Deel continu het verhaal van jou en je bedrijf, daarom kopen mensen van jou

deel het verhaal

deel het verhaal

Het enige programma dat ik regelmatig kijk is The Profit. In dit programma bezoekt ondernemer Marcus Lemonis een bedrijf dat hem heeft uitgenodigd om te helpen.

Tijdens het eerste bezoek bekijkt Marcus het bedrijf op 3 elementen,

  • mensen,
  • proces en
  • product.

Daarna loopt hij met de eigenaar door de cijfers van het bedrijf. Vaak zijn er schulden en draait het bedrijf niet zoals het zou kunnen. De ondernemer ziet zelf niet hoe zij/hij dit kan veranderen.

Dan doet Marcus een aanbod, een investering in ruil voor een deel van de aandelen. Heel vaak neemt hij een belang van 50%. Altijd is hij de eerste maanden 100% in controle van het bedrijf.

Wanneer de ondernemer akkoord is met het voorstel begint het echte werk. Marcus helpt in deze eerste maanden de eigenaar bij het nemen van lastige beslissingen. Beslissingen zoals een structurele verandering van het productieproces, van de branding, vereenvoudigen van het aanbod.

Het is een super interessant programma voor ondernemers heb ik gemerkt. Meerdere ondernemers waar ik mee werk zijn gek op The Profit.

Je kijkt The Profit op RTLZ https://www.rtl.nl/gemist/the-profit/afleveringen/

Het verhaal van Zoe’s Chocolate

Eerder deze week keek ik naar de aflevering in The Profit over Zoe’s Chocolate. In deze aflevering maak je kennis met Zoë en haar broers. Ze zijn een aantal jaren geleden het bedrijf gestart om hun vader weer aan het werk te helpen nadat hij ontslagen was.

Chocolade maken zit in drie generaties van deze familie. Wat Zoë zo bijzonder maakt is, dat zij en haar broers hun eigen carrière hebben stopgezet en zijn teruggekeerd naar de familie. Alles om hun ouders weer op weg te helpen.

Zoe’s Chocolate is een chocoladeproducent en ze hebben een winkel, maar ze worstelen om rond te komen. Er is veel niet op orde in het proces van dit bedrijf. Met de motivatie en missie van de eigenaren zit het 100% goed.

Bijzonder is dat Zoë het lastig vindt om het achtergrondverhaal van het bedrijf te delen. Ze wilde haar vader niet beschadigen.

Terwijl dit verhaal het juist bijzonder maakt en waarom je bij Zoe’s Chocolate gaat kopen. Het maakt dit bedrijf anders dan de rest in de markt. De liefde voor de familie en het vak.

Eén van de verandering waarbij Marcus Lemonis Zoë heeft geholpen in een lastige keuze. Het verhaal continu naar voren brengen.

Vandaag staat dit verhaal duidelijk op de website, over Zoe’s Chocolate.

In deze aflevering zie je hoe Zoë het verhaal gaat gebruiken.

  1. Eerst heeft ze veel weerstand.
  2. Langzaam went ze aan het idee.
  3. Ze bespreekt het met haar ouders en die vinden het juist een mooi verhaal.
  4. Dan zie je het terug komen in de branding.
  5. Tot slot zie je hoe ze haar presentatie bij een hele grote afnemer begint met dit verhaal.

Meer achtergrond over deze aflevering op de site van CNBC.

Jouw achtergrondverhaal naar voren

In het nieuwste boek van Seth Godin ‘This is marketing‘ (via Youbedo of Amazon.co.uk) komt het delen van jouw verhaal ook terug. In dit boek noemt Seth, Bernadette Jiwa meerdere keren.

Wil je meer leren over hoe je het achtergrondverhaal van jouw bedrijf helder krijgt? Dan helpen de blogs en boeken van Bernadette Jiwa daar bij. Vooral haar nieuwste boek – Story Driven.

Wat is het achtergrondverhaal van jouw bedrijf? Waarom ben je het gestart?

Wil je meer leren over dit boek en haar eigen achtergrondverhaal, luister dan naar mijn gesprek met Bernadette Jiwa.

Daarom deelt Roos persoonlijke verhalen

Een ondernemer maakt dingen en verkoopt deze.
Een ondernemer heeft mensen in dienst om meer klanten te helpen.
Roos van Vugt is merkwerker en verkoopt alleen haar eigen uren.

Dit heb ik geleerd uit het gesprek met Roos:

Ze maakt zelfzuchtige keuzes.
Ze weet hoe lang ze voor een klant wil werken.
Welk soort opdrachten ze wil doen en welke niet.

Roos vertelt persoonlijke verhalen via social media.
Wanneer je haar volgt word je meegenomen in haar verhaal.
Wanneer ze jou volgt heeft ze aandacht voor jou.
Ze weet wat er bij jou speelt, dat merk je wanneer je haar spreekt.

Verhalen helpen mensen om de verbinding met jou te maken.
Luisteren en aandacht hebben voor jouw connecties, maakt de verbinding sterker.

Roos:

“De essentie van een social business is dat medewerkers en ondernemers social media zelf omarmen en inzetten, vanuit hun kracht als individu.

Dat gaat niet alleen om vaardigheden maar ook om vertrouwen. Medewerkers die zichzelf laten zien bij het aangaan van online verbindingen kunnen offline impact maken.”

Jij wil ook verhalen vertellen. Het verhaal waarom jij doet wat je doet.
Medewerkers die zichzelf laten zien online.
Medewerkers die verhalen vertellen waardoor mensen de verbinding maken.

Dit is wat jij wilt.
Jij gaat verhalen vertellen. Het verhaal waarom jij doet wat je doet, jullie achtergrondverhaal.
Jouw medewerkers die zichzelf laten zien online.
Medewerkers die verhalen vertellen waardoor mensen de verbinding maken.

Wil jij betere keuzes maken en het verhaal horen van Roos? Luister dan naar mijn gesprek met Roos van Vugt.

Maak de lastige keuzes met wat hulp

In iedere aflevering van The Profit en mijn podcast komt het weer terug, lastige keuzes maken om de status quo te veranderen. Als ondernemer weten ze dat het zo niet verder kan, maar ze weten niet hoe ze eruit moeten komen.

Met wat hulp van iemand als Marcus gaat het veel sneller. Hij laat je de mogelijkheden en wegen zien die je zelf niet ziet. Hij duwt je in een richting. Een ander proces, simpeler. Een nieuw product. Sluiten van een locatie,. Een andere branding. Een verandering van het aanbod. Verbetering van het productieproces.

Marcus is een ondernemer die met de voeten in de modder staat. Hij houdt van aanpakken. Actie. Hij gebruikt zijn ervaring en zijn netwerk van contacten en bedrijven om de ondernemer te helpen.

Roos kreeg een duwtje van haar laatste manager. De situatie in haar gezin was veranderd doordat haar oudste zoon ziek werd. Haar manager motiveerde Roos om daarom de sprong naar het ondernemerschap te wagen.

Het wordt tijd dat jij meer uit het proces komt. Dat jij meer aan je bedrijf gaat werken, dan in je bedrijf.
Dat gaat niet van de één op de andere dag, maar is een proces. Zoek hulp hierbij en het gaat sneller.

Wanneer jij daar wat hulp bij nodig hebt laat het mij dan weten. Vraag een gesprek aan en ik neem contact met je op. Ik help je om betere resultaten te behalen, door betere vragen te stellen.

Photo by Cynthia Magana on Unsplash

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.