Een van de belangrijkste redenen waarom ik voor mezelf ben begonnen was vrijheid. De vrijheid om de dingen die ik zaaide te oogsten. De vrijheid om te kiezen voor mijn eigen tijdsindeling zodat ik mijn kinderen kon zien opgroeien. De vrijheid om keuzes te maken. Belangrijke dingen die ik miste in de banen die ik tot 2006 had gehad.
Vrijheid hoor ik regelmatig terug als een belangrijke reden waarom ondernemers met hun eerste bedrijf zijn gestart. Ze hadden een idee of een visie en konden deze niet kwijt in hun baan of bij de werkgever. Ze kozen voor de vrijheid om hun idee of visie zelf uit te voeren. In de groei van het bedrijf ontdekten diezelfde ondernemers dat ze veel minder vrij waren dan verwacht.
Je hebt niet één manager (“baas”) maar velen, de klanten en werknemers zijn je baas geworden. Ondernemers als Robert Kiyosaki (Arme pa, rijke pa) en Derek Sivers (Hell Yeah or No) ontdekten dat de werknemers er vooral voor zorgden dat ze niet vrij waren. In het model van Kiyosaki ben je vrij wanneer je een bedrijf hebt en er zelf niet in werkt.
Sivers noemt de vrijheid dat hij kon doen wat hij wilde (twaalf uur per dag programmeren om de webshop te verbeteren), terwijl hij helemaal niet in het bedrijf aanwezig was en de operatie zelfstandig verderliep. Sterker nog, na een jaar afwezigheid was zijn bedrijf (CDbaby) harder gegroeid.
In de verhalen van Karin Tenelius (Moose Heads on the Table) zie ik de vrijheid die ze voor zichzelf creëerde met zelfmanagement in het bedrijf dat ze kocht tijdens haar zwangerschapsverlof. Ze deed dit door niet vaker dan één keer per drie weken op kantoor te zijn. Op de andere dagen moesten de medewerkers zichzelf redden.
In haar boek vind je drie pijlers voor zelfmanagement in je team:
- Een coachende instelling en manier van zijn;
- Een focus op het werkklimaat (wat speelt er onder de oppervlakte – gevoelens, emoties, relaties, mindset);
- Een cultuur van mandaat en betrokkenheid.
In het kort :
- coaching;
- klimaat;
- cultuur.
Deze drie elementen maken de groei van je bedrijf mogelijk, ook wanneer jij niet aanwezig bent.
Het coachen van de mensen in je team zodat ze hun eigen maximale potentieel bereiken is belangrijk. Dit is goed voor de persoon, de collega’s, de klant en dus voor het bedrijf.
Voor een goed klimaat in je bedrijf is het belangrijk dat je continu naar boven haalt wat er onder de oppervlakte speelt. Onuitgesproken geschiedenis, onderlinge conflicten en scheve verhoudingen hebben veel effect op hoe mensen op elkaar reageren.
Door goed te luisteren naar wat er in je bedrijf speelt in onderlinge onenigheid, conflicten of discussies en je team de ruimte te geven om dit uit te spreken verbeteren onderlinge verhoudingen zich. Door dit regelmatig te doen gaan de mensen in je team dit steeds meer zelf oppakken. Verhoudingen worden beter, het werk wordt efficiënter en mensen gaan met meer plezier naar het werk.
Jij als ondernemer en manager moet de mensen in je team mandaat geven om zelf beslissingen te nemen en te leren van de gevolgen. Je moet het niet weer overnemen als het niet gaat zoals je verwacht of korten op de bonus wanneer het resultaat er nog niet is. Daarnaast moet je team het mandaat nemen om de keuzes te maken zonder jouw goedkeuring. Dit zorgt voor een cultuur met betrokkenheid in je team, waardoor je werknemers de verantwoordelijkheid nemen die je al zo lang probeert bij je team te ontwikkelen.
Wil je aan de slag met zelfmanagement van je team? Leer beter luisteren en ontwikkel je coachingsvaardigheden. Jij zet de eerste stap naar zelfmanagement en een bedrijf dat als vanzelf groeit door jezelf te ontwikkelen.
Veel plezier.