Druk?

Druk?
Druk?

Vorig jaar heb ik tijdens de zomermaanden allerlei contacten bezocht om te luisteren naar hun ontwikkelingen. Ik ontdekte dat de zomer een fijne tijd is om mensen op te zoeken.

Gedurende de zomermaanden bereik je mensen soms wat lastiger door vakanties, maar de mensen die ik wel bereikte stonden open voor een ontmoeting.

  • Tijdens de ontmoetingen viel me op dat deze mensen ruimte en rust hadden voor het gesprek.
  • Ze hadden het minder druk met de gewoonlijke werkzaamheden.
  • Een bonus was dat het rustig op de weg was en er dus minder files waren.

Dit jaar heb ik besloten om opnieuw tijdens de zomermaanden contacten op te zoeken voor mooie gesprekken. De eerste afspraken heb ik al gehad.

Zo was ik afgelopen vrijdag bij Paul, eigenaar van een bedrijf in Doetinchem. Tijdens het gesprek kwam een collega voorbij die ik ken van haar vorige baan.

Na de begroeting stelde ze de volgende vraag:

“Druk?”

Waarop ik reageerde: “Nee.”

Aan haar gezicht kon ik zien dat dit niet de reactie was die ze had verwacht.
“Dat is ook een bewuste keuze,” voegde ik er aan toe om haar gerust te stellen.

De afgelopen jaren is het mij duidelijk geworden dat het druk hebben door veel mensen in mijn omgeving wordt gekoppeld aan dat het goed gaat met je. Tegelijkertijd heb ik geleerd dat het druk hebben weinig te maken heeft met succes.

Het druk hebben is een keuze.

Er zijn ondernemers die knetterhard werken en succesvol zijn die achteraf dat succes koppelen aan hard werken. Daartegenover zijn er ook voldoende ondernemers die heel hard werken en niet succesvol zijn. Zo zijn er ook ondernemers die meer bewuste keuzes maken, die niet hard werken en toch succesvol zijn.

Wat beter werkt voor jou kun je het best zelf ontdekken.

Mijn ervaring is dat hard werken ten koste gaat van veel dingen in je privéleven, zoals relaties, tijd met vrienden, sporten en/of slaap.

Voor mij werkt het beter wanneer ik alle ruimte neem voor gesprekken. Het werkt beter als ik niet te veel gesprekken op een dag plan en voldoende ruimte reserveer tussen de afspraken door. 

Daarnaast vind ik het fijn om niet vijf dagen per week onderweg te zijn. Eén dag per week inplannen waarop ik geen externe afspraken heb geeft mij de ruimte om rust te houden en de besproken onderwerpen te verwerken. Zonder deze rusttijd is het lastig om verbindingen te leggen. (Lees ook De ruimte die brein nodig heeft.)

Hard werken is niet als vanzelf gekoppeld aan meer succes. Het is veel belangrijker dat je de juiste dingen doet.

Een paar maanden geleden stelde ik op LinkedIn al eens de vraag of je liever betere of meer klanten wilde. Waarop een van de reacties was: liever meer betere klanten.

Het begint dan met de keuze voor betere klanten. Met heel bewust kiezen voor de klant die jij wilt aantrekken en met duidelijke grenzen stellen aan wat je voor de klant gaat doen. (hyperspecialisatie)

Wanneer je deze keuze hebt gemaakt en je resultaat levert, komen er vanzelf meer klanten op je af. Blijf dan vasthouden aan je keuzes en aan je vastgelegde principes. Verhoog je prijzen om de stroom van klanten iets af te remmen, zodat je de ruimte houdt om jouw doelklant het beste te helpen en zelf ook tijd overhoudt voor andere zaken.

Pieter stelde enkele dagen geleden onderstaand vraag op LinkedIn:

Growth is not an “addition thing” but a “subtraction thing”. 
Do less, then obsess. 
What do you need to remove or give up to grow?

Pieter van Osch

Waar moet jij mee stoppen om te groeien?
Wat hou je dan over om je op te focussen?

Laat het mij weten, ik ben benieuwd.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.