Financieel onafhankelijk als coach

Als coach en ondernemer is het belangrijk dat je genoeg geld verdient. Hiermee houd je het bedrijf en je gezin draaiende.

Wat is genoeg geld?
Dat is persoonlijk.

“If you realize that you have enough, you are truly rich.” (Tao Te Ching by Lao Tzu)

genoeg geld - financieel onafhankelijk

Doelen en Focus

Een van de dingen waar ik de afgelopen maanden aan gewerkt heb voor mijzelf is meer focus, professionalisering en doelen. Zo heb ik het aantal doelen dat ik wil bereiken het komend jaar aanzienlijk verminderd.

Er zijn nu 3 doelen waar ik me het komende jaar op focus:

 1. Training en e-boeken, maken en promotie van producten die ik automatisch kan verkopen via de site.
 2. Mentoring, in groepen en 1-op-1. Coaches begeleiden bij meer balans in gezin en ondernemerschap.
 3. Waardevolle content, schrijven van artikelen op de site en een manifesto uitgeven.

Dit heb ik teruggebracht naar een paar dingen waar ik me iedere dag op concentreer:

 1. Maken en promotie van content
 2. Inkomsten

Ik heb financiële doelen opgesteld wat ik per kwartaal, per maand en per dag wil verdienen. Dit is een behoorlijke verandering voor mij als je kijkt naar een paar jaar geleden.

Voldoende geld verdienen met de dingen die ik doe is altijd een punt van aandacht van mij geweest. Of eigenlijk had ik er veel te weinig aandacht voor. Daar zit nu echt een verandering met duidelijk financiële doelstellingen.

Professionalisering

De sites ernohannink.com en decideforimpact.com hebben sinds 1 januari en 1 februari een nieuwe uitstraling en dat heeft effect op het aantal bezoekers en abonnees. De aanscherping in wat ik doe en de doelgroep is duidelijker geworden met de vernieuwde site en het logo.

Ter info: de site en het logo is ontworpen door het team van Jim Kukral in Sproutar.com.

De verandering van de site heeft niet echt een stijging van het verkeer op de site opgeleverd. En dat is niet zo vreemd, voor meer verkeer gaat het vooral om de inhoud. De pieken die je ziet zijn de wekelijkse e-mails die ik verstuur aan de abonnees.

Statistiek van de bezoekers uit Clicky:

Statistieken vernieuwde site Clicky

Belangrijker voor mij is de stijging in het aantal abonnees op mijn e-mails. Hier komen uiteindelijk de meeste klanten en omzet uit. Vandaar dat ik hier continue mee experimenteer en onderzoek.

Statistieken van de abonnees uit Aweber:

aweber-stats-nieuwe-site

Natuurlijk is het ook zo, dat een stijging van het aantal bezoekers ook een stijging in het aantal abonnees oplevert. Door de focus op goede content help ik mijn doelgroep en stijgt het aantal bezoekers. Door de inhoud op bijzondere manieren aan te bieden wil ik het aantal abonnees verder laten stijgen.

De professionalisering zie je ook terug in het aanbod van de producten op de site, boeken, e-boeken en trainingen. Op dit moment werk ik aan een overzichtelijk aanbod van de mentoring voor coaches, 1 april is dit afgerond.

Met de focus op de content, producten, mentoring en de omzet is de verwachting voor 2013 anders dan de afgelopen jaren. Positiever.

Je geld of je leven

De doelstelling voor omzet betekent dat ik veel meer vooruit moet denken over producten en training die ik ontwikkel en lanceer. Iedere maand moet er genoeg binnen komen.

Deze inkomsten zijn namelijk direct gekoppeld aan doelstellingen voor ons privé. We willen namelijk onze hypotheek aflossen in 10 jaar. Dat betekent dat we ieder jaar 10% willen aflossen, of eigenlijk 0,83% per maand. We gaan namelijk iedere maand een vast bedrag aflossen.

Na een tip van Ellen de Lange-Ros ben ik nu aan het lezen in het boek Your Money or Your Life (aff). Er is ook een Nederlandse vertaling van dit boek (Je geld of je leven). Wil je het boek in het Nederlandse lezen dan moet je op zoek naar een tweedehands exemplaar, want de laatste druk (7) is uitverkocht.

Meer informatie via de site Your Money or Your Life.

Dit boek helpt je in 9 stappen naar een andere kijk op geld en financiële onafhankelijkheid, via financiële intelligentie en financiële integriteit.

