Duidelijke-ideeënproces

Een idee is de basis voor je beslissing. Duidelijke ideeën zijn de basis voor betere beslissingen.

Je hebt een idee en vraagt jezelf af of het een goed idee is. Moet je dit doorzetten?

Om te ontdekken of het een goed idee is helpt dit ‘Very Clear Ideas’-proces van Charles Davies ,dat ik ontdekte via dit overzicht van Mark Vletter

In dit proces stel je niet de vraag “Is dit een goed idee?”, maar je gebruikt zeven verschillende invalshoeken om naar je idee te kijken.

“….when you go through the Very Clear Ideas process you ask that question seven times, from slightly different perspectives: practical, natural, conceptual, emotional, material, ideal and personal. So you don’t just ask ‘Is this a good idea?’”

Charles Davies

Aan de hand van zeven vragen geeft dit proces je meer duidelijkheid voor je idee. 

De zeven vragen om te testen of je het een goed idee vindt:

 1. Is dit waar ik voor leef?
 2. Is dit waar ik van droom?
 3. Is dit wat ik wens?
 4. Is dit waar ik van hou?
 5. Is dit wat ik eis (demand)?
 6. Is dit wat ik wil?
 7. Is dit wat ik nodig heb?

Zeven gesloten vragen die je beantwoordt met ja of nee. Als je twijfelt is het antwoord nee.

Heb je zeven keer ja geantwoord, dan is het een goed idee.

Heb je een of meer van de vragen met nee beantwoord, dan weet je dat je idee vanuit die invalshoek niet helder is. Tijd om meer helderheid te krijgen. Daarvoor heeft Davies zeven open vragen voor je.

Je hoeft alleen de onderstaande vragen te beantwoorden wanneer je meer duidelijkheid nodig hebt. Je hebt meer duidelijkheid nodig wanneer je eerste antwoord op een of meer van bovenstaande vragen nee was.

Blijf praten over je onderstaande antwoorden, net zo lang tot het antwoord op de vraag duidelijk is en het antwoord op de eerste vraag veranderd is in een ja.

De zeven vragen voor meer duidelijkheid op je idee:

 1. Waar leef ik voor?
 2. Waar droom ik van?
 3. Wat wens ik?
 4. Waar hou ik van?
 5. Wat eis (demand) ik?
 6. Wat wil ik?
 7. Wat heb ik nodig?

Wanneer je de vraag “Is dit wat ik wil?” met nee beantwoord hebt, dan stel je de vraag “Wat wil ik?” om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Dit ‘Very clear ideas’-proces heb ik zojuist ontdekt. De komende tijd ga ik testen of mijn ideeën duidelijk zijn voor mijzelf voordat ik een beslissing neem met betrekking tot dat idee. Dit leg ik vast in mijn beslissingenboek, en ik ben benieuwd naar het effect daarvan op mijn beslissingsproces.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.