Waarom geld er toe doet

Je hebt het vast vaker gehoord of je gebruikt ze zelf. Uitspraken als “Geld is niet belangrijk” en “Geld maakt niet gelukkig”. Het klopt, geld maakt niet gelukkig.

Aan de andere kant, geen geld maakt ook niet gelukkig. Geld doet er toe.

In mijn omgeving werd een beeld geschetst dat mensen met veel geld slechte mensen zijn. Dat betekent dus ook, dat als ik veel geld verdien, dat ik ook een slecht mens ben. Een goede reden om nooit veel geld te verdienen.

Waarom geld er toe doet

Een beeld waar ik zelf in geloofde was dat mensen die veel geld verdienen vaak gaan scheiden. Een goede reden om mijzelf onbewust zodanig te saboteren dat ik niet veel geld zou verdienen. Want ik wil niet scheiden van mijn lieve vrouw.

Inmiddels heb ik veel gelezen over geld en waarde. Ga ik steeds vaker om met mensen die anders denken over geld. Ik realiseer me dat geld niet slecht is. Dat mensen met geld net als jij en ik zijn.

Resultaat

Geld verdienen met je bedrijf laat zien dat je resultaat boekt, dat je meer mensen helpt. Het is niet het enige middel om te laten zien dat je vooruit gaat, maar wel een goed meetmiddel.

Het gaat niet alleen over de omzet, maar vooral over het resultaat. Het geld dat je overhoudt, nadat je alle kosten er vanaf hebt getrokken. De inzet die je hebt moeten leveren om die omzet te bereiken.

Met meer geld bereik je jouw missie eerder. Je kunt meer mensen helpen. Je kunt nog meer resultaat boeken. Je kunt mensen inhuren om meer resultaat te boeken bij nog meer mensen. De mensen die jij inhuurt verdienen ook weer aan jouw missie.

Wat geld geeft, is vrijheid. Je hoeft minder stil te staan bij beslissingen. Vooral als je geld verdient dat niet gekoppeld is aan het aantal uren dat je werkt. Dat je over een aankoop niet hoeft na te denken of je de aankoop kunt doen of niet. Want als je er over moet nadenken, dan kan het meestal niet.

Overigens heeft rijkdom niet veel met geld te maken. Rijkdom kun je ervaren met weinig geld, net zoals je armoede kunt ervaren met veel geld.

Een interessant boek over dit onderwerp is The millionaire Fastlane: Crack the Code to Wealth and Live Rich for a Lifetime! van M.J. DeMarco. Het boek gaat vooral over de mooie verhalen die door financiële coaches wordt gepromoot en die je op de lange termijn heel misschien rijk maakt.

Overgang naar ondernemer

De afgelopen jaren heb ik de groei mijn bedrijf niet voldoende serieus genomen. Alsof er een soort snelheidsbegrenzer zat op de groei van mijn bedrijf. Hoe hard ik het gaspedaal ook intrapte, ik ging nooit harder dan 60. Dit had vooral te maken met mijn mindset. Over hoe ik dacht over geld, omzet en groei.

De verandering van de mindset waarin ik nu zit is te merken. Niet alleen door mijzelf, maar ik hoor ook van anderen dat ze het aan mij merken. Ik ervaar nu de gedrevenheid om er een echt bedrijf van te maken. Deze overgang, zoals ik die de afgelopen weken vaker beschreef, is de overgang van zelfstandige naar ondernemer.

Een zelfstandige is vooral druk met de omzet van deze maand. Of eigenlijk met de inkomsten voor deze maand. Want de inkomsten, dat is de omzet minus de kosten. Ten minste, zo dacht ik als zelfstandige. We leven als gezin van deze inkomsten.

Dat is niet hoe ik nu als ondernemer denk. Als ondernemer heb ik een doel en visie voor ogen en voor de lange termijn (10+ jaar). Daar werk ik iedere dag aan. Mijn jaarplan voor 2016 is een trede in deze visie. Onze inkomsten is een kostenpost in het resultaat van het bedrijf.

Zelfstandige of ondernemer?

Ben jij een zelfstandige die iedere maand opnieuw bekijkt hoe je de inkomsten krijgt?
Of ben je een ondernemer die bouwt aan het bedrijf voor de lange termijn?Verdien jij wat je waard bent?

Deel het met mij in de reacties hieronder.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.