De Bermudadriehoek van talent – Simon van Teutem #boekencast afl 119

De bermudadriehoek van talent - Simon van Teutem
De bermudadriehoek van talent - Simon van Teutem

Vandaag bespreken we het boek De bermudadriehoek van talent van Simon van Teutem.

Ondertitel: Hoe knappe koppen verdwijnen in betekenisloze banen.

Simon van Teutem (1997) studeerde filosofie, politiek en economie aan de Universiteit van Oxford. Nu promoveert hij in Oxford op steun voor radicaal-rechtse partijen in West-Europa. Hij schrijft voor De Correspondent over politiek en maakte eerder een podcast met Bas Heijne voor NRC.

Een boek waarin Simon zijn eigen ervaringen beschrijft aangevuld met inzichten van anderen uit de wereld van de bermudadriehoek. Waarbij er voor mij voor talent te veel de focus ligt op IQ. Alsof kennis alles beter maakt. Tegelijk is de wereld die Simon beschrijft waarschijnlijk voor een rigoreuze verandering staat met de versnelling in Ai en MLM. Waarbij er wat mij betreft meer aandacht voor de passie en harde werkers van de meer praktische ingestelde mensen aan bod had mogen komen, en wat de talenten uit de wereld van Simon van deze mensen kan leren. Ik denk dat er in deze wereld minder mensen zijn die het gevoel hebben dat hun baan er niet toe doet. Het boek leest gemakkelijk door zijn stijl van schrijven met interessante suggesties vooral voor mensen uit deze kring.

Inleiding – Haren in mijn toetsenbord

Deel 1: De lokroep van de driehoek

1. Verleiding

2. Training

3. Selectie

Deel 2: Het leven in de driehoek

4. Welkom in de stierenstal

5. De wedstrijd begint

6. Drugs en orgies

7. Gouden handboeien

Deel 3: De schaduw van de driehoek

8. Pijnstillers en pr-praatjes

9. Het kan anders

10. Wat kun jij doen?

Inleiding – Haren in mijn toetsenbord

Begint met haarverlies en de relatie tot het werk dat hij op dat moment doet. Terwijl hij aan zijn studie begon, net als veel studiegenoten, met een morele ambitie, het gevoel dat ze iets groots en goed wilden doen in hun werk. Zelf schreef Simon een motivatiebrief voor Oxford over de internationale belastingontwijking wilde uitroeien.

De bermudadriehoek bestaat bankwezen, management consulting en zakelijke advocatuur. Ze dienen vooral grote organisaties zoals oliegiganten, farmaceuten, luchtvaartbedrijven, megaretailers, private-equityfondsen. Af en toe werken ze voor overheden of ngo’s en doen ze pro bono werk. Er is vooral een focus op winstmaximalisatie, behouden van de inkomsten voor bedrijven die al het meeste verdienen. Winst gaat voor moraal. Dit terwijl er genoeg uitdagingen zijn in de wereld.

Deel 1: De lokroep van de driehoek

1. Verleiding

2. Training

3. Selectie

Deel 2: Het leven in de driehoek

4. Welkom in de stierenstal

5. De wedstrijd begint

6. Drugs en orgies

7. Gouden handboeien

Opvallende lessen uit het boek voor ons:

  • 00:00 intro – een eerste indruk van het boek –
  • 03:10 Een eerste indruk van Tom van het boek en de vergelijking met zijn opleiding en carrière start.
  • 05:35 De drie pijlers uit de bermudadriehoek zijn consultancy, bankwezen en zakelijke advocatuur, en zij dienen vooral de allergrootste bedrijven bij de winstmaximalisatie.
  • 08:15 De winst gaat boven het moraal.
  • 08:50 Dat mensen het liefst bij de besten in de wereld willen horen is niet vreemd.
  • 10:20 Het dominante profiel bij deze bedrijven is ‘insecure over achiever’.
  • 11:35 Alle opties open houden met de keuze om door te leren of voor de bedrijven in deze driehoek te gaan, is een veilige optie.
  • 20:30 Veel tijd in je studie investeren en hoge cijfers halen levert keuzevrijheid op.
  • 26:00 Mensen als Duco van Lanschot en Simon zelf, die drie keer zoveel energie en productiviteit hebben dan de gemiddelde mens heeft.
  • 28:50 Mensen die op eigen kracht ergens komen (meritocratie), is deze driehoek een enorme kans.
  • 29:35 Het belang van rust voor het leveren van topprestaties.
  • 32:45 We wennen snel aan een nieuw economisch niveau en richten daar ons leven op in. De gouden handboeien van de bedrijven in de driehoek zijn misschien iets dikker en steviger.
  • 33:55 De rol van McKinsey in de groei van Purdue Pharma en het overspoelen van de markt met de verslavende pijnstiller OxyContin.
  • 40:00 Het boek beschrijft een elitaire manier om naar de wereld te kijken. Of je gaat voor de top in een van de bedrijven in de driehoek of je wordt een soort Gandhi.
  • 42:05 De McKinsey’s van impact.
  • 45:25 Van wie veel ontvangt, wordt veel verwacht.

Bronnen die we genoemd hebben

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek over het boek De bermudadriehoek van talent. Dit boek is niet voor iedereen, het is vooral voor jonge ambitieuze mensen. Het is fijn geschreven met smeuïge verhalen.

In een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/mtZs7OQnyA0

In deze aflevering bespreken we het boek De bermudadriehoek van talent. We zijn uiteindelijk best kritisch over het boek, er worden veel mensen niet genoemd die dezelfde opleidingen hebben gevolgd en in een gewonen baan zijn terecht gekomen en daar goede dingen doen. Het is onzin om te denken dat we allemaal moeten uitgroeien tot een Gandhi of moeder Theresa. Verder ligt er veel focus op het financieel gelukkig zijn en wordt de impact op de planeet hierin nauwelijks genoemd. De meer praktisch opgeleide mensen worden ook niet genoemd, alsof de ‘knappe koppen’ – hoog opgeleide mensen als enige het verschil kunnen maken.

VPRO Tegenlicht aflevering over De consultant regeert, met Simon van Teutem:

By Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Leave a comment

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *