Drie elementen voor een ontspannen leven

Drie elementen voor een ontspannen leven
Drie elementen voor een ontspannen leven

Ben jij tevreden over hoeveel winst jullie realiseren in verhouding tot het aantal uren die jullie in het bedrijf stoppen? Een meer ontspannen leven gaat jou, je team en je bedrijf meer resultaat opleveren. Hoe? Lees verder.

Denk je dat een ontspannen leven saai is? Werk je liever hard aan de groei van je bedrijf? Let op: om door te groeien met je bedrijf is het cruciaal dat jij meer ontspannen gaat werken en organiseren. Doe je dit niet, dan lukt het jullie niet of moeizaam door te breken naar de volgende fase.

Als je je je volledig concentreert op de dingen waar jij het allerbest in bent en die je blij maken, wordt de kans op succes van je bedrijf groter. Dat werkt beter dan dat je hard werkt aan het succes van je bedrijf en dat dit je dan uiteindelijk blij maakt. Begin dus met een volledige focus op de werkzaamheden waar jij blij van wordt en draag de rest over aan je team.

Ziet jouw dag er ongeveer zo uit?

Er ligt een lange actielijst op je bureau en je wilt begin aan de eerste actie. Dan gaat de telefoon, het is een klant. Terwijl je de telefoon oppakt zie je een aantal berichten via WhatsApp. Na het gesprek met je klant kijk je nog even in je e-mailinbox om te zien of er nog urgente mails zijn. Dan komt er een collega binnen met een aantal vragen voor je. Dit alles gebeurt terwijl je zoekt naar wat ruimte om een idee dat op de actielijst staat uit te werken.

Je ziet de kansen van een nieuw product in de markt. Eindelijk is de markt zover dat hij openstaat voor je idee. Je hebt het gevoel dat je nu moet toeslaan. 

Hoeveel tijd geef je jezelf om dit product goed neer te zetten in de markt? Een paar maanden, een half jaar? Wat als je jezelf tien jaar geeft om van het product een succes te maken? Wat betekent dat voor je planning?

Meer denken op de lange termijn geeft een meer ontspannen leven. 

Wanneer je in het hamsterrad zit, lijkt iedere stap belangrijk. De volgende stap moet zo snel mogelijk gezet worden, anders val je om. 

 1. Het aantal klanten en opdrachten groeit. 
 2. Jij en je team kunnen het werk niet meer aan. 
 3. Je moet een nieuwe medewerker aantrekken.
 4. Je loopt tegen de grenzen aan van je huidige pand.
 5. Je gaat op zoek naar een nieuwe locatie.
 6. Je gaat actief nieuwe klanten werven voor het specialisme van je nieuwe medewerker.

Het hamsterwiel draait altijd door. Het houdt nooit op. Zo lang jij steeds weer snel de volgende stap zet blijft het hamsterrad snel ronddraaien.

Zodra jij meer ruimte en tijd neemt voor de volgende stap, gaat het rad langzamer draaien. Dat geeft jou en je team meer rust.

Jij kiest dat moment van meer rust, niet het hamsterrad. Als ondernemer zie je altijd kansen. Je holt van de ene uitdaging naar de andere en je team rent achter je aan. Hoe harder je loopt, des te sneller draait dat rad, waardoor je steeds minder rust krijgt.

Wat als je dat nieuwe pand niet volgend jaar wilt, maar jezelf tien jaar de ruimte geeft om te verhuizen naar een nieuw pand?

Meer rust en ruimte naast het ondernemen

Naast de verandering in je bedrijf is het belangrijk dat je zelf ook verandert. Iedere dag heel hard werken met het grootste deel van de dag alle aandacht voor je bedrijven kost veel energie. Waar haal je de energie vandaan? Door buiten het werk meer rust te nemen.

Een van de belangrijkste veranderingen die voor meer rust en ruimte in mijn leven heeft gezorgd is het toepassen van stoïcisme, een levenshouding waarbij ik me telkens weer bewust ben van het feit dat het belangrijkste waar ik invloed op heb is hoe ik op de dingen reageer. Hoe ik reageer op de dingen waar ik geen invloed op heb.

Dingen waar ik geen invloed op heb zijn bijvoorbeeld:

 • Wanneer een klant belt.
 • Wanneer een klant ja zegt.
 • Of ik ziek word.
 • Het vertrek van een klant of collega.
 • Het geluk van een ander.

