Wat is een duurzaam bedrijf?

Je wilt een bedrijf bouwen dat blijft werken aan de missie van het bedrijf, ook wanneer jij als oprichter een stap terug doet. Dit noem ik een duurzaam bedrijf bouwen.

De ondernemer die een duurzaam bedrijf bouwt is niet (alleen) bezig met groen en loopt zelden op sandalen en geitenwollensokken.

Een duurzaam bedrijf heeft als doel om te blijven bestaan en te blijven groeien, ook als de ondernemer niet meer in beeld is.

Groei in een duurzaam bedrijf betekent niet dat er volledige focus is op meer, zoals meer omzet, meer producten verkopen, meer winst, meer vermogen voor de ondernemer. Groei betekent bijvoorbeeld groei van de klant, groei van de medewerkers, groei van het effect op de omgeving. Als die dingen groeien volgt de winst vanzelf. 

Een duurzaam bedrijf houdt rekening met de omgeving. Door in te spelen op wat er gebeurt in de omgeving van het bedrijf blijven mensen betrokken. Zo wordt er continu nagedacht over de impact die de producten en diensten hebben.

Bij een duurzaam bedrijf gaat het niet over zo goedkoop mogelijk producten maken.

In een duurzaam bedrijf gaan de mensen voor de winst. Meer winst verdienen is niet het doel, ook al is winst belangrijk om te overleven en om de ruimte te creëren om te investeren in ontwikkelingen. Je vraagt daarom een eerlijke prijs voor je producten en diensten. Je denkt na over de markt als geheel en niet alleen over jouw positie in de markt. Je werkt actief aan hoe je samen de markt gaat verbeteren.

In een duurzaam bedrijf nemen medewerkers beslissingen die goed zijn voor het bedrijf. Er is een vorm van zelfsturing, zoals in een holacracy (leer meer over zelfsturing door deze twee gesprekken).

Als ondernemer wil je een duurzaam bedrijf bouwen, zodat:

  • De missie voortleeft als jij er niet meer bent.
  • Het bedrijf zich verder ontwikkelt als jij een stap terug doet.
  • De mensen zich ontwikkelen en dit overdragen aan anderen in het bedrijf, waardoor het bedrijf zich ontwikkelt.
  • De diensten en producten bijdragen aan een betere ecologie.

Laten we samen meer duurzame bedrijven bouwen.

Doe als eerste stap de volgende oefening. Sluit je even af van de omgeving. Zorg voor een moment van rust waarin je niet gestoord kunt worden. Sluit je ogen en bedenk wat er met je bedrijf gebeurt wanneer jij vandaag overlijdt. Bedenk wanneer je dit beeld voor je hebt welke acties er nodig zijn om ervoor te zorgen dat er na je overlijden iets beters met je bedrijf gebeurt.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.