Wat zou jij doen als geld geen rol speelde?

Een intrigerende vraag om over na te denken: Als je het geld niet nodig had, waarmee zou jij dan je dag vullen?

Het gaat er dus niet over dat je super rijk bent of zo. Het gaat er meer om dat je tijd genoeg hebt.

Wat zou jij doen als geld geen rol speelde

Je kunt van alles doen en je hoeft je geen zorgen te maken over geld. Wat zou jij dan doen?

De eerste reactie van mij is dat ik precies zou doen wat ik nu doen. En toch kan ik niet ontkennen dat geld een rol speelt in wat ik doe.

Nog eens opnieuw. Wat zou ik doen als geld geen rol speelt? Waar zou ik dan mijn dagen mee vullen?

Meer reizen, meer mensen ontmoeten, meer lezen, meer sporten, meer schrijven, meer niets doen, studeren, meer tijd met onze kinderen, meer tijd met Love…

En nu de andere kant

Wat als je het alleen nog maar doet voor het geld? Zou je dan blijven doen wat je doet?

Schrijven van deze e-mails, voor mijn site, schrijven van boeken, het levert veel te weinig op als het alleen maar om het geld zou gaan. Dan zijn er andere dingen die je kunt doen waarmee je meer geld verdient.

Interim opdrachten voor grote bedrijven bijvoorbeeld. Dat levert veel meer op.

Het heeft vast nog steeds te maken met de online omgeving, daar voel ik me thuis.

Jouw missie

De kern van de vraag is een lastige want het gaat over waarom je hier bent.

Wat heb je te doen op deze aarde? Wat wil je bereikt hebben voordat je verder reist?

Voor de meeste mensen zal “Zoveel mogelijk geld verdienen.” niet het antwoord zijn op de vraag waarom je op deze aarde bent. Toch lijkt dat soms wel zo als je kijkt waarmee we onze dagen vullen.

Dus… wat zou jij doen als geld geen rol speelde?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

15 reacties

 1. Ik zou nog even divers bezig zijn als nu en met dezelfde dingen.
  Het is heerlijk en dankbaar werk om mensen met diepe transformatieprocessen te begeleiden in mijn praktijk Natuurlijk Helend. Een genot om de Mindfulness cursussen te geven op de vismarkt in Groningen.
  Heerlijk om yoga te beoefenen en te geven. Leuk om mijn nieuwe site nu-mindfulness.nl te ontwikkelen; eigen ontwerp logo, flyer, site en teksten. Ik zou nog steeds veel bezig zijn met mijn tuinhuis verder opknappen, zodat ik zomers in de prachtige tuin die daarbij hoort nog meer fijne behandelingen kan geven.

  Daarnaast zou ik meer tijd willen besteden aan spelend contact en gewoon in rust zijn met mijn dochtertje en nog meer tijd aan meditatie… echter dit is voor mij niet afhankelijk van geld verdienen kom ik achter… (Opknappen tuinhuis zou ik waarschijnlijk uitbesteden :)), maar met keuzes maken om dit hier en nu in mijn leven te implementeren en daar meer ruimte voor vrij te maken. En accepterend dat andere dingen dan misschien wat langzamer gaan…

 2. In de eerste plaats zou ik mezelf veel meer promoten (de zakelijke kanten van praktijk voeren uitbesteden) zodat veel meer mensen van mijn talenten kunnen profiteren. Aura healing en helend tekenen zijn leuke dingen om les in te geven. Ook zou ik me willen inzetten voor zwerfkatten. Daar droom ik letterlijk van. Vanmorgen nog: een klein zwart katje uit het water gevist …

 3. De ervaring leert dat allerlei ‘ik zou-ideeëen’ die we hebben zolang we níet werkelijk in een bepaalde situatie zijn, veel te maken hebben met verlangen van dat moment. En dus weinig zeggen over wat we ook daadwerkelijjk doen als het werkelijkheid wordt. Zo houdt het leven houdt haar mysterie en blijft het ook verrassend.

  Ikzelf stopte na meer dan 25 jaar met passie lichaamsgericht psychotherapeut te zijn geweest, destijds tot mijn verdriet, mijn particuliere praktijk door een stevige burnout. In de jaren die volgden pakte de troost uit, die wel ‘blessing in disguise’ wordt genoemd. Aandacht die ik spelenderwijs en als vanzelfsprekend aan anderen gaf (ja, ik dacht letterlijk: als ik hier geen geld voor kreeg zou ik hetzelfde doen!) bleek ik eerst en vooral nodig te hebben voor mijzelf. Als ik niet nodig was voor anderen besefte ik ten diepste slechts moeizaam wie ik was. Op mijn 57ste!

