Er zijn twee gewoontes die ik heel serieus neem: iedere werkdag schrijven en publiceren, en iedere week één podcastaflevering online zetten.
In de laatste maand van 2021 heb ik besloten om één tactiek aan te passen: dagelijks schrijven blijft, maar nu publiceer ik niet meer iedere dag een artikel. Sinds half december schrijf ik vijf dagen per week aan een artikel dat iedere dinsdag verschijnt. Dit is een test die ten minste tot 31 maart 2022 duurt. Dan evaluaeer ik de test om te zien wat het effect is voor mij en de lezers.
Begin juli 2021 is mijn moeder overleden. De weken na haar overlijden heb ik geen artikelen geschreven of gepubliceerd. Het dagelijks schrijven en publiceren kwam maar moeizaam op gang en dat heb ik geaccepteerd als onderdeel van mijn rouwproces.
Kennis opdoen en weer doorgeven aan anderen is een belangrijk deel van mijn leven.
Door dit alles waren er 200 publicaties in mijn blog in 2021, waarvan:
- 73 podcastafleveringen, waarvan
- 26 boekencastafleveringen;
- 127 artikelen, die weer resulteerden in
- 4 boeken.
Alle artikelen en pagina´s op ernohannink.nl (is veranderd op 28 dec 2021 naar decideforimpact.com) bij elkaar ontvingen afgelopen jaar ruim 74.000 bezoekers. Dat zijn aanzienlijk minder bezoekers dan in 2020, maar dat was een bewuste keuze. Door de artikelen over Facebook te verwijderen van mijn site verloor ik veel bezoekers, maar dit waren niet de bezoekers die ik aan mij wilde binden.
Dit zijn de 4 boeken die ik in 2021 publiceerde:
- Impactbeslissingen voor een leider
- Impactbeslissingen voor welvaart en welzijn
- Impactbeslissingen van tijdrebellen
- Betere Beslissingen voor meer impact
Hieronder vind je twee overzichten:
- de artikelen die het meest bezocht werden afgelopen jaar;
- de beste artikelen die ik in 2021 schreef, mijn persoonlijke keuze.
10 populairste artikelen
Dit zijn de tien artikelen die uit de statistieken naar voren kwamen als meest bezocht in 2021. Deze artikelen zijn allemaal voor 2021 geschreven. Dit zijn de artikelen die het best gevonden worden in de zoekmachines of doorverwezen worden via andere websites.
Noot: uit dit overzicht heb ik de artikelen over Facebook en LinkedIn weggelaten, die werden afgelopen jaar nog steeds het meest bezocht. Al heb ik eind maart alle artikelen over Facebook verwijderd van mijn website.
- Belangrijkste taken voor de ondernemer
- 5 redenen om het geld los te laten en te concentreren op plezier in het werk
- Een gewoonte van gewoontes – de 10 belangrijkste gewoontes
- Daily Huddle – een succesvolle gewoonte – hoe het werkt
- Maak afmelden van de nieuwsbrief zo eenvoudig mogelijk
- Eerlijkheid en transparantie, totaal verschillende waarden
- Van mavo diploma naar entrepreneur of the year – Claudia Willemsen (Ze verkocht haar Kleertjes.com aandelen in 2021 waardoor dit artikel veel bezoekers kreeg)
- De betekenis van niche en het verschil met een doelgroep
- Bucket list of emmerlijst – creëer actief je eigen leven
- Hoe vraag je geld als vrienden met je willen sparren of koffie drinken
De beste artikelen die ik publiceerde in 2021
Dit zijn de artikelen die ik in 2021 schreef en publiceerde, en die ik het beste vind. Via LinkedIn en Twitter kreeg ik ook veel reacties op deze artikelen.
Het zal je niet verbazen dat de artikelen veelal over besluiten, beslissingen en keuzes gaan. De kleine en snelle besluiten die je het vaakst neemt, ofwel gewoontes, en de langzame, bewuste besluiten.
