Is iedereen veilig en gezond? Dat is de eerste vraag die je hebt als ondernemer met een klein team. Neem de tijd om te ontdekken of iedereen in je team gezond is en hoe je kunt helpen als dit niet zo is.
Wanneer de crisis zich onverwacht aankondigt voor jouw bedrijf, zit je eerst in een paniekmoment. Wat gebeurt er? Wat is het effect hiervan? Denk bijvoorbeeld aan het verplicht sluiten van je bedrijf voor publiek, het niet meer kunnen werken met klanten, geen fysieke ontmoetingen met klanten en deelnemers. Als dit de kern is van wat je bedrijf doet, dan zijn er plotseling veel veranderingen.
Wanneer de eerste paniek is afgenomen en je weer wat tot rust bent gekomen, is de eerstvolgende vraag: welke maatregelen moet je treffen om de gezondheid van je team te waarborgen?
De mensen in je bedrijf, het kapitaal, zijn het belangrijkst.
Voor jou als ondernemer die tegen de rollercoasterfase aan zit lijkt dit een nieuwe tegenslag waardoor je weer niet de volgende stap gaat zetten. Telkens weer zijn er externe omstandigheden die de volgende stap in de ontwikkeling van je bedrijf vertragen. Afspraken worden afgezegd en opdrachten geannuleerd. Je moet zelf klanten benaderen om afspraken te verschuiven of af te zeggen.
Als ondernemer met een klein team ben je gewend om hard mee te werken in je bedrijf. De mensen in je team wachten nu gespannen op de beslissingen die jij gaat nemen. Jouw eerste reactie is om nu op te staan als leider, in je eentje ‘s avonds en in het weekend na te denken over de volgende stappen en beslissingen te nemen.
“Gebruik de crisis om veranderingen te realiseren.”
Leiderschap in je team
Je wilt al heel lang dat de mensen in je team meer verantwoordelijkheid nemen. Je wilt graag dat ze meedenken over oplossingen en dat ze met nieuwe ideeën komen. Je kijkt uit naar het moment waarop de verantwoordelijkheid van de vooruitgang van je bedrijf niet meer alleen op jouw schouders rust. Een moment waarop iedereen in je team hier een bijdrage aan levert.
Dit is een geschikt moment om anders te reageren dan de mensen van je verwachten. Dit is hét moment om de mensen in je team uit te dagen om zelf leiderschap nemen.
Dit is hét moment om de mensen mee te nemen in de situatie van het bedrijf. Volledige transparantie over de financiën, bewustwording bij iedereen over de situatie zoals die er nu voorstaat. Samen nadenken over wat er moet gebeuren om sterker uit de crisis te komen. Samen ideeën bedenken voor nieuwe producten die je tijdens de crisis gaat ontwikkelen om zo snel mogelijk te lanceren. Samen de communicatie ontwikkelen voor de markt.
Je hebt een klein team en door de crisis heb je minder werk dan normaal. Nu is het moment om iedereen te betrekken bij het proces en mee te laten bouwen aan de volgende stap voor je bedrijf.
Iedereen realiseert zich dat we niet verder kunnen op de oude voet. Vorm teams rondom de belangrijkste beslissingen voor je bedrijf de komende tijd.
Met een klant beginnen we bijvoorbeeld nu met teams onder andere rondom twee onderwerpen:
- Een crisisteam
- Een team voor nieuwe producten
Het crisisteam
Dit team overlegt ten minste wekelijks en bij spoedsituaties om te bespreken wat de nieuwste informatie is en wat de volgende acties zijn. Het is goed om in dit team ten minste de ondernemer of een van de partners, de financiële persoon en de organisator (uitleg over de rollen) te hebben. Het helpt je als ondernemer om niet alles alleen te bedenken, maar met elkaar verschillende scenario’s door te nemen. Wat is het slechtste scenario en wat moeten we doen om dat door te komen?
Nieuwe producten team
Wat zijn de producten die je nu gaat ontwikkelen? Welke ideeën zijn er al langere tijd, maar zijn door de dagelijkse werkzaamheden nog niet opgepakt? Welke van deze ideeën kunnen we nu ontwikkelen om klanten te helpen tijdens de crisis of daarna? Er moet een team zijn waarin onder anderen de verkoper, marketeer en specialisten zitten. Dit team maakt bijvoorbeeld gebruik van een design sprint (Sprintboek van Jake Knapp) om in vijf dagen een prototype te ontwerpen dat getest kan worden met potentiële klanten.
Tijdens dit proces komt ook de vraag naar boven naar meer kennis. Waar kan ik bijvoorbeeld meer leren over externe communicatie, over marketing, product ontwikkeling of de designsprint? Kijk naar dit overzicht over persoonlijke groei in een crisissituatie.
Op dit moment ben ik vooral met klanten bezig om deze teams op te zetten en versneld acties en producten te ontwikkelen met deze teams.
Wil jij dit ook? Neem dan nu contact met me op.