Content Marketing steeds belangrijker

Content marketing is en blijft belangrijk. Tenminste dat zegt het onderstaande onderzoek.
Mijn eigen ervaring van de afgelopen jaren onderschrijft dat.
HET belangrijkste wat ik doe aan marketing: content maken.

Het artikel Why Content Marketing Is King op Entrepreneur.com verwijst naar een onderzoek onder 365 marketing professionals in de ‘business to business’ (B2B) omgeving. Dit is het onderzoek van Curata, een internet marketing software oplossingen bedrijf, B2B Marketing Trends Survey Report.

Dit onderzoek van dit bedrijf klinkt misschien wel een beetje als ‘Wij van WC Eend adviseren…. WC Eend’. Maar goed, de resultaten van het online onderzoek zijn interessant.

Content marketing populairder dan zoekmachine marketing

82% van de ondervraagden gebruikt nu content marketing. Dat is duidelijk meer dan de 70% die zoekmachine marketing gebruiken. Evenementen worden ook nog volop gebruikt door 64% en 32% gebruikt print, TV of radio advertenties (voor B2B).

Belangrijkste redenen voor gebruik content marketing, is voor % van de ondervraagden:

 1. 70% noemt meer verkoop en leads binnenhalen
 2. 35%, merk bekendheid verbeteren
 3. 35%, onderhouden en uitbouwen thought leadership
 4. 28%, verhogen van verkeer op de site
 5. 24%, verbeteren van zoek resultaten.

Kosten laag

Al is content marketing belangrijk als je kijkt naar het percentage van de ondervraagden dat het gebruikt. Die zelfde marketing professionals reserveren minder dan 30% van het marketing budget voor content marketing. Het krijgt dus minder aandacht in de begroting.

Content curation

Niet echt een Nederlands woord voor curation gevonden, maar “content curation” gaat over het proces van vinden, organiseren en delen van content (inhoud), en dit wordt steeds belangrijker volgens de ondervraagde professionals.

En natuurlijk is Curata een mooie ‘content curation’ oplossing 😉 Komt dat even goed uit.

De uitdagingen voor van deze professionals voor slimme content curation zijn, volgens % van de ondervraagden:

 • 70% van de ‘content curators’ geeft aan dat tijdgebrek dit in de weg staat,
 • 66% noemt gebrek aan originele of content van goede kwaliteit,
 • 38% zegt dat het meten van de resultaten een struikelblok is,
 • 37% zegt dat gebrek aan personeel een probleem is.

Gebrek aan tijd hebben we natuurlijk allemaal. Punt 2. valt op, gebrek aan originele en goede kwaliteit content.

We zien dus dat steeds meer marketing professionals in de zakelijke omgeving gebruik maken van content marketing en van content curation.

Maak goede content

Als zelfstandige professional kun jij hier dus gebruik van maken. Jij kunt je als expert onderscheiden, klanten binnen halen, leads krijgen door zelf goede content te publiceren.

Dan krijgen deze professionals vanzelf betere kwaliteit content die zij dan weer kunnen delen. Daarmee helpen ze jou dan weer bij de verspreiding van je content.

Bloggen

Een eenvoudige manier waarmee je originele content kunt verspreiden is een weblog starten. Het lastige in dit onderdeel is het onderhouden van een blog.

Als je eens wilt testen met bloggen om te zien of je het kunt volhouden kun je dit bijvoorbeeld doen op WordPress.com.

Je begint met de registratie van jouw blog op https://nl.wordpress.com/signup/

Klik op de afbeelding voor een groter beeld, daarna op terug (Back) in je browser om weer hier te komen.
Noot: Afbeelding wordt gebruikt voor de workshop bij de Rabobank.


Klik op de afbeelding voor een groter beeld, daarna op terug (Back) in je browser om weer hier te komen.

De content

Waar schrijf je dan over? Beantwoord de vragen van je (potentiële) klanten in een artikel. Ieder antwoord van jou naar een klant kun je ook omzetten in een artikel op je blog.

Haal andere artikelen uit de branche aan en voeg er jouw mening aan toe. Vertaal alledaagse gebeurtenissen naar jouw branche. Neem interviews af met experts uit de branche.

Als je vaker schrijft merk je vanzelf dat het steeds sneller gaat. De lezers merken ook dat de kwaliteit van jouw schrijfsels stijgt.

Het duurt vaak een langere tijd voordat je reacties ontvangt op je artikelen. Gewoon doorzetten. Als je interessante dingen schrijft met een prikkelende eigen mening komen de reacties vanzelf.