- Marketing gebruiken voor snel werven van nieuwe medewerkers
- Met deze 8 technieken word je beter
- Meer impact door je visie te delen – 7 tips om wel te schrijven
- Meer innovatie door ruimte te geven aan je team of Haal tien keer meer uit je team
- Optimalisatie boven winstmaximalisatie (Ruimte maken om te floreren)
- Waarom wil je ondernemen volgens het oneindige spel
- Ruimte maken voor jouw eigen plannen
- Kortetermijnbeslissingen verbeteren – 7 concrete tips
- 10 beslissingen met impact voor een ondernemer
- Duidelijkheid over beloning voor iedereen
1. Marketing gebruiken voor snel werven van nieuwe medewerkers
Dit artikel schreef ik omdat in de coachingsgesprekken de vraag een paar keer terugkwam, over hoe je nu snel nieuwe medewerkers of klanten kan werven. Het artikel begon ik over klanten aantrekken, maar in de loop van het schrijfproces veranderde dat richting het werven van medewerkers, omdat die vraag op dit moment het meest gesteld wordt.
In het artikel gebruik ik de kerngedachten uit het boek This is Marketing van Seth Godin en The Widest Net van Pamela Slim. Keuzes maken over wie je precies zoekt en dat zo klein mogelijk houden is een belangrijk element in succes. Het artikel heeft ook een aantal mooie voorbeelden. Het is een uitgebreid artikel geworden waar ik een week aan gewerkt heb.
Hoe krijg je op korte termijn nieuwe medewerkers? Het is de vraag die je bezighoudt. Je wilt zo snel mogelijk nieuwe mensen aantrekken want iedereen in je team, inclusief jezelf, zit nu overvol met werk. Je hebt misschien zelfs de noodstop al ingesteld: geen nieuwe klanten toevoegen zodat er niet nog meer werk bijkomt.
Er zijn twee problemen in je huidige werkwijze:
– je kent ludieke goed scorende voorbeelden uit de markt en denkt dat je die eenvoudig kunt kopiëren, ofwel “Die ene magische oplossing die alles beter maakt”;
– jullie hebben geen goed systeem voor de lange termijn.De oplossing wordt gezocht in marketing, terwijl de tactieken die je aandraagt vooral draaien om adverteren. Van alles en nog wat testen en hopen op een stroom van nieuwe mensen op korte termijn.
2. Met deze 8 technieken word je beter
Ik weet niet meer hoe ik op het boek van Kay Milkman uitkwam, maar ik las het binnen een week uit en was onder de indruk. In het boek deelt ze enkele technieken om beter te worden als mens. Regelmatig herkende ik bekende onderzoeken of boeken, maar was ik verrast door haar aanvullende onderzoek en voorbeelden. Een geweldig boek. Dit artikel schreef ik met dit boek in het achterhoofd, met eigen voorbeelden en keuzes, aangevuld met uitspraken van Katy uit het boek.
Wil jij veranderen hoe je werkt? Wil je minder drukte ervaren, op tijd zijn voor afspraken en binnen een dag reageren op e-mails van klanten? Wil je de acties die al tijden op je to-do-lijst staan nu oppakken? Lees dan verder hoe je beter wordt en meer impact hebt als ondernemer.
Dit artikel is gebaseerd op het boek van prof. Katy Milkman, How to Change. In dit boek geeft ze ideeën voor hoe je iedere dag 1% beter wordt op basis van verschillende onderzoeken. De resultaten uit deze onderzoeken laten zien dat het niet ingewikkeld is om te verbeteren als je maar weet wat je moet doen, want regelmatig is wat je moet doen niet wat je verwacht.
3. Meer impact door je visie te delen – 7 tips om wel te schrijven
In de coachingsgesprekken zie ik dat ondernemers een duidelijke visie hebben voor hun bedrijf. Wat ik regelmatig mis is dat ze deze visie zichtbaar delen zodat iedereen in het team en klanten weten wat de richting is van het bedrijf. Wat ze tegenhoudt is dat ze nog niet echt zijn gaan staan voor de visie, deze uit hebben geschreven zodat ze vastligt. Het is misschien spannend om je visie vast te leggen, maar belangrijk voor de mensen om je heen. Daarom zeven tips om te schrijven en je visie te delen met de wereld. Dit helpt om medewerkers en klanten aan te trekken.
Wanneer je meer impact wilt hebben wil je dat je dienst of product zoveel mogelijk wordt afgenomen. Wanneer je klanten helpt vanuit een klein bedrijf wil je veel meer impact maken dan je nu aan kunt in de uitvoering. Wat kun je dan doen voor meer impact?
