieleden en vrienden gaat werken, dat je ze beschouwt als zakelijke relaties en dat ook afspreekt. Ze betalen een normaal tarief, krijgen de normale dienstverlening en je werkt volgens de normale produce offerte|opdrachtbevestiging|uitvoering|factuur. Als je meer doet kom je in een grijs gebied, trek je misschien te veel verantwoordelijkheid naar je toe en word je zakelijk afgerekend op iets dat je als vriendendienst hebt gedaan.

  Groeten, Ben

 9. Vrienden help je gratis om ze op de goede weg te helpen. Voor vrienden werken tegen betaling raad ik niet aan. Dit gaat volgens mij altijd ten koste van de relatie. Een factuur relatie met vrienden is nooit handig. Mijn aanpak? Eerste gesprek gratis. Meteen vertellen dat je niet voor vrienden werkt en doorverwijzen. Wil je iets terug? Vraag dan om een introductie of een aanbeveling bij een prospect.

 10. Leuk artikel. Grappig genoeg zit ik hier toch wel heel anders in. Ik help mijn (goede) vrienden gratis, dat zijn namelijk helemaal niet mijn slechtste klanten, maar juist mijn allerbéste! En dan bedoel ik niet dat ik er rijk van wordt, nee… maar je wilt niet weten hoeveel leads en exposure ik daardoor al heb gekregen. Zij dragen me op handen, verkondigen de hele wereld zo’n beetje dat iedereen bij míj moet zijn als het gaat om social media zaken, zij zijn mijn allerbeste merkambassadeurs. Die paar uur die ik er dan in steek, vaak in combi met een gezellig etentje of borrel of iets anders, steek ik er graag in. Sterker nog, ik wil er niet eens geld voor hebben. Overigens geldt dit alleen voor personen/zzpers, zodra het iets wordt van hun werkgever ofzo, dan gaat er natuurlijk wel een factuur heen.
  Misschien ligt het ook aan de branche waarin je werkt…. ?

  Wat wel op zich lastig is, en dan herken ik het weer wel, waar ligt de grens van vrienden en kennissen. Ik heb de regel dat mijn Facebookvrienden, die ook kennissen bevat, sowieso 20% korting krijgen op mijn diensten. Hier ben ik heel duidelijk in en heb nog geen negatieve ervaringen gelukkig. Iedereen daar buiten betaalt gewoon mijn tarief.

 11. Dat is een moeilijke! Bij mij gaat dat zo natuurlijk, dat ik niet eens nadenk over geld vragen. Zeker niet bij vrienden. Wat ik wel merk is dat ik irritatie voel op het moment dat (vage) kennissen iets van me willen en daar niet transparant over zijn. Ik ken mijn ‘zwaktes’; altijd enthousiast, veel te goed en te genereus. Op het moment dat ik een zg. ‘koffiegesprek’ voer en er wordt iets bij me ‘gehaald’ dan is dat gesprek eenmalig en verwijs ik door naar instanties enz. waarbij deze persoon zelf acties moet ondernemen. Eigenlijk weet je zelf heel goed wat de ander van je wil ook als wordt het niet gezegd.
  Soms gaat het heel subtiel, laatst nog: een oude klasgenoot via Facebook….leuk! Koffie! Maar toen ging het opeens om iets anders. Mensen denken dat dat kan..bij jou..(mij). Mijn oude klasgenoot wilde met mij in zee gaan op wat ik heb opgebouwd. Meteen in het gesprek een draai aan gegeven. Ik zei: schrijf je ideeën en plannen op voor mij, hoe zie je het voor je, wat heb je te bieden? Meerwaarde? Niets meer van gehoord! En toch is het ook belangrijk om een ‘relatie’ goed te houden. Anderen kunnen ook iets voor jou betekenen. Ik doe veel ‘voor niks’. Mijn gunfactor is niet voor niets hoog. Gaandeweg weet je wie je wel en niet wil spreken. En tja, ik ben niet zo direct en zakelijk, dat is zo, maar ook op mijn manier geef ik grenzen aan. Veel succes allemaal! groet, Truus.

 12. Vaak snijdt het mes aan 2 kanten! Vrienden van me hebben weer andere kwaliteiten waar je dan ook een beroep op kunt doen. Je moet de goede balans zien te vinden maar wel oppassen dat je niet alleen voor vrienden bezig bent. Vrienden geef ik gratis advies, maar waar trek je die lijn? Wat zijn je echte vrienden of zijn sommigen alleen vrienden als het hun uitkomt?

