De concurrentie voorbij? Lees meer boeken

Wist je dat jouw concurrent een tot zes boeken per jaar leest? Het is eenvoudig meer boeken dan je concurrent te lezen en zo meer te leren over jouw branche of expertise.

Tim Sanders schrijft in Today We Are Rich (aff) over een onderzoek dat hij in 2007 heeft gedaan. Daaruit kwam naar voren dat de gemiddelde zakenpersoon een (1) boek per jaar leest over zijn of haar professie. De gemiddelde directeur (CEO, COO, CFO etc.) leest 6 boeken per jaar.

Natuurlijk kun je over allerlei onderwerpen oneindig veel vinden op het web. Wil je meer weten dan kun je artikelen, video’s, interviews op het web vinden over jouw onderwerp. Wil je een stap dieper op je onderwerp, dan pak je een boek. In een boek heeft de auteur veel meer de gelegenheid het onderwerp uit te diepen.

Als je meer wilt schrijven over jouw onderwerp, meer publiceren, meer bloggen, dan zoek je inspiratie. Boeken zijn een enorme inspiratiebron. Je kunt je eigen mening vormen en zo unieke artikelen schrijven voor je blog.

Hoe je meer boeken leest dan je concurrent?
Ik ben een ochtendmens. Een half uur eerder op en ik kan iedere ochtend lezen naast mijn bestaande dingen taken.

In de stilte van de ochtend heb ik meer focus en lees ik gemiddeld 10-25 pagina’s. Dit betekent dat je een boek van 200 pagina’s uitleest in 8-20 dagen. Zo heb ik sinds SOBCon, begin mei, al 5 boeken gelezen, je leest dus al snel 15 tot 30 boeken per jaar!

Ben je meer een avondmens? Sla dan iedere avond het nieuws op de televisie over. En besteed dat half uur aan lezen. Van het lezen van een boek in jouw vakgebied leer je op de lange termijn sowieso meer dan van het nieuws.

De 6 boeken die ik heb gelezen?

 • Today we are Rich – gekregen tijdens SOBCon van Tim Sanders
 • Radical Leap Re-energized – gekregen tijdens SOBCon van Steve Farber
 • Greater Than Yourself – Steve Farber
 • The Now Revolution – Jay Baer en Amber Naslund
 • Verleiden op internet – Arjan van Erkel
 • Enchantment – Guy Kawasaki

Vanochtend ben ik gestart in Tell to Win van Peter Gruber. Dit boek gaat over story telling.

Je gaat je klanten en doelgroep telkens weer verrassen met de opgedane kennis in je artikelen en tijdens de opdrachten.

Wat is volgens jou het meest interessante boek dat ik ‘moet’ lezen tijdens de vakantie?

credit: foto Chris – Books

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

6 reacties

 1. Business Model Generation van Alexander Ostwalder over het opstellen van een business model a.d.h.v. 9 bouwstenen. Een prachtig vormgegeven en zeer leesbaar boek.

  Iedereen CEO van Menno Lanting over de impact van social media op leiderschap.

  Blue Ocean Strategy van Kim en Mauborgne over het opzoeken van blauwe oceanen, gebieden waar eigenlijk geen concurrentie bestaat.

  Rework van de mensen van 37signals over het starten / verbeteren van organisaties en de (geringe) hoeveelheid tools die je daarvoor echt nodig hebt.

 2. Gisteren gestart met A Beginner’s Guide to Irrational Behavior een cursus met Dan Ariely via https://www.coursera.org/courses?orderby=upcoming&cats=business,economics. Coursera biedt vrachten met gratis online cursussen, verzorgd door ca. 30 Universiteiten van over de hele wereld.

  Mijn boekenlijstje 2013, ik lees veel verschillende boeken tegelijkertijd:
  – verleiden met een dialoog van Pascal Boogaert
  – free your voice van Silvia Nakkach
  – Integrative Welness Rules van Jim Nicolai
  – Improvisation for the Theater van Viola Spolin
  – Concentration Excercises van Grigori Grabovoi

Reacties zijn gesloten.