Stel, je bent een aantal jaren bezig in jullie vakgebied en je hebt een bepaalde visie die afwijkt van wat gebruikelijk is in de markt. Je wilt bijvoorbeeld anders omgaan met afval, met energie, met het milieu, met de omgeving, met mensen en/of met middelen. Dan wordt het tijd om jouw visie te delen met de markt, zodat daar beweging in komt.
4. Meer innovatie door ruimte te geven aan je team
Oprichters willen graag dat de medewerkers met ideëen en initiatieven komen. Wat ze vooral willen is dat het team aan de slag gaat met nieuwe projecten die nu te weinig aandacht krijgen van de oprichter zelf. Ze zien de kansen, maar maken onvoldoende ruimte om die met het team uit te werken. Wil je dat de mensen in je team met innovatieve ideëen komen, dan moet je ze de ruimte geven. In dit artikel lees je hoe dat werkt.
“Maar wat als je medewerker dat helemaal niet wil? Wat als de medewerkers zeggen dat het fijn is wanneer er iemand anders keuzes maakt? Hebben medewerkers niet te maken met veel omschakelmomenten wanneer ze telkens van rol veranderen? Ze hebben eigenlijk helemaal geen tijd om meerdere rollen op zich te nemen, hoe gaan we daarmee om?”
Zomaar een paar vragen die gesteld werden tijdens de gesprekken die ik de afgelopen weken had en waarin het ging over beslissingen overlaten aan het team. In een ander gesprek met een manager uit het kernteam van een bedrijf vertelde deze manager dat ze zelf had uitgezocht en besloten wie de beste nieuwe scrummaster was in het team.
5. Optimalisatie boven winstmaximalisatie
Afgelopen jaar heb ik veel boeken gelezen en ondernemers gesproken die het Rijnlandse gedachtegoed onderschrijven en hebben geïntegreerd in het bedrijf. Focus op de aandeelhouder, alle aandacht op de winst en winstmaximalisatie passen niet bij de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. De sociale en ecologische ongelijkheid moet worden teruggedrongen. De natuurlijke keuze is optimalisatie.
Altijd het maximale eruit halen is een gevaarlijke strategie, omdat je dan momenten van rust en optimalisatie mist. In het boek Weer floreren vertelt Bowine Wijffels over tien natuurlijke keuzes voor toekomstbestendig organiseren. Deze keuzes zijn gebaseerd op de natuur, ze geeft telkens voorbeelden van hoe het in de natuur werkt en legt dan de link naar de keuze voor je bedrijf.
Een van die tien keuzes is: plaats optimalisatie boven maximalisatie. Wijffels laat zien dat het vreemd is dat we in de huidige economie, het kapitalisme, een focus hebben op (winst)maximalisatie. De gemiddelde mens wil altijd meer (verdienen) en bedrijven moeten altijd groeien.
6. Waarom wil je ondernemen volgens het oneindige spel
Wat betekent het voor je bedrijf wanneer je denkt in de echt lange termijn, voorbij jouw eigen rol als oprichter? Welke besluiten veranderen wanneer je meeneemt dat jullie bedrijf wordt overgedragen aan de volgende generaties? Hoe ga je om met de omgeving, winst, investeringen, opleiding en innovatie? Dit zijn normale vragen in een Rijnlandse omgeving, die goed past bij het mkb in Nederland.
“Als je niet bouwt aan je bedrijf om het te verkopen, dan werk je aan een hobby,” kreeg ik te horen over de plannen voor het komende jaar die ik zojuist gedeeld had. Het plan was niet ambitieus genoeg volgens Dirk, de serie-ondernemer in onze mastermind die ik zeer waardeer. “Maar wat als je helemaal geen plannen hebt om je bedrijf te verkopen?” zei ik zachtjes voor mezelf.
Zijn advies was om het boek Build to Sell van John Warrillow te lezen. Uiteraard deed ik dat en het boek leest lekker weg. Het is een parabel met een verhaal over een ondernemer die zijn bedrijf wil verkopen; de hoofdrolspeler heeft geen zin meer in ondernemen, maar het bedrijf blijkt helemaal niet verkoopbaar te zijn op dat moment.
