Cijfers – 3 van 5

In de vorige aflevering hebben we het gehad over het rustmomenten.

Vandaag gaan we het hebben over cijfers.

cijfers 3-5

Waarom is het nou zo belangrijk om cijfers in je jaarplan op te nemen? Ze zorgen voor doelen. Deze doelen kun je bespreken met je buddy of met je mastermind. Door dit te bespreken maak je jezelf verantwoordelijk voor deze doelen. Je voelt een soort druk.

Ik probeer zelf altijd mijn cijfers te verdubbelen, omdat dit vaak realistischer is dan de doelen die je zelf voor ogen hebt, je houdt er vaak niet aan als je ze te hoog legt.

Begin met de omzet van het afgelopen jaar. Bekijk je omzet per maand en bekijk je omzet per product. Deze cijfers gaan ons richting geven. We gaan kijken hoeveel je van je tijd per product heb besteedt en dan zien we of we onze aandacht moeten herverdelen.

Ik vestig zelf altijd het grootste deel van mijn aandacht aan producten die mij nu geld opleveren. Je kijkt dus per product hoeveel procent van je  totale omzet dat product heeft opgeleverd. Dit is ook het percentage van je aandacht dat het product het komende jaar krijgt. Nieuwe producten krijgen een klein percentage.

Tevens maak je een overzicht van je bestaande en nieuwe producten, hoeveel je hebt verkocht en tegen welke prijs. Zo kun je gemakkelijk zien hoeveel je meer moet verkopen om je omzet te verdubbelen. 80% van je omzet zou moeten bestaan uit bestaande producten.

Verder kun je ook je omzet delen door het aantal gewerkte uren om zo te berekenen hoeveel je ongeveer verdient per uur. Zo kunnen je gemakkelijk voorstellen afwegen om te zien of ze rendabel zijn.

Als je je omzet per jaar hebt berekent, kun je dit opsplitsen naar omzet per kwartaal en per maand. Zo kun je gemakkelijk doelen opstellen, die je tijdig kunt aanpassen als je van je koers afwijkt. Deel je omzet echter niet zomaar door 4 of door 12, vaak is je omzet niet evenredig verdeeld over een jaar.

Dit was aflevering 3, de volgende aflevering gaat over marketing.

De gehele serie:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.