Bouw een beter platform voor meer klanten – deel 2 – Hoe

In deze serie over een beter platform voor jouw bedrijf, had ik het eerder over de Waarom-vraag. Weet je nog? De Golden Circle: Waarom, Hoe en Wat.

In dit artikel ga ik het dus hebben over Hoe. Hoe werkt het een Power Platform en Hoe ziet de doelgroep jou bijvoorbeeld.

Wanneer je de Waarom vraag hebt beantwoord voor jouw Power Platform wordt het eenvoudiger de Hoe vraag in te vullen. Jouw Waarom is namelijk waarom mensen naar jou toe komen en waarom ze bij je kopen.

Platform gap gat

Een perfecte plek op het web – jouw Power Platform. Deel 2

Verder met de volgende stap:
Hoe?

Hoe werkt een Power Platform

Als de informatie die je publiceert op je website interessant is voor je doelgroep en zij bezoeken je site steeds vaker, dan is dat een goed teken voor de zoekmachine. De bezoeker en de zoekmachine komen terug, er komen steeds meer nieuwe bezoekers op de inhoud van jouw platform af.

Door regelmatig iets te publiceren op jouw site komt de bezoeker en zoekmachine steeds vaker langs. Steeds wordt er gekeken of jij alweer nieuwe interessante artikelen hebt gepubliceerd.

Doordat je interessante artikelen schrijft, verwijzen ook steeds meer andere sites naar een artikel in jouw site.

Zo wordt jouw site een Power Platform.

Bezoekers komen terug, nieuwe bezoekers komen via de zoekmachine en andere sites. Steeds vaker. Dit omdat jij artikelen publiceert die interessant zijn voor jouw doelgroep. Informatie die jouw doelgroep verder helpt in hun zoektocht.

Hoe komen er steeds meer mensen

Zoals je in het eerste artikel van deze serie hebt gelezen zijn er 5 motieven waarom mensen delen en 6 persoonlijkheden voor het delen.

Dit zijn de ervaringen van mijn site, decideforimpact.com.
De mensen die het meeste delen doen dit via Twitter en daarna Facebook. Dan volgt het delen op LinkedIn, als jouw artikel een zakelijke insteek heeft tenminste.

Af en toe wordt er ook gedeeld via Google+. Gebruik je mooie afbeeldingen bij je artikel dan wordt je artikel ook steeds vaker gedeeld via Pinterest. Ten laatste komt delen via e-mail.

Voor mij zijn dit de belangrijkste sociale netwerk sites waar de bezoekers delen. De meeste bezoekers komen nu via Facebook, Twitter en LinkedIn. Ja dat klopt, er wordt meer gedeeld via Twitter en toch komen er meer bezoekers via Facebook.

Ook komen er steeds meer bezoekers via andere sites. Dit kan doordat jouw artikel wordt gebruikt als bronvermelding, of dat ze naar een artikel op je site verwijzen als inspiratie. Een deel van de lezers van dat artikel volgt dan de link naar jouw site.

Zijn de publicaties op jouw Power Platform van goede kwaliteit, met een duidelijke focus en een niche dan krijg je steeds meer links van andere sites naar jouw platform.

Hierdoor trek je meer bezoekers, en het mooie is dat het ook de zoekmachines trekt.

Dat is logisch want als meer sites een link opnemen naar jouw site, dan kan het haast niet anders dat de inhoud van jouw Power Platform goed is. Dus stijg je in de zoekmachines. Want de zoekmachine wil de beste resultaten weergeven als er wordt gezocht op jouw onderwerp.

Schrijf dus goed en regelmatig. Schrijf wat jouw doelgroep niet mag missen.
Schrijf artikelen waarvan je denkt dat je er eigenlijk geld voor zou kunnen vragen en geef het dan gratis weg op jouw Power Platform.

Hoe bouw je een Power Platform

De combinatie van een website en blog kun je op twee manieren opzetten:

Ieder een eigen domein(naam)
Je kunt je blog op een aparte site opzetten waardoor er naast je website meer resultaten van jou in de zoekmachine komen. Zo kun je in de zoekresultaten op de eerste pagina op een bepaalde woord combinatie met je website en je weblog terecht komen.

Hierdoor wordt de kans groter dat mensen uitkomen op je website of blog. Ze zien twee of meer resultaten en klikken op een of meerder van jouw links in de resultaten.

Samen op een domein(naam)
Je kunt ook je website en blog op één domein plaatsen. Hierdoor wordt je site actiever en daardoor neemt de kans toe dat je hoger scoort in de zoekmachine. Normaal is een website vrij statisch. Je hebt over-mij, producten, contact en dat zijn wel zo’n beetje de belangrijkste pagina’s in een website.

In deze pagina’s verandert niet zo vaak iets en er wordt ook niet vaak iets toegevoegd. Je hebt niet iedere week een nieuw of ander product. Je kunt wel iedere week iets publiceren in het blog gedeelte op je site. Daardoor is jouw domein actiever en krijg je meer bezoekers.