Waar ik wel invloed op heb is hoe ik op dit soort situaties reageer. Trek ik het mij persoonlijk aan of niet? Pak ik de telefoon op of laat ik een collega de telefoon beantwoorden? Reageer ik nu op de e-mail of verzamel ik meerder reacties voor een moment?

Stillness is the Key

Stillness is the Key is het nieuwste boek van Ryan Holiday. Ryan is een aanhanger en promotor van het stoïcisme als levenshouding. Zijn nieuwste boek sluit aan bij zijn vorige boeken, Ego is the Enemy en The Obstacle is the Way. Het zijn interessante boeken wanneer je op zoek bent naar meer ruimte voor jezelf.

Bij de lancering van zijn nieuwste boek heeft Ryan veel gesprekken gevoerd in bekende podcastshows. Het gesprek tussen James Altucher en Ryan met een live publiek gaf mij goede inzichten in hoe ik nog meer ruimte kan maken. 

Vanaf de vijftigste minuut in de podcastaflevering (50m53s) beantwoordt Ryan de vraag wat de belangrijkste elementen zijn om meer rust en ruimte te bereiken. Ryan grijpt terug op wat de meest bekende figuren in de geschiedenis deden, zoals Marcus Aurelius, Seneca, Kennedy en andere aanhangers van het stoïcisme.

De onderstaande drie dingen toevoegen aan mijn dag ging niet vanzelf, maar dat het mij meer ruimte, rust en daardoor creativiteit en inzichten geeft heb ik al ervaren. 

Journaling

Dagelijks vastleggen wat me bezighoudt.

Ik kan dit het best ’s ochtends doen, na het lezen. Alles opschrijven wat er in mij opkomt. Het maakt niet uit dat er geen lijn in zit en het is ook niet belangrijk dat wat ik schrijf netjes op papier komt. De bedoeling is vooral het uitschrijven van gedachten. Het is geen dagboek, maar een brei aan gedachten. Wat er is gebeurd, wat ik ervan denk, wat ik wil doen, wat niet en hoe me dat bezighoudt.

Door te schrijven ontstaat er meer rust in mijn hoofd. 

Mediteren

Na de journaling is meditatie een goed moment om de gedachten te laten gaan. Denken aan de eindigheid van het leven. Wat voor zin heeft het allemaal? Wat als ik er niet meer ben, wat verandert er dan? Waarom doe ik dit?

Een rustmoment voordat het werk met klanten begint. Even een moment in stilte.

Wandelen

Bekende schrijvers, onderzoekers, uitvinders, staatshoofden en anderen hebben de waarde van lange wandelingen ontdekt. Het heeft er voor gezorgd dat ze de ruimte kregen om hun gedachten de ruimte te geven. Tijdens het wandelen kun je meer tijd nemen om na te denken over een belangrijke beslissing en deze van verschillende kanten bekijken (10-10-10 bijvoorbeeld). 

De wandeling is niet van belang voor de fysieke conditie, het gaat erom dat je je mentale conditie verbetert. Dit wandelen doe ik buiten, in de natuur. Daar krijg ik de ruimte.

Nadenken over de dood

Eerder in het gesprek met James heeft Ryan het ook over iets anders wat veel mensen deden of doen om meer rust in zichzelf te krijgen: bewust nadenken over de dood. Bewust nadenken over de eindigheid van het leven.

Bewust met de dood bezig zijn. Niet om te verdrinken in verdriet of om bij de pakken neer te gaan zitten. Juist om er energie uit te halen. Bewust zijn van de eindigheid van het leven. 

Veel mensen leven alsof ze nooit sterven. Ze verspillen tijd. Als je nog een maand te leven hebt, zou je dan binge kijken naar een serie op Netflix of veel tijd op social media doorbrengen, achter nieuwe opdrachten aan lopen? 

Of zou je vrienden en familie opzoeken? Afspraken maken met mensen van wie je al langer zegt: met haar wil ik weer eens bijpraten? Zou je meer oprechte aandacht besteden aan je collega’s en de klanten en contacten?

Zou je leren en kennis opdoen om dan weer te delen? Of zou je vooral consumeren? De wereld om ons heen wordt gemaakt om steeds meer te consumeren, omdat bedrijven hier geld mee verdienen.

Bedrijven als Facebook, Twitter, Instagram, Netflix en Disney verdienen alleen wanneer ze mijn en jouw tijd en aandacht krijgen. Aandacht van zoveel mogelijk mensen, want dat is geld waard.

Wat als ik diezelfde tijd niet besteed aan aandacht voor deze bedrijven maar voor mijn eigen bedrijf en leven? Welke impact heeft dat?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.