De kleine dingen die gelukkig maken – Erno Hannink

de-kleine-dingen-die-gelukkig-maken
de-kleine-dingen-die-gelukkig-maken

Vandaag, geen gast, je krijgt alleen mij. We gaan het hebben dingen die gelukkig maken. Geen grootse ingewikkelde dingen. Kleine dingen die je eenvoudig kunt doen.

Laten we beginnen…

Je kent er vast een paar, de vijf elementen die naar voren zijn gekomen in het onderzoek naar de happy planet index van Nic Marks.

Het bijzondere aan deze elementen is dat ze heel klein zijn. Iedereen kan het. Je hebt er weinig voor nodig. Wat als je deze elementen bewust gaat toepassen het komende jaar?

Hier komen ze.

1. Verbind

Verbind jezelf met andere mensen. Ontmoet nieuwe mensen en maak de bestaande connecties sterker. Heb aandacht voor je gezin, familie en vrienden.

2. Wees actief

Beweeg. Wanneer je wat minder energie hebt, ga dan naar buiten, ga wandelen of hardlopen. Ga de natuur in.

Dagelijks actief zijn in de buitenlucht zorgt voor een goede gemoedsrust, en fitheid, maakt je creatiever en zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt.

3. Wees opmerkzaam

Merk op wat er om je heen gebeurt. Wat zijn de veranderingen in je omgeving? Wat valt je op in de ruimte waar je nu bent? Let op veranderingen bij jezelf en bij anderen. Wat komt er naar boven borrelen?

4. Blijf leren

Een leven lang leren betekent niet dat je altijd naar school moet. Leren kun je bijvoorbeeld doen door boeken te lezen of goede gesprekken te voeren. Iets nieuws leren kan ook in iets heel kleins zitten, bijvoorbeeld in het koken van een nieuw gerecht.

Telkens hetzelfde doen zorgt voor ingesleten patronen. Blijven leren betekent dat je uit de bestaande patronen breekt. Je verlegt telkens je grenzen, meestal een klein beetje en soms met een grote sprong. Je wordt weer wakker.

5. Geef

Dit weet je al langer: geven maakt gelukkiger dan nemen.

Het volgende onderzoek liet dit zien. De onderzoekers gaven een groep $10 per persoon die ze voor het einde van het einde van de dag aan iemand anders mochten besteden. Een andere groep kreeg $10 per persoon die ze voor het einde van de dag aan zichzelf moesten besteden.

De eerste groep was veel gelukkiger aan het einde van de dag dan de tweede groep.

Wl je als ondernemer je medewerkers gelukkiger maken, of er in ieder geval aan bijdragen dan heb ik nog vijf andere elementen voor je. Meer geld of een bonus is er overigens niet één van, tenzij je nu te weinig betaald.

Zo zorg jij als ondernemer voor meer geluk in je bedrijf:

  1. Verbind – collega’s, teams, klanten, leveranciers. Creëer als ondernemer plekken in je bedrijf waar mensen elkaar als vanzelf kunnen ontmoeten.
  2. Wees eerlijk – betaal eerlijk en zorg bijvoorbeeld voor een eerlijke privé/werk-balans.
  3. Empower – durf te delegeren. Met micro-management maakt je medewerkers vooral ongelukkig.
  4. Uitdagen – geef iedereen in je team een passende uitdaging. Zo ga je telkens weer een klein stapje voorwaarts.
  5. Inspireer – laat mensen jouw visie zien, laat je collega’s zien hoe jullie klanten en de gemeenschap helpen met jullie oplossingen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.