 1. Vrede met het verleden – je zoekt uit hoeveel je tot nu toe (heel je leven) hebt verdient en wat je bezittingen en schulden zijn op dit moment.
 2. Aanwezig in het heden- je levensenergie bijhouden
 3. Waar gaat het allemaal heen. De maandelijkse optelling.
 4. Drie vragen die je leven veranderen. Waar doe je het allemaal voor en ben je daar gelukkig mee.
 5. Maak de levensenergie zichtbaar. Maak een grafiek.
 6. Waarderen van je levensenergie. Minimaliseren van uitgaven.
 7. Waarderen van je levensenergie. Maximaliseren van je inkomsten.
 8. Kapitaal en het omslagpunt. De rente-inkomsten overstijgen de lasten.
 9. Managen van je financiën

Lees de samenvatting.

Vanochtend ben ik gestart in hoofdstuk 5. Dit wil nog niet zeggen dat ik de opdrachten in de vorige hoofdstukken al heb uitgevoerd. Eerst het boek lezen, dan starten met de opdrachten zegt ook de schrijver.

Tot nu toe heeft het boek al veel ‘nieuwe’ inzichten gegeven. Of beter nog, het boek onderschrijft mijn inzichten en ideeën van het afgelopen half jaar. De maanden waarin ik langzaam maar zeker ben omgeschakeld naar balans in gezin en ondernemerschap.

Deze omschakeling betekent dat ik nog steeds veel aandacht heb voor klanten krijgen via internet. Het model om de beste mensen aan te trekken, met het kiezen van je doelgroep, een hub bouwen, een lijst van abonnees bouwen en een netwerk bouwen in de sociale netwerk sites, is nog steeds belangrijk voor mij. Dit valt nu onder de derde pilaar, aandacht voor je bedrijf.

Er komen een viertal pilaren bij die zorgen voor een volledig beeld. De vier onderwerpen die je helpen bij het realiseren van je levensdoel en er te zijn voor je gezin. Voldoende geld verdienen om te werken aan je levensdoel speelt hierin een belangrijke rol.

Genoeg verdienen

Een belangrijk onderdeel in het boek Your Money or Your Life is bewustwording over genoeg verdienen. Uitzoeken waar voor jou het punt ligt dat je genoeg geld verdient. Ga je over dit punt dan krijg je steeds meer ‘rommel’. Uitgaven en spullen die je niet nodig hebt. Ze dragen namelijk niet bij aan jouw doel in het leven.

Wanneer heb jij genoeg?

Wil je hier meer inzicht in, beantwoord dan deze 3 vragen voor jezelf bij je uitgaven:

 1. Heb ik vervulling, tevredenheid en waarde gekregen in relatie tot de energie die ik er aan heb besteed (levensenergie)?
 2. Is de besteding van mijn levensenergie in lijn met mijn waarde en levensdoel?
 3. Hoe kan ik deze besteding veranderen als ik niet hoef te werken voor een inkomen?

Levensenergie is de tijd in uren die je nog te gaan hebt op deze aarde. Ben je net als ik 45 jaar dan heb je (gemiddeld) nog ongeveer 33 jaar te gaan, dat zijn 289,278 uren!

Waar ga je die kostbare tijd aan besteden? Het kan maar één keer in je leven.

Naast een duidelijke begroting voor je bedrijf van je inkomsten en uitgaven iedere maand is het goed inzicht te hebben wat je iedere maand privé nodig hebt. Wat is jouw bijdrage aan de maandelijkse inkomsten van je gezin.

Ik ontmoet veel zelfstandigen en coaches die geen nauwkeurig inzicht hebben in wat ze bijdragen. Ze hebben ook geen duidelijke maandelijkse begroting wat ze moeten verdienen. En dus ook een overzicht missen in de acties die ze moeten doen om deze inkomsten te realiseren.

Schulden en een buffer

Op weg naar volledig financieel inzicht is het belangrijk dat je weet welke schulden je hebt. Denk hier bij aan al je schulden, zakelijk en privé:

 • de hypotheek
 • lening voor de auto
 • lening voor je bedrijf
 • credit card
 • lening van familie of vrienden

Ken jij de bedragen? Heb je een overzicht van jouw totale schulden? Dit is een belangrijk inzicht.

Op weg naar financiële onafhankelijkheid is het belangrijk dat al je schulden zijn afgelost. Dat hoeft niet morgen. Maak een realistisch plan wanneer al je schulden zijn afgelost. Hoeveel moet je per maand “extra verdienen” of inleveren om je schulden af te lossen?

