Eenzaam zijn als ondernemer

Tijdens onze meest recente mastermind was het anders dan normaal. Nadat Lilian de andere 3 verhalen had aangehoord schreef ze eenzaam op.

“Dat woord komt steeds weer terug in jullie verhalen. Jullie hebben het tegen mij gezegd toen ik eerder dit jaar het moeilijk had, bel eens een van ons. Nu zeg ik het tegen jullie, bel mij als je er niet meer uit komt.”

Peter begon met zijn verhaal over de voorbereiding van een enorm belangrijke presentatie voor hem. In die voorbereiding was van alles misgegaan. Uiteindelijk had hij vooral een gevoel van eenzaamheid. Het gevoel dat hij er alleen voor stond.

De afgelopen weken gaat het bij mij ook met pieken en dalen. Het is begonnen bij de afronding van mijn boek ‘Kies je doelgroep’, werd versterkt tijdens een mastermind van een gehele dag en 2 gesprekken die daar op volgden.

De ene dag zag ik het helemaal zitten. Een plan van aanpak. De volgende dag vertwijfeling. “Waar ben ik mee bezig? Wat wil ik bereiken? Waarom ben ik hier?”

Daarna kwam Do aan het woord en ze zei “Ik ben de kluts kwijt.” Waar ze tijdens de laatste mastermind grootse plannen had, was ze nu de kluts kwijt. Nachten wakker, eenzaam alles overdenken.

Dan kom je tot de conclusie dat je op zo’n moment wel eenzaam bent maar niet bijzonder. We hebben er allemaal last van soms. Dat maakte me gelijk al minder eenzaam.

Het bijzondere is natuurlijk dat dit een fase is van groei. Je bent aan het groeien als persoon, als ondernemer en als bedrijf. Het is een hele bijzondere fase. Iets wat het ondernemerschap mooi maakt. Alleen op het moment zelf voelt het wat vervelend.

Minder eenzaam

Hoe zorg je er nu voor dat je in deze periode minder eenzaam voelt en hulp in kunt roepen?

Mastermind
Wordt lid van of start een mastermind groep met andere gelijkwaardige ondernemers. In onze mastermind groep komen we eens per maand samen voor ongeveer 2 uur en bespreken we de dingen die ons bezig houden. We bespreken sinds kort ook onze belangrijkste cijfers met elkaar.

We houden elkaar scherp, stellen kritische vragen over de nieuwe plannen. We vragen of we kunnen helpen. We helpen elkaar.

In een andere mastermind waar ik lid van ben doen we ongeveer het zelfde alleen gaat het nu via Skype en duurt het een uur. We vertellen wat we hebben bereikt en wat we de komende maand gaan doen, resultaten en acties.

Een groep van gelijkwaardige ondernemers maakt je minder eenzaam. Je kunt hulp vragen, tips, advies. Vragen die vaak lastig te beantwoorden zijn door je partner.

Coach
Achter elke succesvolle ondernemer staat een….. coach. Een coach helpt je verder. Ze helpt je nog meer te bereiken als het al goed gaat, geeft je nieuwe inzichten.

Ze helpt je als je het even moeilijk hebt door je het licht aan het einde van de tunnel te laten zien. Ze laat je de mogelijkheden en de kansen zien, als jij het allemaal even niet meer ziet zitten.

Greater Than Yourself
Dit lijkt op een coach maar de oorsprong is anders. Als jij een Greater Than Yourself project bent van iemand dan wil deze persoon je groter maken dan zichzelf op een het expertise vlak van hem/haar.

Greater Than Yourself (GTY) is een bijzonder concept van Steve Farber en kan door iedereen worden toegepast. Er is een boek over Greater Than Yourself en in deze video vertelt Steve Farber er ook meer over.

Steve is een groots man, ik heb hem 2 keer ontmoet en zien spreken tijdens SOBCon in Chicago. Zijn onderwerp is leiderschap. We proberen Steve Farber in februari 2012 naar Nederland te halen om zijn verhaal voor het eerst hier te doen.

Voor Monique Bolung (@breinkorf) ben ik haar GTY. Daar ben ik enorm dankbaar voor.

Schrijf het op en verstuur het
Wat heb ik afgelopen week gedaan. Tijdens een fase waarin ik het lastig had en maar moeilijk de uitweg kon vinden heb ik een mail geschreven aan Monique. Een mail waarin ik mijn gedachten heb verwoord en geordend. Het schrijven van deze mail heeft me de gehele ochtend gekost. En uiteindelijk heb ik op ‘Verzenden’ geklikt.