7. Ruimte maken voor jouw eigen plannen
Doordat je eidere dag aan het werk bent voor je team, klanten en partners wil het nog wel eens gebeuren dat jouw eigen plannen en ideëen te weinig ruimte krijgen. Terwijl deze plannen je juist energie geven en de toekomst van je onderneming vormen. Met de tips in dit artikel maak je ruimte voor jouw plannen.
In ons gesprek vertelde Pim dat hij en zijn partners meer ruimte voor zichzelf willen na zeven jaar knetterhard werken. Het werd tijd om weer meer te lezen, meer te sporten en af en toe gewoon eens uit het raam te staren.
Ze hadden daar ook een termijn aan verbonden, aan het einde van het tweede kwartaal van het volgende jaar moest dit gelukt zijn. Over een jaar willen ze als partners 90% van de tijd werken aan de niet-urgente maar wel belangrijke taken. Een belangrijke stap hiervoor hebben we de dagen voor ons gesprek gezet. Samen met Pim hebben we een workshop gegeven voor het team.
8. Kortetermijnbeslissingen verbeteren – 7 concrete tips
De besluiten die je vaak neemt zijn gericht op de korte termijn. Het zijn (nog) geen gewoontes, je moet er kort maar bewust over nadenken. Het zijn ook regelmatig besluiten die je niet zelf hoeft te nemen en kunt overlaten aan een ander. In dit artikel lees je een aantal tips om jouw kortetermijnbesluiten te verbeteren.
Een deel van de vragen die op je afkomen geven je het gevoel dat je snel moet reageren. Denk aan vragen via WhatsApp of van mensen die je kantoor binnenlopen. De manier waarop de vraag gesteld wordt roept als vanzelf urgentie op.
Daarnaast herken je misschien het gevoel dat je mensen snel verder wilt helpen zodat zij weer aan het werk kunnen. Net als het gevoel dat een klant met een vraag snel antwoord moet krijgen. Je wilt een goede manager en partner zijn. Snel reageren lijkt belangrijk, terwijl niet alles zo urgent is als het lijkt.
9. 10 beslissingen met impact voor een ondernemer
Door de boeken van en het gesprek met Babette Porcelijn heb ik meer geleerd over de verborgen impact van de dingen die ik doe als persoon, burger, consument en ondernemer. In haar nieuwste boek Het Happy 2050 scenario heeft ze een hoofdstuk voor bedrijven en ondernemers. Dit zijn tien besluiten die een belangrijke rol spelen in de impact die jij en je team hebben:
Door de groei van het bedrijf lopen ondernemers tegen enkele bekende beslissingen aan die veel impact hebben op de toekomst van het bedrijf. Hieronder vind je tien van dit soort beslissingen.
Welke van deze tien is voor jou herkenbaar?
10. Duidelijkheid over beloning voor iedereen
Dit onderwerp gaf veel reacties op LinkedIn. Hoe goed belonen werkt is voor veel ondernemers een vraag, waardoor we doen wat gangbaar is in de markt. Maar, wat als blijkt dat bonussen meestal een averechts effect hebben? Wat als je betere mensen krijgt en behoudt wanneer je niet geheimzinnig doet over hoeveel mensen verdienen bij jullie? Wat als vrouwen en minderheden evenveel verdienen als witte mannen? Wat als de ontwikkeling in loon bij iedereen bekend is, zodat je medewerkers geen verhalen gaan verzinnen en toch gaan kijken bij de buren? In het artikel staan onderzoeken, tips en voorbeelden voor duidelijkheid in beloning, die je helpen de juiste medewerkers aan te trekken en ervoor te zorgen dat ze met enthousiasme blijven.
Er is een ding waar we nog minder over praten dan over seks en dat is hoeveel we verdienen. Zolang we onduidelijk blijven over wat we verdienen gaan medewerkers zelf allerlei verhalen bedenken.
Een van de belangrijke langetermijnbeslissingen voor een ondernemer is: hoe beloon je de medewerkers goed? Je wilt de juiste medewerkers aantrekken en behouden, en beloning speelt hierin een rol. De juiste medewerkers kiezen niet voor een baan bij je bedrijf om het geld, maar vertrekken wel wanneer ze het gevoel hebben dat de beloning niet klopt.