De 5 kleine dingen voor meer geluk, iedere dag

De 5 kleine dingen voor meer geluk iedere dag
De 5 kleine dingen voor meer geluk iedere dag

Via een bericht van Kitty Kilian kwam ik op haar artikel uit over haar worsteling met het klimaat. In een eerder artikel gaf ze aan dat ze het min of meer had opgegeven.

Door een reactie op dit artikel heeft ze weer de inspiratie gevonden om zelf aan de slag te gaan met dingen die goed zijn voor het klimaat. Ze werd onder andere geïnspireerd door het verhaal van Nic Marks over de Happy Planet Index

Deze Happy Planet Index is een positievere manier om vooruitgang te meten dan bijvoorbeeld het meten van de groei van het bruto binnenlands product (BBP). In deze index is het geluk van mensen gekoppeld aan het welzijn van de aarde.

Vooral de landen in Zuid Amerika doen het goed wat betreft de Happy Planet Index. In Costa Rica zijn de mensen het gelukkigst en hebben ze een kleine impact op de aarde. Dat komt onder andere doordat bijna alle energie daar wordt opgewekt zonder fossiele brandstoffen.

In deze presentatie geeft Nic de vijf dingen die je iedere dag doet voor meer geluk. Ze zijn verbluffend eenvoudig om te doen. Hieronder vind je de video van deze TED talk en de vijf punten uitgewerkt.

The Happy Planet Index 

1. Verbind

Verbind jezelf met andere mensen. Ontmoet nieuwe mensen en maak de bestaande connecties sterker. Heb aandacht voor je gezin, familie en vrienden.

2. Wees actief

Beweeg. Wanneer je wat minder energie hebt, ga dan naar buiten, ga wandelen of hardlopen. Ga de natuur in. 

Dagelijks actief zijn in de buitenlucht zorgt voor een goede gemoedsrust, en fitheid, maakt je creatiever en zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt.

3. Wees opmerkzaam

Merk op wat er om je heen gebeurt. Wat zijn de veranderingen in je omgeving? Wat valt je op in de ruimte waar je nu bent? Let op veranderingen bij jezelf en bij anderen. Wat komt er naar boven borrelen?

4. Blijf leren

Een leven lang leren betekent niet dat je altijd naar school moet. Leren kun je bijvoorbeeld doen door boeken te lezen of goede gesprekken te voeren. Iets nieuws leren kan ook in iets heel kleins zitten, bijvoorbeeld in het koken van een nieuw gerecht.

Telkens hetzelfde doen zorgt voor ingesleten patronen. Blijven leren betekent dat je uit de bestaande patronen breekt. Je verlegt telkens je grenzen, meestal een klein beetje en soms met een grote sprong. Je wordt weer wakker.

5. Geef

Dit weet je al langer: geven maakt gelukkiger dan nemen.

Het volgende onderzoek liet dit zien. De onderzoekers gaven een groep $10 per persoon die ze voor het einde van het einde van de dag aan iemand anders mochten besteden. Een andere groep kreeg $10 per persoon die ze voor het einde van de dag aan zichzelf moesten besteden.

De eerste groep was veel gelukkiger aan het einde van de dag dan de tweede groep. 

In de blue zones van de wereld (Wikipedia), regio’s die bovengemiddeld veel honderdjarigen hebben, zie je de vijf bovenstaande elementen ook terugkomen. Deze dagelijkse acties die je eenvoudige invoert bij jezelf maken je gelukkiger, wat weer een positief effect heeft op hoe lang je leeft.

De omgeving

In Nics TED talk, de Happiness Manifesto, komen deze vijf punten opnieuw terug. Daarnaast noemt hij in deze presentatie een aantal punten die de overheid kan doen voor een beter leven.

Meer geluk in je bedrijf

Geluk leidt tot creativiteit, meer innovatie en daardoor succes voor je bedrijf.

Succes volgt een gelukkig bedrijf als vanzelf. De connectie van geluk naar succes is twee keer zo sterk als die van succes naar geluk. Het is dus beter voor je bedrijf om eerst te werken aan meer geluk voor de mensen.

Happiness is serious business

In deze presentatie noemt Nic Buurtzorg als een van zijn favoriete voorbeelden van een bedrijf dat aandacht heeft voor het geluk van de mensen. Hij laat daarnaast zien welke gevolgen dat heeft.

Zo zorg jij als ondernemer voor meer geluk in je bedrijf:

  1. Verbind – collega’s, teams, klanten, leveranciers. Creëer als ondernemer plekken in je bedrijf waar mensen elkaar als vanzelf kunnen ontmoeten.
  2. Wees eerlijk – betaal eerlijk en zorg bijvoorbeeld voor een eerlijke privé/werk-balans.
  3. Empower – durf te delegeren. Met micro-management maakt je medewerkers vooral ongelukkig.
  4. Uitdagen – geef iedereen in je team een passende uitdaging. Zo ga je telkens weer een klein stapje voorwaarts.
  5. Inspireer – laat mensen jouw visie zien, laat je collega’s zien hoe jullie klanten en de gemeenschap helpen met jullie oplossingen.

In het boek van Dan Ariely, Payoff, lees je meer over het motiveren van je medewerkers. Het eenvoudigste wat je kunt doen om mensen te motiveren is aandacht geven. Soms werkt het ook om ze een kleinigheidje te geven. Geld gebruiken om mensen te motiveren heeft een averechts effect.

Een paar jaar geleden vertaalde ik samen met een aantal andere enthousiastelingen het boek Happy Hour is van 9 tot 5. Je kunt het online volledig gratis lezen, met tips en voorbeelden van Alexander Kjerulf over meer geluk op je werk.

Verborgen tip: denk je aan investeren in aandelen? Koop de aandelen van bedrijven die in de Great place to work-lijst staan. Deze bedrijven geven al jaren een beter resultaat dan andere bedrijven.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.