Dagelijkse beslissingen van een Stoic – Ryan Holiday

Welke beslissingen neem je voor een goed leven? Kijk naar onderstaande video om te zien welke dingen Ryan Holiday, auteur van o.a. Ego is de vijand en Het obstakel is de weg, heeft vertaald uit het stoïcisme als leer voor een goed leven.

Seneca: “Een dag is gelijk aan iedere andere dag.”

Een goed leven is iedere dag weer het werk doen waardoor het een goede dag wordt. Wanneer je goede dagen aan elkaar rijgt heb je een goed leven. 

Werken aan de vaste dingen die bijdragen aan je omgeving en aan de mensen om je heen. Iedere dag weer je beste werk leveren in blokken. Iedere dag is een herhaling.

Een goede dag in het leven van Ryan Holiday bestaat uit vaste beslissingen, gewoontes, iedere dag weer:

 1. Op tijd opstaan. Al kan dit op sommige dagen een worsteling zijn omdat je slecht hebt geslapen, het koud is of je voor een lastige beslissing staat. Toch moet je door dat gevoel heen en op tijd opstaan om te beginnen aan de basis voor de goede dag.
 2. Geen telefoon in minimaal het eerste uur na het opstaan. Daardoor word je niet gelijk geconfronteerd met het sentiment van de wereld. Geen blik op Facebook, Instagram of Twitter, geen e-mail. Voorkom dat je dag begint met een gejaagd gevoel waardoor de prioriteiten en emoties van anderen jouw goede dag beïnvloeden.
 3. Begin met beweging. Ryan begint met een wandeling samen met zijn kinderen.
 4. Journaling – opschrijven wat er in je omgaat. Stel jezelf vragen. Ga met jezelf in gesprek. Kijk terug naar de afgelopen 24 uur: wat kun je verbeteren?
 5. Aan het werk in zijn kantoor – doe het “deep work”. Voor Ryan is dit schrijven, twee tot drie uur. Door dit iedere dag te doen, in een vast proces, publiceert hij iedere paar jaar een boek.
 6. Lunch – de eerste maaltijd in het ritme van intermittent vasten. Tijdens de lunch leest Ryan een boek.
 7. Na de lunch leest hij zijn e-mail, belt hij, gaat hij naar zijn afspraken; dit werk doet hij bewust in de middag, nadat het focuswerk is gedaan in de ochtend.
 8. Rond 15:00/16:00 gaat Ryan naar huis en brengt hij tijd door met de kinderen.
 9. Avondeten met het gezin.
 10. Opnieuw bewegen, door te wandelen in de natuur met het gezin.
 11. Op de boerderij werken – hij geeft dieren te eten en werkt aan andere klussen.
 12. Kinderen naar bed brengen – met de kinderen lezen.
 13. Training – hardlopen, fysieke inspanning.
 14. Ontspannen met zijn vrouw. Tijd samen.
 15. Lezen in bed.
 16. Slapen.

De volgende ochtend staat hij op met de gedachte: het was gisteren een goede dag, tot nu toe is het een goed leven. Vandaag is een nieuwe dag, deze dag is een bonus. Geniet ervan. En alles begint weer van voren af aan. 

Wat zijn de belangrijkste gewoontes voor een goede dag voor jou?

Deel ze hieronder in de reacties. Ik ben benieuwd en leer graag van anderen. Deze vraag gaat aan bod komen in het grootschalige onderzoek onder ondernemers dat ik ga starten. Hierover later meer.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.