Daarna had ik paar hele andere dingen te doen, o.a. een bezoek aan de kapper. Mijn gedachten konden even afdwalen. Toen ik terug kwam schreef ik nog een mail met de oplossing die ik gevonden had.

Soms helpt het alleen al je gedachten op te schrijven, te uiten, om ze zo op orde te krijgen. Een moment van bezinning en dan krijg je het A-ha moment. Je ziet het weer scherp en je kunt weer verder.

Ben jij ook wel eens eenzaam

Herken jij deze eenzaamheid ook?
Wat doe jij dan?

Deel jouw tips hieronder.

Credit: foto aegishjalmur

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

14 reacties

 1. Good article, Erno. Just this week I’ve been feeling like a lonely entrepreneur and these are good tips. Do you have thoughts on where/how to find a mentor? Is it assumed that mentorship is unpaid? Just wondering how to find and connect with the right person on terms that we both feel good about.
  Thanks!

 2. Katie, the GTY mentoring is free. The mentor is doing this to create a better world. As the GTY project you also need to find a person that you can make Greater Than Yourself. Maybe you can start with finding someone that you can make Greater Than Yourself. Give and receive 🙂

  1. BTW for the mastermind I have a plan to start a (paid) mastermind group on attracting the best people (clients, vendors, partners). This will be beginning 2012.

 3. zo, na een hele bubs reclame was ik al bang dat ik niet meer kon reageren. …

  collega zzp-ers heb ik weleens gehoord over de eenzaamheid; dingen alleen uitzoeken, geen (voldoende) klankbord, geen mensen om hen heen, geen regelmaat en structuur om fijn in te werken.

  toen ik voor mezelf begon was dit juist wat mij het meest aantrok in zzp-schap; het zelfstandiger werken. ik vind samenwerken heerlijk en zoek zeker collega zzp-ers op maar heb juist behoefte aan alleen zijn om te broeden en uit te werken, ideeën te vormen en plannen te smeden. De afzondering heb ik nodig om te functioneren.

  juist voor zzp-ers zijn die netwerkborrels en koffiedates ideaal. in kleinere groepjes zou je denktanks kunnen organiseren; iets waar veel zzp-ers in dezelfde branche behoefte aan hebben.

  1. Helemaal eens Karin. Het gevoel alles alleen te kunnen doen, je eigen plannen realiseren, leven van de resultaten van je eigen acties, dat is precies waarom ik voor mezelf ben begonnen.
   Werk jij met denktanks zoals je ze noemt? Ken je ze?

 4. Ik heb weleens bij elkaar gezeten met gelijkgestemden ja, om te brainstormen over bepaalde onderwerpen. Niet al te lang, met veel koffie, grote vellen papier en stiften enzo. 🙂
  Wat ik dan wel belangrijk vindt is dat het wel ergens naartoe leidt; niet alleen maar brainstormen over een onderwerp maar concreter worden erover. En dat geldt ook voor #koffiedates.

  Zo had ik ooit het idee om Carpool Coffee te doen; mensen die van A naar B moeten met elkaar me laten rijden. De chauffeur rijdt (logisch) en de meerijder neemt een thermoskan mee met koffie (of thee) zodat ze tijdens de rit een onderwerp kunnen bespreken en koffie kunnen drinken. De chauffeur heeft een vraag beantwoord en de meerijder hopelijk ook. Een soort functioneel tripje.

 5. Mooi verhaal Erno, En vooral ook heel herkenbaar. Toen ik 7 jaar geleden stopte met mijn vorige bedrijf, was het vooral om die reden: de eenzaamheid van het eenpitter zijn, het gebrek aan sparringpartners, geen ruimte om stoom af te blazen en de spoken van je af te praten. Gelukkig is er veel veranderd. De sociale netwerken én de vele IRL-netwerken helpen je in contact te komen met vakgenoten en lotgenoten. Er ontstaan prachtige verbanden en verbindingen,.. Maar de zoektocht maak je uiteindelijk toch alleen, en dat blijft soms ook heel eenzaam. Ook ik schrijf het van me af. In mijn blog. Dat helpt mij de zaken op een rijtje te krijgen en het helpt mijn lezers die in hetzelfde schuitje zitten. Wat jij ook schrijft: als je ontdekt dat anderen net zo eenzaam zijn in hun zoektocht, voelt dat direct minder eenzaam. Wat mij ook helpt zijn mijn social dinners, Nu nog veilig en bekend, maar de kring van zielserwante gasten wordt groter: met 7 mensen aan tafel genieten, delen, sparren en samen sterker worden. Het ultieme verbinden voor mij. Schuif een keer aan als je zin hebt. Je woont bijna om de hoek 🙂
  ciao
  Hannah

