Denken in oplossingen

Als ondernemer heb ik de neiging om te denken in oplossingen. Herken je dit? Er komt een probleem op je bord en je denkt gelijk: hoe ga ik dit oplossen? Twee voorbeelden.

Iemand uit het team stuurt me een e-mail met de vraag: “Wil je deze zomer nog een zomergroet rondsturen of doe je het anders?” Het is een vraag die ik niet snel kan beantwoorden, ik duszet de e-mail weer op niet-gelezen om later te reageren. Een paar dagen later open ik de e-mail opnieuw. Ze wacht tenslotte op mijn antwoord.

Ondertussen gaat er van alles door mijn hoofd; een zomergroet, is dat nu nodig? Ik heb net een boek verstuurd en het volgende boek komt over drie maanden. Komen deze kosten nu uit? Wat moet er op de kaart? Wie moeten deze kaart ontvangen? Zijn daar mensen bij die de boeken niet ontvangen?

In de kern heb ik het antwoord al: contact houden met mijn netwerk is belangrijk voor mijn bedrijf, hier komen klanten uit. De zomergroet past bij het contact houden. Dan vraagt ze: “Of wat anders?” Wat dan? Kan ik iets anders bedenken? Weer denk ik in oplossingen, terwijl ik ook vragen kan stellen.

Wanneer ik duidelijk blijf naar mijn team over wat mijn visie is en de rol van contact houden met mijn netwerk hierin dan kunnen ze veel meer Ja-graag-voorstellen doen. Dan hoef ik niet te zoeken naar oplossingen op de korte termijn die urgent aanvoelen. De werknemers nemen zelf beslissingen die passen bij de doelen. Of ze doen een voorstel waar ik eenvoudig “Ja, graag” op kan zeggen.

Het tweede voorbeeld komt van een ondernemer die wil dat het managementteam zich ontwikkelt in leiderschap. Nadat hij dit heeft genoemd bedenkt hij oplossingen voor hoe ze dit moeten doen. 

Wil je dat de mensen in je team leiderschap tonen, initiatief nemen en zelf beslissingen nemen, dan moeten je visie en doelen duidelijk zijn bij je team. Daarnaast maak je alle gegevens die jij gebruikt als ondernemer bij deze beslissingen beschikbaar voor de medewerkers in je team, zodat ze alle informatie hebben om goed te beslissen. Je geeft ze de richting (de visie) en het vertrouwen, hoe ze het moeten doen kunnen ze dan zelf besluiten.

Voor mij was dit een leermoment, de doelen voor het kwartaal en mijn richting heb ik niet goed gedeeld met mijn team. Dit ga ik veranderen. Wat kun jij veranderen om je team meer ruimte te geven zodat ze zelf dit soort beslissingen nemen?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.