Buffer
Weet je wat je minimaal per maand nodig hebt om alle lasten van je gezin en je bedrijf te betalen? Alle uitgave als je niet zou aflossen. Als je dit bedrag weet dan is het goed een bedrag te reserveren zodat je 6 maanden kunt overleven zonder inkomsten.

Maak een buffer waarmee je 6-12 maanden zonder inkomsten (zonder klanten) kunt overleven? Deze buffer geeft jou en je partner rust als het even tegen zit. Gaat het weer beter, dan vul je de buffer direct weer aan.

Ambitie en genoeg

Dat je genoeg geld hebt wil niet zeggen dat je geen ambitie meer hebt. Jouw levensdoel gaat verder dan voldoende geld hebben. Jij hebt een bijzondere oplossing waarmee je jouw doelgroep wilt helpen. Jij wilt zo veel mogelijk mensen helpen in je doelgroep. Dat is je levensdoel, daar ga je niet mee stoppen als je genoeg verdient.

Vanaf het moment dat je genoeg geld verdient kun je vrij kiezen wat je met deze “extra” inkomsten gaat doen. Met dat extra geld kun je weer anderen helpen. Je kunt investeren in jouw levensdoel.

Onze dochter vroeg wat ik ging doen als we het huis hebben afgelost en genoeg geld hebben. “Ga je dan niks doen?”

“Niks doen?”, reageerde ik, “Nee hoor, ik ga dan verder waar ik nu mee bezig ben. Ik vind het veel te leuk wat ik doe om te stoppen!”

Wat betekent dat voor jou, financieel onafhankelijk?

Wanneer ben je financieel onafhankelijk? Is dit een doel dat je nastreeft? Denk met me mee over dit onderwerp. Hoe ga jij hier mee om als ondernemer?

Vind je dit een interessant onderwerp?

Credit van foto: epSos.de

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

5 reacties

 1. Super interessant artikel weer, en leuk om bij een ander in de keuken te kijken! Ik vind dat je in een enorm rap tempo content weet te publiceren die boeit en inspireert! oftewel je doel bereikt! Ik ben naast de tips van laatst over het structureren van je werkzaamheden erg benieuwd naar hoe je je content op een structurele wijze en snelheid weet te produceren aangezien ik weet dat dit voor velen (en mijzelf) een groot struikelblok is.

  Daarnaast ben ik ook nog benieuwd naar het “bedrijfsplan” van ernohannink.nl en de gerelateerde producten. Hoe is de structuur, wat presenteer je aan klanten en hoe. I.i.g. bedankt voor je inzet en interessante artikelen!

 2. Interessant artikel, boeiend onderwerp, dank je. Ik zit er vol in, met het boek Financial Independence for Women, Taking Control of Your Money, van Vered Neta. Vooral het eerste deel over je aannames over geld, zowel voor vrouwen als voor mannen iets om ten eerste eens naar te kijken?!

 3. Na 20 jaar werken ( ben 46), waarvan 9 in loondienst ben ik financieel onafhankelijk. Ik ben 25 jaar geleden als student met belggingspanden begonnen.Startbedrag was mijn zilvervloot van fl. 24.000 die ik van mijn ouders gekreg heb. Nu (met mijn eega) hebben we 30 panden met ca. 100 huurders op toplocaties in mooie studentenstad zonder hypotheek. Ieder jaar komt er wel eentje bij.
  Tot 2 jaar terug jachtig bestaan gehad, veel uren gedraaid en veel fileleed. Nu bezig om nichemarkt product in de markt te zetten dat in eigen beheer wordt ontwikkeld. Dit product is in ander werelddeel nieuw een succes, joint venture lukte niet: dan maar soortgelijk product nagemaakt!
  Meer dan genoeg geld geeft veel rust naast een unieke villa en 5 auto’s maar het is niet alles. Ondanks dit ruime bezit en een financieel onbezorgde toekomst is een nieuwe instap in de markt altijd heel lastig: alles bestaat al!
  Kortom, luister naar niemand en volg je eigen intuitie. Beheer je vermogen zelf en houdt de bank en “specialisten” op grote afstand. Betaal daarnaast je rekening meteen en los schulden zsm af. Geen tweede leg! Leef bescheiden en koop zaken die snel afschrijven zoals auto’s en kleding tweedehands of in de uitverkoop! Na 20-30 jaar ben je “binnen””!

Reacties zijn gesloten.