De vestiging van je bedrijf in een landelijk dorp heeft deze voordelen

Ik zit met een klant in de vergaderruimte aan de ovale tafel, en we zitten tegenover elkaar. De zon komt naar binnen, het lijkt een mooie dag, maar zijn gezicht zegt iets anders. Hij begint gelijk met het nieuws dat afgelopen week een medewerker zijn dienstverband heeft opgezegd. Door de woorden heen klonk zijn boosheid.

We hadden het juist in een vorig gesprek gehad over de ontwikkeling van deze medewerker en de rol die hij zou kunnen oppakken in het bedrijf, met meer verantwoordelijkheid. Dit plan viel hiermee in duigen. De ondernemer zei dat hij vooral teleurgesteld was. Ondanks alle energie die ze de afgelopen jaren in zijn ontwikkeling hadden gestoken ging hij nu naar een ander bedrijf. Gelukkig was dat bedrijf geen concurrent.

Er moest vervanging komen, maar in deze tijd valt het niet mee om een ervaren ontwerper te vinden. De vestigingsplaats speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. De ondernemer schetst het beeld van een groot dorp in een mooi gebied, ver weg van scholen en steden.

“Wat als we zouden verhuizen naar Deventer? Daar zitten meerdere bureau’s en bedrijven, hogeschool Saxion, dus meer kans op gekwalificeerde collega’s,” was zijn motivatie om hierover na te denken. “We lopen dan wel het risico dat een enkele medewerker niet meegaat omdat het te ver weg is voor ze.”

Verhuizen naar de stad?

Op dat moment had ik niet echt een idee wat een goede langetermijnbeslissing is voor de locatie voor deze ondernemer. Nu ik ongeveer halverwege ben in het boek Hidden Champions van de 21e eeuw van Hermann Simon, heb ik hier een beter gevoel bij. Niet mijn eigen ervaring als ondernemer, maar die van honderden bedrijven die Simon-Kucher & Partners hebben geanalyseerd, hebben me geholpen bij het vormen van een duidelijker beeld.

Een dorp als vestigingsplaats van je bedrijf heeft het nadeel dat je met de werving van hoog opgeleide nieuwe medewerkers meer moeite hebt. Daartegenover staan meerdere voordelen van een groeiend bedrijf in een dorp.

In het hoofdstuk over mensen in het boek over Hidden Champions worden een aantal dingen duidelijk. De verbinding, zelfs wederzijdse afhankelijkheid, van medewerkers en onderneming in zo’n dorp is de meest opvallende. Doordat veel van de Hidden Champions gevestigd zijn in kleine plaatsen en dorpen en vooral landelijk gelegen zijn is er een duidelijke link met de mensen die deze bedrijven tot kampioenen maken.

Enkele voordelen van het vestigen van je groeibedrijf in een landelijke omgeving en kleine plaats:

 • de mensen zijn gewend om hard te werken en om zichzelf te redden in een gebied met minder voorzieningen, dit geeft een bepaalde mentaliteit;
 • er is weinig afleiding, dus mensen werken vaak met plezier veel uren;
 • de landelijke omgeving zorgt ervoor dat mensen tot rust komen;
 • er zijn weinig files op weg naar je werk;
 • er is een korte reistijd, de werknemers wonen dicht bij het bedrijf;
 • er is weinig concurrentie op de arbeidsmarkt.

Deze voordelen dragen bij aan de kernpunten van deze bedrijven. Het nadeel van het tekort aan goed opgeleide mensen wordt aangepakt door te werven direct bij hogescholen en universiteiten, zodat studenten al tijdens de stage komen werken bij het bedrijf. Verder hebben veel van deze bedrijven een eigen opleiding of school.

De Hidden Champions hebben vaak één product en één markt, zeker in de eerste jaren. Ze hebben een bijzondere niche gevonden waarin ze zich continu blijven ontwikkelen. Ze hebben unieke ontwikkelingen in eigen productiemethodes, hulpmiddelen en zelfs eigen machines. Voor al deze specifieke kennis worden de medewerkers intern opgeleid en begeleid in de praktijk.

Dit alles heeft als resultaat dat het verloop bij deze bedrijven bijzonder laag is. De gemiddelde arbeidsduur is 37 jaar!

Gelet op deze inzichten uit de praktijk van zeer succesvolle bedrijven is het goed om je te vestigen in een kleine plaats in een landelijke omgeving. Voor het verkrijgen van de juiste mensen heb je nodig:

 • goede contacten met hogescholen en universiteiten;
 • goed contact met de gemeenschap;
 • een goede selectie aan de poort;
 • interne opleiding van medewerkers; 
 • kleine teams;
 • een duidelijk doel voor de toekomst van het bedrijf.

In gesprekken met ondernemers komt de vestigingsplaats af en toe naar voren. Het is een lastige langetermijnbeslissing die je niet vaak neemt. Mogelijk helpen de ervaringen van deze succesvolle bedrijven je in jouw beslissing.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.