De beslissing om focus te behouden

de-beslissing-om-de-focus-te-houden
de-beslissing-om-de-focus-te-houden

In mijn denkproces over duurzaam de wereld verbeteren en dit koppelen aan mijn onderneming maakte ik een denkfout. Hoe ik er achter kwam? Door onderstaand gesprek.

Afgelopen maandag zat ik met Johanna van Gouden Website bij te praten over hoe het met haar gaat en wat de plannen zijn voor het komende jaar. Toen ik haar vertelde over mijn nieuwe bio op de online platformen vroeg ze: “Waarom verander je weer? Zo wordt het voor mij lastig om je aan te bevelen bij anderen.”

Wanneer ze mijn naam noemt bij anderen hoort ze ook telkens iets anders “Erno, die is toch van …” “Erno, die is toch van…” Doordat ik telkens het onderwerp verander en over veel verschillende dingen schrijf, is het lastig voor mensen om helder te krijgen en vooral helder te houden waar ik van ben.

Door het lezen van een boek kan ik heel enthousiast worden over een onderwerp en daar veel over schrijven, en neem ik het soms mee in mijn podcast en in mijn video’s. Zo heb ik de afgelopen weken veel geschreven over gewoontes en Holacracy, en heb ik er ook video’s en podcastopnames over gemaakt.

“Wat vertel jij aan ondernemers als ze vragen waarvoor ze mij kunnen inschakelen?” vroeg ik haar. Zij weet uit eigen ervaring wat ik kan betekenen als het gaat om keuzes maken in je bedrijf die resultaat boeken.

Dit was haar reactie:

“Erno is een businesscoach die je helpt met beslissingen nemen, maar je ook uit je tunnelvisie haalt en je een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten.”

Zo ervaar ik dat ook in gesprekken met klanten en contacten.
Een andere klant zei vorige maand iets vergelijkbaars toen ik vroeg wat ik voor hem doe.

Doordat ik vragen stel vertelt de ondernemer wat er op het moment van ons gesprek speelt en waar ze mee worstelt. Op een bepaald moment vind ik een haakje in dit gesprek en maak ik gebruik van al mijn expertise voor nieuwe inzichten met betrekking tot het probleem. Met deze informatie neemt de ondernemer zelf beslissingen, waardoor ze vaak gelijk meer rust ervaart.

Ik schrijf over veel verschillende onderwerpen, en voor anderen is de samenhang tussen deze onderwerpen moeilijk te zien. Hierdoor krijgen ze het gevoel dat ik telkens met iets nieuws bezig ben.

Vanuit mijn kant doe ik niets anders dan al deze onderwerpen en inzichten gebruiken om ondernemers te helpen richting het nemen van betere beslissingen.

Dit kan veel duidelijker door telkens weer de koppeling te beschrijven van het onderwerp waarover ik enthousiast ben met beslissingen voor de ondernemer. Hierdoor blijft de focus liggen op betere beslissingen voor de ondernemer.

Vanochtend kon ik ineens de feedback van Johanna koppelen aan de focus op het ene onderwerp: ik ben businesscoach en help ondernemers om betere beslissingen te nemen.

De beslissing om telkens weer de beslissingen centraal te zetten heeft gezorgd voor een lange lijst van onderwerpen waarover ik ga schrijven. Hierdoor kan ik beter de boeken die ik aan het lezen ben koppelen aan beslissingen. Met deze focus kan ik beter de beslissingen die een van mijn gasten heeft genomen in mijn podcast naar voren kan brengen.

Wat mij betreft verandert er niet veel aan mijn artikelen en aan het verzamelen van informatie en inzichten. Het enige wat ik hoef te doen is de focus houden op beslissingen en de koppeling van het onderwerp met beslissingen expliciet benoemen. Daardoor hoeven anderen niet te gissen waarom dit onderwerp naar voren komt of waar ik nu weer van ben.

In een goede positionering van mijn aanbod is het belangrijk dat ik uitga van wat iets betekent en oplevert voor de klant en dit consistent uitdraag naar iedereen.

Een mooie beslissing voor focus deze week, ik kijk uit naar het effect.

Welke beslissing kun jij vandaag nemen waardoor de positionering van al je producten helder is voor de klant?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.