 6. Mooi artikel en ik word erg enthousiast van het GTY project.
  In maart/april heb ik zelf een periode meegemaakt dat ik behoorlijk stil lag, niet wist hoe ik verder moest gaan. Uiteindelijk ben ik er weer uitgekomen, maar het kostte me veel energie. Achteraf had ik hulp moeten zoeken bij mijn vrienden.
  Toevallig heb ik afgelopen week een gesprek gehad met een vriendin die aanbood mij te gaan coachen. Belangeloos, omdat zij het leuk vindt en het mij helpt. Vanuit de GTY gedachte ga ik dit aanbod aannemen en zelf ook iemand coachen, helpen met zijn/haar plannen.
  Dank je dus voor dit artikel!

  Groet,
  Andrea

  1. Mooi Andrea, daar is GTY precies voor bedoeld.
   Een mastermind met 3-6 gelijkwaardige ondernemers is ook een aanrader. Dan bespreek je maandelijks bijvoorbeeld wat je doet en wat je plannen zijn, zo deel je ook de omzet en resultaten.

 7. Interessant onderwerp. Ik heb die eenzaamheid vooral ervaren toen ik als ondernemer last ging krijgen van de crisis. Die eenzaamheid werd bij mij vooral veroorzaakt doordat je geen antwoorden krijgt op de vraag hoe je jezelf uit die crisis kunt krijgen. Je gaat je dingen afvragen als: ‘Zijn mijn producten nog in orde, kloppen de prijze nog wel, is de behoefte nu zomaar ineens weg?’. Dat genereert veel verwarring, en die verwarring kost verkeerde energie en wekte bij mij ook eenzaamheid op. Je bent in zo een geval gewoon even de weg van je eigen ondernemerschap kwijt. (En ik ben al sinds 1993 ondernemer).

  Hoe is daaruit ben gekropen? Ik moest wel, mijn omzet werd fors bedreigd. Dus je moet door. Dus inderdaad nieuwe dingen gaan bedenken, opnieuw naar je markt kijken en vooral aandacht voor je klanten, of misschien wel je nieuwe klanten. Want wat moet je doen als je geen oude klanten meer kunt bedienen met hetgeen je voorheen had?

  Kortom, ik moest leren opnieuw ondernemer te worden. Alles moest opnieuw. Uiteindelijk ga je weer energie krijgen en ontdoe je jezelf van eenzaamheid door er vooral juist wel veel met mensen over te praten. Ik deed dat aanvankelijk niet. Maar gewoon door eerlijk te zijn over de situatie waarin je verkeert, kom je tot de ontdekking dat je de enige niet bent. En dat is wel een openbaring. Je weet het wel, maar omdat je het niet zegt, hoor je het ook niet van die ander, die dus ook aan die eenzaamheid lijdt.

  Dus praten helpt. Als je zelf al lang onderneemt is de energie om door te gaan er onderhuids echt wel. Eenzaamheid is een belemmering, waar je alleen zelf wat aan kunt doen. Ik heb het gedaan.

  1. Bijzonder Peter. Ik herken de gevoelens helemaal.
   Met wie praat jij op dat soort momenten?

   Ik praat met de mensen uit onze mastermind.

   1. Over de eenzaamheid in zijn algemeenheid sprak ik vooral met ondernemers uit mijn eigen netwerk. Aanvankelijk aarzelend, omdat je niet zwak wilt overkomen. Maar inmiddels zijn we anno 2013 dat iedereen het van elkaar accepteert om over je gevoel bij de huidige crisis te praten.

    Toen ik de eenzaamheid een beetje te boven was en het gevoel had weer aan de slag te moeten, ontdekt ik dat ik vooral gebrek had aan verkoop vaardigheden. Ik hoefde immers nooit wat te verkopen. alles ging vanzelf. Ik bleek na pakweg 17 jaar te ontdekken dat ik maar een halve ondernemer was. Daar had ik dus fors hulp bij nodig. Die heb ik gevonden bij Angéla Tromer van TromerTrain in Haarlem. Zij heeft me vooral geleerd anders naar mezelf te kijken, bewuster om te gaan met mijn zakelijke omgeving. Dat trainingstraject heeft ca. een jaar geduurd en heeft me heel veel gebracht. Ik ben er nu ook bijna van overtuigd dat ik de eenzaamheid nooit meer zoveel invloed laat krijgen op mijn dagelijks leven. Want leuk was het niet, ook niet voor mijn gezin.

Reacties zijn gesloten.