Ga hard en zo lang mogelijk

hard lang mogelijk
hard lang mogelijk

We vertrekken over een paar dagen naar Lissabon in Portugal. Anderhalve maand geleden had ik mezelf als doel gesteld om Portugees te leren, zodat ik het een beetje kan volgen. Dit is niet goed gelukt. Waarom niet?

Wanneer ik nu terugkijk naar de afgelopen maand dan heb ik in het begin iedere dag ongeveer 10 minuten gespendeerd aan woordjes leren. Dat is niet lang. Daarnaast heb ik regelmatig video’s gekeken over de historie en cultuur van Portugal en Lissabon.

Om beter te leren heb ik ook verschillende video’s gekeken over hoe je beter en sneller een nieuwe taal leert. De combinatie van plaatjes en woorden leren met een verhaal werkt het beste. Zo leren kinderen ook de taal, eenvoudige woorden gecombineerd met afbeeldingen, verteld in een verhaal. De eerste weken heb ik dan ook veel kinderverhalen gekeken en geluisterd.

Op het moment dat het lastig werd met de woordjes en vervoegingen aan bod kwamen haakte ik steeds vaker af. Al sinds de mavo heb ik moeite met het leren van dit soort rijtjes.

Veel beslissingen gaan op gevoel. Zo ook de beslissing om Portugees te leren. Ik heb niet goed nagedacht over wat de impact van deze tijdsbesteding zou zijn en wanneer ik tevreden zou zijn.

Wanneer ik meer succesvolle beslissingen wil nemen is het belangrijk om daar meer tijd voor te nemen. Zo werk ik eraan om de PMIXA-methode van Pieter van Osch vaker te gebruiken. Dan kijk ik meer naar de plus- en minpunten, naar de alternatieven en de verwachte ervaringen.  Uiteindelijk plan ik ook een evaluatiemoment in om te zien of een beslissing opgeleverd heeft wat ik had verwacht.

Mogelijk is de evaluatie nog te vroeg vandaag. Ik zal het Portugees leren nog eens evalueren aan het einde van de vakantie om te zien wat het heeft opgeleverd.

Wat ik nog meer heb gedaan is mij verdiepen in de historie van Portugal en Lissabon. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik meer weet van onze vakantiebestemming dan ik ooit heb geweten van eerdere vakantiebestemmingen. Ik weet wat de mooie plekken zijn die ik beslist wil bezoeken en heb tips gekregen over lokale gidsen.

Wat ik heb gemist bij het leren van de taal was een studiegroep. Als je een taal leert in een groep, kun je elkaar helpen en moet je aanwezig zijn op de momenten die zijn afgesproken. Ook had ik het fijn gevonden om een coach te hebben die me had kunnen bijsturen.

In het artikel Wat je moet weten voordat je een online cursus maakt vertelde ik al over de redenen waarom Seth Godin de altMBA is gestart en wat het programma zo succesvol maakt voor de deelnemers: het leren in een groep, waardoor de deelnemers elkaar scherp houden, en de begeleiding van coaches. 

Principes van Bob Larsen

Deze elementen zie ik ook terugkomen in het boek Running to the Edge van Matthew Futterman, in het verhaal over de trainingsvorm die Bob Larsen ontwikkelde.

Drie elementen in zijn training bleken de doorbraak naar vele overwinningen. De drie elementen:

  • De juiste plek
  • Hard trainen
  • Loop in een groep.

Kies de juiste plek om te trainen

Kies de juiste ondergrond, zodat je niet geblesseerd raakt; de juiste omgeving, zodat je niet wordt afgeleid; de juiste plek wat betreft hoogte en hitte. Wissel het parcours af, ga van de baan af en kies telkens een andere route en een zachte ondergrond. Dit om verveling en blessures te voorkomen.

Train hard

Houd de variatie in je training door af te wisselen tussen interval-, langeduurloop- en tresholdtrainingen. Larsen paste de trainingen zo aan dat de lange duurloop sneller was, de intervals langer waren en de tresholdtrainingen intensiever. Telkens zocht hij met de deelnemers de grens op en gingen ze iets harder en langer door dan ze zelf dachten dat mogelijk was.

Loop in een groep

Train zo min mogelijk alleen. Wanneer je alleen traint is het eenvoudiger om een keertje over te slaan. Bovendien is het wanneer je alleen loopt ook makkelijker om wat langzamer te lopen. Als je in een groep loopt, word je meegesleept in een tempo waarvan je dacht dat je het niet aankon en loop je verder dan je dacht dat mogelijk was in dat tempo.

Meer succes door anders trainen

Wil ik enigszins Portugees kunnen verstaan en spreken in een korte tijd, dan leer ik dit het best in een groep. Ik train hard en varieer de training: ik leer woordjes, ik oefen met vervoegingen, ik zing en ik kijk en luister naar kinderverhalen. 

Maar het begint met een bewuste keuze. Wil ik dit echt? Wat ga ik niet meer doen om hier de volle aandacht aan te geven?

De focus die de lopers hebben die worden getraind door Larsen bestaat in de kern uit twee dingen, school en lopen. Focus. Willen ze resultaat boeken, dan is het lopen geen bijzaak maar een levensstijl.

Wat betekent focussen op het leren van een taal voor mijn ondernemen?
Welke focus breng ik aan voor meer resultaat?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.