De omzet is verdrievoudigd met een minimumloon van $ 70.000 voor iedere medewerker

Of Dan Price met zijn bedrijf Gravity Payments het ideale voorbeeld is weet ik niet, maar wat wel duidelijk is, is dat meer gelijkheid in inkomen binnen je bedrijf een positief effect heeft op de gemoedstoestand van je werknemers. Van marktconforme betaling naar meer gelijkwaardigheid in het bedrijf.

In 2015 besloot de CEO van Gravity Payments om zijn eigen jaarlijkse salaris van 1.1 miljoen terug te brengen naar $ 70.000, waardoor het mogelijk werd om alle mensen in het bedrijf naar een minimum jaarsalaris van $ 70.000 te brengen.

Er zitten wel een paar dingen aan dit verhaal waarvan niet helemaal duidelijk is waarom hij ze heeft doorgevoerd, maar wat vaststaat is dat deze actie in de afgelopen jaren voor veel verbetering heeft gezorgd in het bedrijf.

Since our $70k min wage was announced 6 years ago today:

 • Our revenue tripled
 • Head count grew 70%
 • Customer base doubled
 • Babies had by staff grew 10x
 • 70% of employees paid down debt
 • Homes bought by employees grew 10x
 • 401(k) contributions grew 155%
 • Turnover dropped in half
 • 76% of employees are engaged at work, 2x the national average
 • Customer attrition fell to 25% below nat’l average
 • We expanded to a new Boise office & enacted $70k min wage there
 • Our highest-paid employee makes 4x our lowest-paid employee, down from 33x

Dit publiceerde Price 13 april 2021 op Twitter.

Zijn berichten op Twitter de laatste tijd zijn zeer kritisch naar de CEO’s en bedrijven die miljarden verdienen en veel te weinig doen voor hun medewerkers en over inkomensongelijkheid.

Tom van der Lubbe zegt ook dat je door de medewerkers op de eerste plek te zetten meer tevreden klanten krijgt. Al drie jaar op rij staat Viisi Hypotheken op de eerste plek in de categorie tot 50 medewerker bij Great Place to Work. Ze hebben ook de hoogste beoordeling van klanten die hypotheekadvies vragen.

De ruime beloning die Dan Price zichzelf had toegekend in 2014 was volgens verschillende media niet marktconform, in relatie tot het aantal medewerkers en het nettoresultaat van het bedrijf. Het inzicht dat Price in 2015 kreeg en heeft doorgevoerd in zijn bedrijf heeft ervoor gezorgd dat medewerkers veel minder zorgen hebben over geld. Gelukkige medewerkers zijn goed voor je bedrijf, bewijst Price net als Viisi hypotheken.

Tijdens corona had het bedrijf van Price het lastig, net als vele andere bedrijven. De medewerkers kozen ervoor om de schouders eronder te zetten en een loonsverlaging te accepteren om het bedrijf erdoorheen te trekken, gezamenlijk. Ondertussen heeft Gravity Payments iedereen het achterstallige loon terugbetaald.

Het idee dat de CEO enkele tientallen tot ruim vierhonderd keer meer kan verdienen dan de minstverdienende in het bedrijf is absurd. De hoogopgeleide managers en CEO’s hebben het over marktconforme betalingen en dat het verhogen van het minimumloon banen kost. Tegelijkertijd zijn zij het die bepalen dat marktconform datgene is waarmee ze het meeste winst behalen en niet wat het meest gelijkwaardig is.

Price verdiende in 2015 ruim 30 keer meer dan de minstverdienende in het bedrijf en vond het op dat moment normaal. Wanneer je een andere lens opzet en kijkt naar wat mensen nodig hebben, bij welk inkomen er geen geldzorgen meer zijn en mensen gelukkig zijn, dan zit de minstverdienende in het bedrijf daar altijd onder en zit de meest verdienende er ver boven.

Price heeft zich op een dag gerealiseerd dat dit niet klopt. Dat het beter voor de samenleving is als er meer gelijkheid is in inkomen. Hij heeft ondertussen ervaren dat dit goed is voor de medewerkers, daarmee voor de klanten en daardoor voor het bedrijf.

Luister naar deze presentatie van Tom van der Lubbe, waarin hij uitlegt waarom Rijnlands denken goed is voor Nederland en het neoliberale beleid van BV Nederland verkeerde resultaten oplevert.

Zie mijn missie waarom ik dit belangrijk vind.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.