Delegeren kun je leren

delegeren kun je leren
delegeren kun je leren

Delegeer het doel en niet de taken.

Afgelopen week was ik bij twee ondernemers die gewend zijn om veel dingen zelf te doen. Ze hebben uitgebreide takenlijsten en werken iedere dag hard om alle taken af te krijgen.

Dinsdag maakte ik kennis met een ondernemer die ‘s ochtends begon met een lijstje van allemaal dingen die hij moet doen, vertelde hij. Als hij zijn lijstje niet had, was hij onthandt.

In zijn hoofd en verspreid in zijn kantoor liggen allemaal klussen te wachten op zijn actie. Klussen als:

  • Nieuwe website bouwen voor de pijler van zijn bedrijf die op dit moment al goed draait. Met hulp van een bekende die hem toegang tot een online workshop heeft gegeven.
  • Een whiteboard en beamer ophangen.
  • Een folder maken.
  • Materiaal voor de opleiding beoordelen.

Daarnaast werkt hij graag mee wanneer er onverwacht klanten komen of anderen hulp nodig hebben.

Alles is leuk. Hij heeft veel energie en wil graag dingen ontdekken en uitzoeken. In ons gesprek noemde hij minstens 15 nieuwe ideeën voor uitbreiding en verbetering van het bedrijf.

Later die week sprak ik een ondernemer waar ik mee samenwerk.

Bij de start van onze samenwerking wilde ze een product maken van een nieuwe dienst die al een tijd in haar hoofd zit. Het probleem was, ze had geen ruimte om het op te pakken.

Ze had mij uitgenodigd na een presentatie waarin ik vertelde over hyperspecialisatie. Kiezen voor een duidelijk probleem van de doelklant en daar één oplossing voor te hebben. Dat was precies wat ze zocht.

In ons eerste gesprek werd al snel duidelijk dat er eerst iets anders moest veranderen voor haar. Op dat moment had ze helemaal geen tijd en ruimte in haar hoofd om dit te maken met mij.

We zijn een paar maanden samen aan de slag voor een andere indeling van haar werk en dagen. Afgelopen week kwam de vraag of we nu aan de slag konden met haar oorspronkelijke idee. Ze had er nu de ruimte en tijd voor.

Wat is er veranderd?

Ze is vooral gaan werken aan haar bedrijf en veel minder in haar bedrijf. Ze is heeft het werken met klanten steeds verder teruggebracht. De klanten zijn overgedragen aan de collega’s. Ze werkt minder in de avonden en in weekenden. Ze ziet dat de weken er uit gaan zien zoals ze wil werken.

De overgang was niet eenvoudig voor haar. Ik merk dat dit lastig is voor veel ondernemers in de overgang van de starter (1-10 medewerkers) naar de roller coaster fase (10-25 medewerkers).

Als ondernemer ben je meegegroeid met je bedrijf door steeds harder te werken. Je hebt mensen aangenomen om meer klanten te helpen. Nu moet je dus deze mensen aansturen plus al je eigen werk met klanten doen. Wanneer je wilt door groeien dan gaat dat niet meer.

Jouw bedrijf groeit niet verder als je in je bedrijf blijft werken. Je hebt meer afstand nodig. Meer tijd om je mensen te begeleiden. Meer ruimte voor jezelf om jouw ideeën uit te werken.

Bepaalde onderdelen in je bedrijf hebben jouw aandacht nodig om verder te groeien. Ze blijven maar rode cijfers draaien. Wanneer je in je bedrijf blijft werken gaat dit niet veranderen.

In het artikel Delegate outcomes, not activities van Claire (CEO of Know Your Team) wordt duidelijk waar het aan ligt.

Je hebt moeite met delegeren. De collega’s doen wel taken die jij voorheen deed maar ze vragen nog steeds jouw ideeën en feedback.

Je delegeert taken. Zo zorg je ervoor dat jij altijd betrokken moet zijn. Steeds zelf moet blijven opletten en moet controleren en opvolgen. Jij blijft ten slotte verantwoordelijk voor de uitkomst.

Goed delegeren werkt anders. Je medewerkers komen zelf met ideeën en pakken dingen op. Dat is wat zoekt.

In het artikel worden 2 uitspraken gedaan over hoe je meer ruimte krijgt.

“Invite your team into both the thinking and the doing.”


Charlie Elliott, Director of Product at Shopify

“Delegate outcomes, not activities.”


Sean Conner

Dit is een stuk lastiger dan eerst alles uitdenken en de taken delegeren. Nu moet je namelijk de controle opgeven en overdragen.

  • Het gebeurt niet precies zoals jij het zou hebben gedaan.
  • Het duurt langer.
  • Je ziet van te voren al waar het mis kan gaan.

Maar zoals Sean zegt:

“Delegation is about letting your report learn, and if you believe their approach has a fair chance to get to the outcome, then you must get out of the way.”

Delegeren gaat niet over dat het nu gebeurt. Het gaat er veel meer over dat je team leert werken zonder jou. Zo help je ze om de volgende keer iets op te pakken wat moeilijker is.

Wanneer jij de uitkomst delegeert of het doel dat je wilt bereiken, gaan mensen weer nadenken.

De bedoeling is dat jij als ondernemer meer aan je bedrijf gaat werken. Hierdoor krijg je ruimte om te werken aan dat waarin jij het allerbeste bent. Je krijgt dan de ruimte om:

  • te vernieuwen in je bedrijf.
  • te werken aan innovatie.
  • een nieuw idee uit te werken.
  • te werken aan de toekomst van je bedrijf.

Dit vraagt iets van jou. Een verandering van gewoontes. Een stap waarin jij vooral anders gaat handelen en minder gaat meewerken.

Hiervoor ga je door een lastige fase waarin je je schuldig voelt wanneer je niet meewerkt.

Vertrouw je medewerkers.

  • Geef meer dan alleen enkele taken uit handen.
  • Geef de uitkomst uit handen.

Wanneer je de juiste medewerkers hebt aangetrokken dan komt dit goed.

Zo niet, zoek het in de nieuwe medewerkers die je gaat aannemen.

Uit ervaring weet ik dat je nu een aantal nieuwe medewerkers gaat aantrekken.

  1. ze moeten jouw werk met klanten overnemen
  2. ze gaan je helpen om jouw nieuwe ideeën uit te werken

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.