Bij het bedrijf waar een vriendin van mij werkt, zeggen ze continu dat alle medewerkers één grote familie zijn. Totdat hun contract verlengd moet worden.
Dan wordt er gezegd dat je rekening moet houden met de onduidelijke vooruitzichten veroorzaakt door corona en wordt na bijna een jaar hard werken je contract niet verlengd en ben je geen lid meer van de familie.
Het bedrijf organiseert regelmatig activiteiten om het personeel bij het bedrijf te betrekken of om iets te vieren. Zo werd er door de eigenaren friet gebakken en uitgedeeld aan de medewerkers omdat er hard gewerkt was in de lastige coronaperiode. Iedereen kreeg een reep chocolade voor de goede resultaten van de afgelopen periode. Er wordt een leuke online pubquiz georganiseerd. In de communicatie bij deze acties wordt er verwezen naar de familie die de medewerkers van het bedrijf met elkaar vormen.
De vriendin die ik hierboven noemde heeft zich het afgelopen jaar hard ingezet voor dit bedrijf, al was het inwerken lastig, omdat ze afstand moest houden van haar medewerkers vanwege corona. Door extra inzet te tonen door bijvoorbeeld door te werken tijdens lunchpauzes probeerde ze een goede indruk te maken.
Haar manager vond na acht maanden dat ze in een bepaald deel van haar werk niet voldeed aan de verwachtingen. In een ander deel van haar werk deed ze het juist heel goed. Ze werkte er twee dagen per week in twee verschillende rollen.
De manager vond dat ze zich het beste kon concentreren op de ene rol waarin ze voldeed aan de verwachtingen, bij een volgende baan.
Bij een volgende baan…
Wanneer je een familie bent, dan laat je mensen niet gaan onder het mom van de onzekerheid door corona. Is dit hoe je met je familie omgaat? Je voldoet voor de helft van je werk dus we nemen afscheid van je en wensen je veel geluk in je volgende familie.
In mijn gezin ga ik niet op deze manier met mijn kinderen om. Wanneer ze op een bepaalde gebied niet voldoen aan mijn verwachtingen, heb ik als ouder werk te doen.
Wat kan ik doen?
- Mijn verwachtingen bijstellen;
- mijn verwachtingen verduidelijken;
- mijn kind begeleiden en coachen zodat het zich kan ontwikkelen richting de verwachtingen;
- mijn kind meer inzetten op de rol waarin ze uitblinkt.
Afscheid nemen staat in ieder geval niet in dit lijstje.
Wat zou jij doen voor jouw kind?
Die onduidelijke coronatijd is er niet alleen voor jou als bedrijf; al jouw medewerkers (familie) zitten in hetzelfde schuitje. Wanneer je een cultuur hebt als bedrijf waarin je allemaal familie bent, ondersteun je iedereen die je in je familie opneemt. Kijk bijvoorbeeld hoe bedrijfsfamilies als Barry-Wehmiller en Viisi dit oplossen in een onzekere periode. Tijdens een lastige periode geven zij eerst duidelijkheid en vertrouwen aan de medewerkers en dan gaan ze samen bedenken hoe nu verder en nemen ze actie door verschillende scenario’s te schetsen voor deze onduidelijke periode.
Waarom heb je als manager niet meer gestuurd op je verwachtingen en je medewerker gecoacht vanaf het begin? Waarom heb je niet gestuurd richting de rol waarin ze goed is? Wat is jouw rol als manager?
Als leider (manager zijn van mensen is geen functie) ben je een coach van de mensen in je team. Daarbij ben je continu duidelijk over de verwachtingen die je hebt en ontwikkel je mensen. Je kijkt hoe je de talenten van mensen het beste kunt inzetten en laat de beschreven functie los wanneer dit beter is voor iedereen. Zo ontwikkel je een bedrijfsfamilie waarin iedereen vanzelf gemotiveerd is.
P.S. vandaag is er een exit-gesprek om te ontdekken wat ze als bedrijf beter kunnen doen. Ik weet nog wel een punt.