Boek schrijven – klanten krijgen via internet

Personality Not IncludedAl eerder schreef ik op mijn nieuwe Engelse site over het boek dat ik nu aan het schrijven ben. Het boek gaat over – hoe kan het ook anders – klanten krijgen via internet voor zelfstandige ondernemers. Een belangrijk doel voor 2009 van mij.

De aanpak van dit boek is anders dan menig schrijver. In plaats van eerste een heel boek te schrijven en dan op zoek te gaan naar een uitgever, ben ik eerst op zoek gegaan naar een uitgever. Een uitgever die mijn eerste boek zou willen publiceren. Een uitgever die ook een goed distributie netwerk heeft.

Bij het eerste boek dat ik heb uitgegeven – Happy Hour is van 9 tot 5 – heb ik gemerkt dat zelf uitgeven ook nadelen heeft. De promotie en distributie kost veel energie. Als je er te weinig aandacht aan besteed wordt je boek gewoon te weinig verkocht.

Update 30 maart:Help me bij de keuze van de omslag van mijn eerste boek.

Met Laura Babeliowsky heb ik regelmatig gesproken over het schrijven van een boek en wat dat voor je kan betekenen als zelfstandige. In het gesprek met Peter Desmyttere van 101 Maketingtips werd duidelijk wat dat boek voor zijn bekendheid heeft betekent.

Vorig jaar mocht ik door enkele artikelen van lifehacking.nl al wat betekenen in de boeken; Upgrade Your Life en 101 lifehacking tips.

Zo kwam ik via Martijn Aslander dus steeds meer in contact met A.W. Bruna. Uiteindelijk waren enkele medewerkers van A.W. Bruna vorig jaar bij de Lifehacking Academy in Maarssen. Ze bezochten daar onder andere mijn presentatie en we maakten kennis.

Eind vorig jaar en begin dit jaar mocht ik helpen om 2 zeer leuke boeken naar Nederland te krijgen. Het gaat om de Nederlandse vertaling van The Whuffie Factor (Tara hunt) en Personality Not Included (Rohit Bhargava). Dit zijn 2 erg interessante boeken die oktober 2009 door A.W. Bruna worden uitgegeven. Met veel plezier heb ik ze beide gelezen.

Meer en meer raakte ik er van overtuigd dat het tijd werd om zelf een boek te publiceren. De relaties waren er, het was een kwestie van vragen. Nadat ik van mij reis naar Las Vegas een stapeltje boeken had meegenomen waaronder dat van Rohit ging ik naar A.W. Bruna.

Aan het einde van dat gesprek begon ik over het idee van mijn eigen boek. Ze waren enthousiast. Pfew. Gelukkig maar. Nu moest er een concreet voorstel komen van waar het boek dan over gaat. In Google Docs werd het voorstel geschreven en al snel gedeeld met de mensen van A.W. Bruna.

Nadat het boek in de redactievergadering besproken was kreeg ik te horen dat ze het wilden uitgeven. Yes. Wow! “Ik ga een boek schrijven.”, werd plotseling realiteit. Een belangrijke reden om vooraf een uitgever te zoeken was dat ik wel wat hulp bij de planning kan gebruiken.

Er werd een afspraak gemaakt met Timo Boezeman van A.w. Bruna om te kijken naar de vervolgstappen. Samen hebben we gekeken wat een goed moment zou zijn om het boek uit te geven. Dat is dus oktober 2009. Nu terug rekenen wat dat betekent voor de planning en of dat haalbaar is.

Dat betekent dus dat 1 augustus 2009 het manuscript helemaal gereed moet zijn. Als ik elke vrijdag in mijn agenda blokkeer om te schrijven heb ik 16 vrijdagen. Wil ik een boek schrijven van ongeveer 200 pagina’s met 400 woorden per pagina, dan zijn dat 5.000 woorden per vrijdag. OK, een boek schrijven is dus net werk ;0)

De eerste vrijdag nadat het duidelijk was dat we een boek gaan schrijven ben ik begonnen met het verzamelen van alle boeken die ik wil gebruiken voor mijn boek. Hiermee bedoel ik, boeken waarna ik ga verwijzen, die verdieping ga bieden op bepaalde onderwerpen. Dat werd de onderstaande stapel. In de loop van het schrijven wordt de lijst vast nog verder aangevuld. Er zullen ook nog wel nieuwe boeken gekocht gaan worden. Er staan er al heel wat meer op mijn wish list bij Amazon.co.uk
Selection of books that i will be using for the writing of my book

Vandaag was de 2e vrijdag in dit spannende en leuke project. Voor de planning moest 1 april de boek indeling helemaal gereed zijn om mee te gaan in de promotie voor het najaar. In deze indeling staat;

 • uit welke delen bestaat het boek
 • waar gaat het over
 • voor wie is het (doelgroep)
 • wat maakt het boek uniek

Na een paar uren schrijven is de indeling afgerond. Ik ben tevreden. Het boek onstaat meer en meer in mijn hoofd. Het is niet meer dan uitschrijven wat er in mijn hoofd ontstaat, artikelen gebruiken van mijn sites en boeken naslaan voor onderbouwing en referentie.

Het moet te doen zijn. Rohit schreef zijn boek ook op de vrijdagen in 5 maanden.
Dat boek zit overigens erg goed in elkaar. Niet alleen het boek zelf maar ook alles er om heen. Het feit dat Rohit bij Ogilvy werkt heeft veel invloed op de perfecte promotie gehad.

Wat vind ik dan zo mooi/goed aan het boek (de hard cover)

 • de titel is lekker af te korten naar PNI
 • Persoonlijke noot met icoontje (kip) en email pnibook@gmail.com
 • Referenties in het boek naar ’geheime’ delen op de site
 • Boek opgedeeld in 2 delen
 • Tabs op de zijkant voor de hoofdstukken 1-6 met de theorie
 • Elke stuk theorie met 2-3 voorbeelden
 • Deel 2 met Tecnhieken, aanwijzingen en gereedschappen

Wat vind ik slim/mooi van de website voor PNI

 • Boek direct te bestellen vanaf de homepage
 • Icoontjes rechts
 • Lezers community Facebook
 • Lezers community backcover
 • Bibliografie met alle boeken in een eigen Resource bookstore op Amazone
 • Media Kit – met foto’s snel toegankelijk via Flickr
 • Reviews & Buzz met links van Delicious
 • Blog – natuurlijk
 • Making of – dat is wat ik ook wil zodat jullie allemaal deze reis kunnen meemaken

Rohit maakte ook deze presentatie

How To Write A Book: The Making Of Personality Not Included

In mijn voorstel staat al dat ik waarschijnlijk een aantal van Rohit’s ideeen ga gebruiken voor mijn boek.
Ik houd jullie op de hoogte.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

 1. Leuk! Via Google Reader kom ik op dit stukje uit. Zet hem op met schrijven he!

Reacties zijn gesloten.