In mijn tienerjaren deden we ieder jaar met Hemelvaartsdag aan dauwtrappen. Al was het niet helemaal op de juiste manier, we gingen op de fiets.
Het gebruik was wel dat we vroeg op pad gingen, zo rond 5 uur. Met de dauw nog op het gras gingen we met ongeveer 10-15 vrienden en vriendinnen fietsen in de omgeving.
Volgens de oude gebruiken ga je op Hemelvaartsdag heel vroeg een wandeling in de natuur maken. Dus niet fietsen (trappen), maar wandelen.
Heel vroeger was vroeg ook echt vroeg, om drie uur ’s nachts om zingend en op blote voeten op het gras te dansen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben. Een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.
Ik geloof niet zo in de helende werking van de dauw en blote voeten in het gras. Ik geloof wel in de helende werking van wandelen. Of beter nog de rustgevende en verfrissende werking van wandelen.
Wandelen, zo vaak mogelijk. Het liefst iedere dag. En dan vroeg.
Zeker op een dag als vandaag, of in het weekend. Vroeg op pad en dan weer terug zijn voordat de rest van het gezin wakker is.
Met de tieners wordt dat overigens steeds makkelijker. Op dagen als deze gaan ze later naar bed, want “Ik heb vakantie!”, dus staan ze ook wat later op.
Wanneer ik terug ben van het wandelen lekker aan de slag met de eerste taak van de dag voor je bedrijf. Je geest en lichaam zijn nu echt wakker en klaar om het maximale uit de dag te halen.
Daarna nog tijd genoeg voor het ontbijt samen met je gezin.
Wandelen is gezond
Volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen zou elke volwassene ten minste 5 dagen van de week gedurende ten minste 30 minuten lichamelijk actief moeten zijn.
Hiermee verminder je de risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Om op gewicht te blijven, is iets meer inspanning nodig, zeker 45 tot 60 minuten per dag (intensief) bewegen. Of 60 tot 90 minuten matig intensief bewegen.
Bewegen hoeft niet alleen zweten in de sportschool, voetballen of tennissen te zijn. Alles wat je hart sneller doet kloppen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen op een pittig tempo.
Wandelen is een van de goedkoopste bewegingsactiviteiten die er bestaat, handig voor veel zelfstandigen 😉 Wandelen is laagdrempelig. Je pakt de (wandel)schoenen, je kiest een route in je omgeving uit en gaan.
En als je regelmatig lange wandelingen maakt, is wandelen gezonder dan hardlopen.
Goed voor de geest van de coach
Van wandelen krijg je zelfvertrouwen, gewoon omdat je er beter van in je vel gaat zitten. De kans op een depressie neemt af en het is goed voor je gemoedstoestand. Je gaat er een stuk beter van slapen, omdat je lichaam ook moe wordt. Al met al is wandelen een ontspannen en rustige manier om aan je gezondheid te werken.
Ik werk veel achter mijn bureau op mijn computer of laptop. Niet de meest optimale houding en je beweegt weinig. Wandelen is voor mij dé oplossing voor een gezonder leven.
Soms ga ik vroeg op pad, meestal rond het middaguur met de lunch en andere dagen aan het einde van de middag. Wanneer ik ook ga, altijd voel ik me frisser en opgewekter dan er voor. Het geeft me energie om daarna nog wat te doen aan mijn bedrijf.
Mijn geest wordt weer creatief en ik krijg nieuwe ideeën voor artikelen, of de website, of een nieuw product…
Het is tijd voor mijn 60 minuten wandelen, en speciaal vandaag ga ik lekker vroeg. De dauw ligt nog op het gras. Tijd voor wat dauwtrappen en daarna aan de slag.
Kan ik je tegenkomen in de Achterhoek?
Credit photo: Pixlshots
Zo dat was 9,5 km – via Stroombroek paar druppels onderweg. Mensen tegengekomen die de Doetinchemse wandelvierdaagse gaan lopen. Leuk. Nu douchen 🙂
Heel herkenbaar!
Wij gingen vroeger ook dauwtrappen met Hemelvaart. Tegenwoordig ga ik een paar keer per week om 7 uur. En- geloof het of niet- mijn tienjarige zoon gaat graag mee. Ook hij heeft de heilzame werking van zo’n mooi begin van de dag ontdekt. En ja, iedere keer maken we weer mooie foto’s… veel dauwdruppels!
De kilo’s vliegen er trouwens niet af 🙁 Maar dat energieke gevoel is misschien wel meer waard!
Een heerlijk begin van de dag Lotty.