Meer lezen over bloggen? Zie bijvoorbeeld deze artikelen over bloggen:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

18 reacties

 1. Ha Erno,

  Interessant dat de ondervraagde het belangrijk vinden, maar er te weinig tijd voor vrij maken…

  Toch merken wij zelf dat het enorm sterk werkt. Klanten krijgen wij juist door onze blog (de content).

  Daarom reserveer ik nu iedere ochtend 1 uur om te bloggen met het resultaat van 1 origineel/interessant (hoop ik) blog artikel per week.

  Is dat veel of weinig?
  Wat denk jij wat een goede frequentie is om blogs te publiceren?

  Dank en groet, Stijn

 2. Ik kan ook bevestigen dat “content marketing” voor mij al jaren werkt. Vandaag kan het door social media nog veel meer omdat je nu niet meer bent aangewezen aan zoekmachines. Je kan met behulp van je content je bestaand netwerk informeren en zeker vind je op dezelfde manier ook nog nieuwe leden voor je netwerk.
  Ik vind wel dat je “content creation process” SEO elementen moet bevatten, het kost maar weinig extra tijd en brengt zeker extra traffic naar je site/blog.

 3. “Content marketing populairder dan zoekmachine marketing”. Dat is wellicht omdat zoekmachine marketing steeds meer focussen is op content marketing? 😉

 4. @Danny, ik denk jij bedoeld zoekmachine-optimalisatie. Of kan je verder toelichten hoe het adverteren in zoekmachines te combineren is met content marketing? 😉

 5. Zeker Erno SEO is een onderdeel van “Online marketing” 🙂
  Wanneer men het heeft over SEM gaat het toch meestal om het adverteren via Adwords.
  Content creation is een belangrijk onderdeel van SEO

  (haha, wat een lijst van begrippen)

 6. Olaf, leuk dat je je kennis tentoon wil spreiden maar als je jargon gaat gebruiken, doe het dan wel goed ;-). Wanneer men over SEM spreekt dan bedoelt men niet adverteren via AdWords, daarvoor is de term SEA. En zowel SEO als SEA vallen onder SEM.

  Verder een interessant artikel Erno!

 7. Of je wist dat het er al stond, of je bent het net gaan opzoeken omdat ik het niet eens ben met je reactie. Hoe dan ook, met iemand die Wikipedia als bron aanhaalt ga ik niet in discussie ;-).

 8. Hi Karel,
  Nee hoor ik heb “SEM” in google getoetst en het eerste resultaat was de wiki article.
  Ik heb na je opmerking iets verder gelezen, en volgens Search Engine Land heb je gelijk (zij noemen SEA dan wel CPC advertising). Hoe dan ook het blijven afkortingen :).

  De artikel van Erno is gebaseerd op een studie waar o.a. content marketing met search marketing vergeleken wordt. Dus wanneer zij met search marketing niet SEO bedoelen is de vergelijking best onduidelijk omdat content marketing een “tool” is binnen een search marketing campagne of strategie. Ben je het met mij eens Karel?

  1. content marketing gaat toch veel verder. Ik denk aan het krijgen van jouw content op andere sites, verspreiden van je content via de sociale netwerken. Je wilt zoveel mogelijk lezers van je content daarbij helpen de zoekmachines maar ook de sociale netwerken en andere blogs. Content marketing gaat voor mij dus verder dan zoekmachine marketing.

 9. Erno, het is zeker een andere soort of sport, gaat het niet toch een beetje in de richting van linkbait? Wanneer de lezer op een externe site je artikel interessant vind is het doel toch dat hij op je eigen site terecht komt. Ook helpen de meeste links (door nofollow) niet voor je ranking binnen de zoekmachines, is de kan toch groot dat er soms een link bij is of dat iemand met veel autoriteit je website in zijn eigen artikel noemt?
  Of wanneer ik je advies volg en een blog begin zal ik toch goed mijn best moeten doen om zo veel mogelijk bezoekers vanuit de zoekmachines te krijgen.
  Dus misschien een nieuwe formule: Content marketing “is qual to” SEO + Linkbait (waar social media marketing erbij hoort)

 10. Hallo Erno,

  Leuk artikel, ook goed om te zien dat er reacties op komen.

  Voor mij staat content marketing voor het creëren van content die zowel waardevol is voor bezoekers als zoekmachines.

  Content marketing is ook voor de langere termijn en ik kan zeggen dat het voor mij alsook voor mijn klanten werkt (maar misschien is dat iets te veel ‘wij van wc eend adviseren wc eend’. 😉

Reacties zijn gesloten.