  1. Dat is een goede vraag Collin, Wie zijn je echte vrienden? Als ze iets van je willen zien ze zichzelf plotseling als vriend.

 13. Aan de hand van jou voorbeeld zou ik anders te werk gaan WANT: je vriend wil aardig gevonden worden en dat is zijn uitgangspunt met handelen / ondernemen.
  Hij zal dus altijd weer zichzelf tegen komen, want je kan niet ondernemen en aardig zijn. Het is belangrijk dat je duidelijk bent.

  Voor vrienden werk ik ook vaak gratis, wetend dat het zich op een ander vlak weer terug betaald (in de kosmos gaat energie nooit verloren en kennis delen is OOK energie – delen).

  Je vriend heeft een probleem met z’n eigenwaarde, waardoor die aardig gevonden wil worden. Door het eigenwaarde probleem is het voor hem ook moeilijk waarde te geven aan dat wat hij zelf maakt/geeft/doet/werkt. Dus hij zal het lastig vinden een waarde (geld) voor z’n eigen activiteiten te vragen.

  Ik ben het ook eens met veel andere mensen die voor me al dingen zeiden, maar ik kijk, anders naar dit probleem omdat ik coach op een holistische manier (en niet alleen de mind-coach)

  Dol-Fijne groeten, Maarten

 14. Dank Erno voor je interessante artikel! En ook de reacties vind ik zeer interessant!

  Wat ik zelf merk is het verschil in effect tussen gratis tips//sparren/coaching en betaalde tips/sparren/coaching. Bij gratis wordt er meestal veel geabsorbeerd en daar blijft het bij. Bij betaald wordt er veel geabsorbeerd en volgt er actie. Wanneer we voor iets betalen willen we daar ook effect van zien.

  Dit zag ik ook bij het gratis sparren met vrienden en kennissen gebeuren. En daar is mijn tijd te kostbaar voor. Die tijd besteed ik liever aan vrouwelijke ondernemers die graag voor mijn tijd betalen omdat ze veranderingen willen aanbrengen. En de tijd met vrienden besteed ik graag met gezellige dingen als lekker kletsen, koffiedrinken, lekker eten, wijntje…

  Mijn ‘stelregel’ is dan ook: óf doorverwijzen óf laten betalen. En bij een aantal van mijn beste vriend(inn)en is het een gratis wisselwerking :))

  Hartelijke groet,
  Daphne Vrolijk

 15. Ik heb niet zozeer een reactie als wel een aanvullende vraag. We hebben in Frankrijk een B&B en kleine camping. Onze familie en vrienden komen graag bij ons “op bezoek” dat vinden we heel leuk. wat lastiger is , is dat ze graag nog even langer blijven, want ver. Wij geven altijd de eerste overnachting met ontbijt en 1e diner ” van het huis”, zoals je in NL ook vrienden ontvangt. Daarna vinden wij het logisch / redelijk om onkosten te vragen van verblijf ( was, douche, elektriciteit) en voor het eten. Het blijft echter lastig of je daarna de normale prijs kunt vragen of een vriendenprijs of tenminste het delen van kosten of beter helemaal niets, omwille van de vriendschap. We lopen vaak aan tegen verbaasde of verongelijkte gezichten of zelfs opmerkingen als ” moet ik bij mijn vrienden betalen”, en anders wel tegen onze eigen twijfels daarover. zelf vind ik het niet logisch de vakantie van onze vrienden/ familie te betalen. Hoe doen anderen dat

  1. Hallo Boukje, ik weet niet hoe anderen dat doen, maar het lijkt mij logisch dat je geld vraagt. Mogelijk een korting die je normaal ook aan een reisburo zou geven of zo.
   Het is niet gewoon een nacht overnachten als bij andere vrieden, tenzij ze naar jullie komen in Frankrijk als vrienden om bij jullie te zijn en niet voor een vakantie/weekend/uitstapje. Het ligt nu eenmaal anders het is jullie werk/inkomen.
   Voor hetzelfde geld(t) huurt iemand anders die kamer en kun je er wel gewoon huur voor vragen.

   Toevallig bood vorige week een online vriendin aan dat we best een keer bij haar kunnen overnachten (ze hebben een hotel). Ik zei “Maar daar wil ik wel voor betalen.” En zij stond er op dat we gewoon kunnen komen en overnachten, voor niets. Nu is dit redelijk dichtbij en zou ik niet langer dan 1 nacht willen blijven. Bij een paar nachtjes zou ik gewoon willen betalen.

Reacties zijn gesloten.