Ik wil geen manager zijn

Bij de ontwikkeling van je bedrijf heb je langzaam maar zeker een steeds groter team opgebouwd. Nog niet zo lang geleden kwam je erachter dat je vooral hele dagen met managen bezig bent in plaats van met werken aan de dingen waar je echt goed in bent.

De laatste paar jaar besteed je steeds meer tijd aan het begeleiden van de mensen in je team en het beantwoorden van vragen. Wat verwacht je dat er zou gebeuren met je bedrijf wanneer jij er een jaar tussenuit zou gaan? Zou je bedrijf:

  • groeien,
  • niet veel veranderen, of
  • krimpen?

Robert Kiyosaki (Rijke pa, arme pa) heeft de volgende tip voor je:
richt je bedrijf zo in dat je bedrijf is gegroeid wanneer je terugkomt na een jaar afwezigheid.

Hij omschrijft een activa voor een ondernemer als volgt:

“Bedrijven waar mijn aanwezigheid niet nodig is. Ik ben de eigenaar, maar ze worden beheerd of begeleid door anderen. Als ik er zelf moet werken dan is het geen bedrijf. Dan wordt het mijn baan.”

Robert T. Kiyosaki

Zelfmanagement

Vorige week vrijdag sprak ik met Karin Tenelius, auteur van het boek Moose Heads on the Table. (Noot: dit gesprek komt over enkele weken online in de podcast.) In haar boek lees je voorbeelden van bedrijven waar zij zelfmanagement invoerde. Ze deed dit als consultant en als ondernemer. Als ondernemer is ze niet vaker dan één keer per drie weken in het bedrijf aanwezig.

Hoewel ze het niet willen, zitten meerdere ondernemers met wie ik gewerkt heb vastgeketend aan het bedrijf. Ze zijn vijftig uur per week of meer met het bedrijf bezig en voor het grootste deel ook in het bedrijf aan het werk. Ze hebben het gevoel dat het bedrijf niet doorloopt wanneer zij er niet zijn.

Tegelijk hebben ze het gevoel dat ze veel aandacht besteden aan het begeleiden en coachen van medewerkers. In de praktijk zie ik dat ze vooral (onbewust) bezig zijn met micro-managen.

In het bedrijf heerst een ouder-kindrelatie tussen de ondernemer en de andere medewerkers. Wanneer de medewerker een vraag heeft gaat hij naar de ondernemer, die de vraag beantwoordt of het probleem oplost.

Toegegeven, het voelt heerlijk wanneer mensen om je hulp komen vragen. Je bent nodig. Er is vraag naar jouw expertise. Het lastige in deze ouder-kindsituatie is dat je team niet leert.

Het bedrijf groeit beter zonder jou

In zijn boek Anything You Want vertelt Derek Sivers hoe hij in een weekend besloten heeft dat hij helemaal klaar was om als alleswetende hele dagen bezig te zijn met vragen beantwoorden. Hij besloot om het roer volledig om om te gooien en alle besluiten door de mensen zelf te laten nemen.

Dit deed hij niet door zich in één keer terug te trekken. Dit was zijn proces. Die maandag kwam er zoals gewoonlijk een medewerker in zijn kantoor en hij deed het volgende:

  1. Hij riep iedereen in zijn kantoor;
  2. hij herhaalde de vraag;
  3. hij legde zijn antwoord uit en vooral het waarom achter zijn antwoord;
  4. hij liet iemand in het team het antwoord met de uitleg opschrijven.

Op het moment dat de volgende medewerker met een vraag in zijn kantoor kwam herhaalde hij dit proces. Tot er op een dag niemand meer in zijn kantoor kwam met vragen. Vanaf dat moment besloot hij om vanuit huis te werken. Hij werkte nog steeds heel veel, maar nu alleen maar aan projecten die hij leuk vond.

Het bedrijf groeide in zijn afwezigheid uit van acht medewerkers met 1 miljoen omzet naar achtenveertig medewerkers en 20 miljoen omzet.

Je wilt helemaal geen manager zijn en hele dagen bezig zijn met werk waar je niet echt blij van wordt. Je wilt geen medewerker in je bedrijf zijn. Je wilt ondernemen.

Doorbreek het hamsterwiel waarin je loopt met de inzichten van Robert, Derek en Karin. Help de mensen in je team om zelf keuzes te maken en nieuw initiatieven te ontwikkelen, met als doel dat je bedrijf harder groeit wanneer jij niet aanwezig bent.

Heb je hulp nodig om jouw gewoontes hierin te veranderen en je beslissingen hierin te verbeteren? Maak dan een afspraak met me. Ik ga je hierbij helpen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.