Mijn voorkeur gaat uit naar alles op één domein. Dit scheelt ook in je focus en onderhoud. Je hoeft maar één systeem bij te houden. Zo wordt het een echt Power Platform.

Hoe de doelgroep jouw site ziet

Als bezoeker kijk ik telkens “Wat zit er voor mij in?” of “Wat kan ik hiermee?” We zijn allemaal egoïstisch en denken vooral ten eerste aan onszelf. Zoals jij bij de bouw van je (eerste) site vooral dacht aan jezelf. Zo denkt de bezoeker ook aan zichzelf.

Jammer is natuurlijk dat dit niet aansluit. Jij bent niet de bezoeker. Jij bent niet jouw klant.

Jouw site gaat dus niet over jou. Tenminste, als je er klanten mee wilt krijgen.

Als bezoeker van je site ben ik niet geïnteresseerd in waarom jij tot de keuze bent gekomen in deze vorm van coaching.

Ik ben niet geïnteresseerd in jouw diploma’s, wanneer je ze hebt behaald, hoeveel jaren ervaring je hebt, bij welke vereniging je bent aangesloten. Wat je allemaal hebt doorgemaakt.

Het moment dat ik dit wil weten is als ik de keuze om met jou te werken al heb gemaakt. Dit is het moment dat mijn brein op zoek is naar bevestiging dat ik een goede keuze heb gemaakt. De keuze heb ik dan al gemaakt.

Hoe jouw potentiële klant graag jouw site ziet: “Help jij mij van mijn probleem af?”
Heb jij verstand van mijn probleem? Heb jij ervaring met mijn probleem?
Snap je, het gaat over de bezoeker!

Hoe concreter jij bent, des te makkelijker wordt het voor de klant om voor jou te kiezen. Dit betekent dus dat jij eerst kiest wie jij het beste helpt.

Dan kun jij concreet worden in welk probleem jij precies oplost en dan weet je ook wat het de klant oplevert.

Beelden op jouw Platform

Nog een vooroordeel uit de weg ruimen. Veel coaches willen de bezoekers van de site een gevoel meegeven.

Zo min mogelijk tekst en zo veel mogelijk beelden. “Want we lezen niet meer en ik wil graag een gevoel weergeven.”

Stel je voor, je gaat naar een museum met schilderijen zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam. Je hebt de vrijdag vrij gepland in je agenda. Je bezoekt een museum want je wil graag creativiteit opdoen. Even uit jouw coachingswereld stappen. Nieuwe ervaringen. Nieuwe beelden.

Je staat voor het schilderij “Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster” van Bartholomeus van der Helst uit 1648. Jij vormt je eigen verhaal bij dit schilderij.

Is dit het werkelijke verhaal achter dit schilderij? De titel zegt iets maar er zijn verschillende acties te zien in het schilderij. Jij maakt jouw verhaal over deze acties.

Wanneer je de omschrijving van het schilderij leest zie je steeds meer in het schilderij.

Wanneer de gids het verhaal vertelt achter het schilderij krijg je steeds meer inzicht over de achtergrond van het tafereel op het schilderij.

Het wordt steeds minder jouw verhaal als bezoeker en steeds meer het verhaal van de schilder, het verhaal van de tijd en de mensen die op het schilderij staan.

Het verhaal komt steeds dichter bij de kern die ze wilden laten zien.

Nu terug naar jouw site vol met beelden. Wil je dat de bezoeker zelf een verhaal bedenkt bij jouw site? Of wil je dat de bezoeker jouw verhaal in zijn hoofd ziet?

Natuurlijk vult een beeld jouw verhaal aan. Mensen houden van afbeeldingen bij de tekst. “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.” Maar een beeld zonder woorden laat het verhaal over aan de toeschouwer.

Voor kunst kan dat interessant zijn. Het prikkelt je fantasie.

Voor een website die klanten moet aantrekken is dit niet interessant. Als zelfstandige ondernemer heb je tijd en geld gestoken in deze site. Jij wilt er klanten mee krijgen. Jij wilt resultaat.

Zorg er dan voor dat de bezoekers niet een eigen verhaal bedenken, maar jouw verhaal lezen waarin ze zichzelf herkennen. Een verhaal hoe jij ze helpt. Een verhaal over wie jij helpt. Een verhaal over wat het oplevert voor de lezer.

Een verhaal dat alle vragen beantwoord zodat ze alleen nog maar jouw kant op kunnen komen. Jouw verhaal waardoor het logisch wordt om voor jou te kiezen. Waardoor ze zeker weten dat jij hun probleem gaat oplossen, of in ieder geval een stevige stap gaat zetten in de goede richting.

Het verhaal van jouw website

Schrijf op 1 A4 het verhaal dat jij wilt vertellen met je site.

Actie.

Kijk uit naar deel 3 waarin we kijken naar de Wat-vraag voor jouw Power Platform.

Credit foto: markhillary

Deel titel van jouw verhaal

Deel hieronder de titel van jouw verhaal. Ik ben er benieuwd naar.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.