De juiste brandstof voor jouw groeimotor

de-juiste-brandstof-voor-jouw-groeimotor
de-juiste-brandstof-voor-jouw-groeimotor

Stel je een motor voor met een groot vliegwiel. Wanneer je het vliegwiel op gang wilt brengen, moet je er extra energie instoppen. Wanneer het vliegwiel eenmaal draait is het belangrijk dat je de motor blijft aanvullen met de juiste brandstof.

In een vorig artikel schreef ik over het vliegwiel voor jouw bedrijf. Het vliegwiel gekoppeld aan de groeimotor van jouw bedrijf. Als ondernemer heb je in het begin veel energie in je bedrijf gestopt om het vliegwiel op gang te brengen. Nu het vliegwiel steeds iets sneller begint te draaien is het tijd om anderen de ruimte te geven om het draaiende te houden.

Wat is de brandstof voor jouw groeimotor? In welk onderdeel van het vliegwiel steek je als ondernemer nu de aandacht?

Hieronder een aantal belangrijke brandstoffen om het vliegwiel draaiende te houden en om het te versnellen, zodat het bedrijf verder groeit.

Cash

Je hebt geld nodig om te groeien. Zo heb je geld nodig om bijvoorbeeld te investeren in:

  • mensen – je hebt nieuwe collega’s nodig voor de groei;
  • materialen – je hebt voorraad nodig om de producten te produceren;
  • een pand (al mag dit nu minder groot zijn, nu mensen meer vanuit huis werken;
  • ontwikkeling – je moet nieuwe producten maken voor de klanten en je huidige producten vernieuwen.

Wie zorgt er voor de cash? De klanten.

Klanten

Je hebt klanten nodig om te groeien. De juiste klanten. Klanten die anderen vertellen over jullie werk. Klanten die klanten aandragen. Klanten die je diensten en producten afnemen en op tijd betalen. Klanten die de middelen hebben om jullie in te huren. 

Met de groei van het aantal klanten groeit je team.

Collega’s

Het is belangrijk dat je de juiste mensen aantrekt en behoudt. Enthousiaste en blije medewerkers maken nieuwe mensen enthousiast om bij jullie te werken. Mensen met de juiste waarden trekken mensen aan met vergelijkbare waarden. De groei van je mensen in aantal en kwaliteit is een belangrijke energiebron voor jouw groeimotor. 

Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor het bewaken van de cultuur, zodat het plezierig is om bij jullie te werken en klanten zich thuis voelen en het gevoel krijgen dat ze echt geholpen worden. 

Jij

Jij bent nog steeds een belangrijke energiebron voor de groeimotor van je bedrijf. In het begin is het belangrijk dat jij continu een zwengel geeft aan het vliegwiel.

Wanneer het vliegwiel op een bepaald tempo draait is het belangrijk dat je de mensen helpt om het vliegwiel te versnellen. Door de mensen te coachen, verantwoordelijkheid te geven en de vrijheid te geven om zelf beslissingen te nemen en fouten te maken.

Het belangrijkste dat jij te doen hebt is de mensen in je team ontwikkelen. Dit begint met jezelf fit en gezond houden en jezelf blijven ontwikkelen. Door voldoende rust, beweging, ontwikkeling en contacten met anderen ben je creatiever en neem je betere beslissingen. Door je te concentreren op de taken die wel belangrijk, maar niet urgent zijn help je het team in je bedrijf.

Dit bereik je door afstand te nemen, niet meer zelf aan de onderdelen van het vliegwiel te werken. Dit bereik je door je team ruimte en verantwoordelijkheid te geven.

Door deze afstand en rust heb je de energie en het overzicht om de mensen in je team te ontwikkelen. Daardoor hebben zij de energie om de klanten te helpen en te ontwikkelen. Hierdoor blijft de cash stromen.

Het vliegwiel uit Good to Great van Jim Collins is het belangrijkste onderdeel in je groeimotor en jij bent de belangrijkste brandstof voor het vliegwiel waar jij zelf aan werkt. Hier lees je hoe je het vliegwiel voor jouw bedrijf ontwikkelt.

Er komen constant lastige beslissingen op je af. Je wordt continu in de onderneming gezogen met urgente en belangrijke acties. Alleen door afstand te nemen en voor jezelf te zorgen en jezelf te ontwikkelen kan het vliegwiel sneller draaien zonder jou.

Zie je deze overgang zitten maar weet je niet precies hoe je dit moet organiseren en vooral volhouden? Dan helpt een businesscoach je hierbij. Ik houd je bij de les, loods je door de prioriteiten en help je om stap voor stap de juiste beslissing te nemen om uiteindelijk een gezonde groeimotor te creëren, zodat de onderneming vanzelf loopt. Plan een vrijblijvende kennismaking in en ik vertel je meer over het vliegwiel.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.