  Heerlijke jaren braken aan. ‘De ziel moet altijd op een kier’ zegt Emily Dickinson. En daarvoor heb je tijd nodig voor NIETS. We hebben het daar allemaal over, maar het is zo lastig het ook echt te doen. Een ziekte of zoals bij mij burn out zet je ín dat niets en dan gaat een wereld van betekenis open.

  En hoewel we nu al weer járen verder zijn is dat de basisbehoefte die intact is gebleven: ik neem tijd voor niets, rondlummelen, wat prutsen hier en daar, in de tuin bezig maar zonder doel, schrijven. Ik merk waar ik écht blij van wordt en probeer dat te vermeerderen. Het contact met nabijen is geïntensiveerd (óók door nu en dan de confrontatie aan te gaan) en ik kies bewust met wie en wat ik mijn tijd wil doorbrengen. De vraag is: voegt het iets toe? De tijd doden is een vreeslijk tijdverdrijf.

  Sinds een jaar of zeven coach ik nu mensen. Ik houd van vrijheid in verbinding, daarom noem ik mijn werk: levenscoaching. Ik kocht met mijn man een huis in Italië, op een pracht van een plek in de heuvels van Piemonte. Eens een oplaadplek voor mijn eigen vermoeide geest, nu tevens een paradijs van mogelijkheden: de bedding om in allerlei coachingsmodules door te geven hetgeen onszelf inspireert en voedt. Zoals: Pas op de plaats weken, liefdesvakanties ter opfrissing van relaties, yoga en lichaamswerk, meditatie, dans. En luieren.

 4. Inderdaad, ik zou nog steeds met hetzelfde bezig zijn als nu (tenminste mijn inhoudelijke werk).
  Ik zou wel graag minder bezig zijn met “mezelf verkopen”, “mezelf zichtbaar maken”, etc. Dat is nodig, maar en ik vind het geen verschrikkelijke ramp, omdat ik daar mijn eigen manieren voor gevonden heb, maar het is niet datgene waar ik gelukkig van wordt.

 5. Hele mooie reacties hier. Dank jullie wel voor het delen.
  Mooi ook hoe Nellie en Irma bijna tegengesteld aan elkaar reageren. Samen iets doen? 🙂

  Berna, niets doen, luieren (wandelen voor mij) maakt de dag. Tijd voor niets.

 6. als geld geen rol speeld zou ik mij inzetten om mijn mede mensen te helpen en ze ook te brengen naar een niveau waar geld geen rol meer speelt zo dat ze een goed leven kunnen leiden

 7. Als geld geen rol speelde, zou ik mijn droom sneller laten verwezenlijken. Ik zou meer op reis gaan, meer projecten opzetten en leiden. Ik zou mensen meer aan het handje nemen en samen met hen ook op zoek gaan naar mogelijkheden voor het verwezenlijken van hun dromen. Ik zeg altijd dat geld niet gelukkig maakt, maar als geld geen rol speelt dan maakt het de weg wel een stuk makkelijker.

  Als geld geen rol speelde, dan zou mijn leven denk ik / weet ik zoveel sneller gaan…. maar ik zou dan ook tijd hebben om stil te staan zonder zorgen, zonder vragen, zonder piekeren….

  1. Klinkt tegenstrijdig Angelique, meer doen als je meer geld hebt en tegelijk meer stil staan.
   Hoe kun je daar nu al de eerste stappen in zetten?

 8. Beste Erno,

  Ik zou hetzelfde doen wat ik nu doe, maar door meer geld kan ik mezelf nog meer ontwikkelen wat weer weerslag heeft op mijn klanten. Verder zou ik ook gaan uitbreiden naar het buitenland. Dat laatste is nog een droom van mij.

  1. Mirjam, dat is mooiste wat er is. Doen wat je doet onafhankelijk van het geld. Meer geld betekent alleen meer bereiken. Psst die droom gewoon nu starten. 🙂

 9. Hallo Erno, mijn hobbies zijn mijn rijkste bezit. Graag zou ik veel tijd willen besteden aan Natuurkunde met Wiskunde. Software ontwikkelen op basis van eigen ideeen en mij niet laten dwingen door frameworks van Microsoft. Zolang mogelijk sporten, waarnu allerlei bezwaren dit beperken. Daarnaast tijd nemen voor tekenen, schilderen. Geld is niet zo belangrijk, maar je dient het wel elke maand te verzamelen. 🙂

Reacties zijn gesloten.