Een paar weken geleden sprak ik met Raimo van der Klein. Hij sprak over een wens. Niet over zijn wensen maar over het idee dat elk bedrijf zijn eigen wens zou moeten hebben. Of zoals Guy Kawasaki zegt een mantra.
Een wens, ja ik heb er lang over gedaan maar volgens mij heb ik zo langzaam een wens geformuleerd. Hij kan nog sterker. Maar het is mijn begin in een lange reis. Een leuke en spannende reis. Niet gespannen, maar spannend als in een uitdaging.
Ik wil graag dat alle bedrijven in het MKB een (online) dialoog aan gaan met hun klanten
Nu hoor ik je zeggen “Een dialoog?, maar we zijn toch al regelmatig in gesprek met onze klanten?” Ja, dat klopt er wordt wat afgesproken. Maar vanuit de verkoop en marketing is mijn ervaring dat we vooral veel doen aan communicatie richting de klant. Of richting de markt. Naar potentiele klanten. Naar potentiele werknemers zelfs naar de eigen werknemers.
Het is, naar mijn mening, veel te vaak een eenrichtingverkeer; advertenties, brochures, websites, meetings, zelfs verkoopgesprekken. Het zijn veel te vaak communicaties van het bedrijf richting de omgeving. Op veel te weinig momenten zie ik een dialoog ontstaan. Veel dingen zijn zo ingericht dat een dialoog ook niet mogelijk is.
Op dit moment maak ik gebruik van 2 online middelen waarmee je wel een dialoog kunt realiseren; weblog en online netwerken.
Voor veel mensen en bedrijven is dat nog lastig. Ik merk het in gesprekken. Mensen kennen bloggen nog maar nauwelijks. Als ze het al kennen zijn ze er vaak bang voor. Bang voor dingen die ze horen over GeenStijl en vergelijkbare blogs. Of blogs die ze kennen van een nichtje of neefje die op Hyve zit en een dagboekje bij houd over wat ze de alle dagen doet, de poes, het feestje en het vriendje.
Zo ook deze reactie van Herman Kalfsterman van Capay. Een reactie op een column van Herbert van Hoogdalem:
Wordt door het bloggen het leven niet nog onpersoonlijker? Hebben we dan helemaal geen direct contact meer met onze relaties? Zien we elkaar niet meer zitten, behalve via de webcam?
Misschien een rare vergelijking maar als voetballiefhebber zou ik de geur van het gras, de emotie op de bank, de sfeer op de tribunes en de smaakvan de bitterballen (voordeel van de business seats) niet willen missen.
Maar misschien ga je me voorspellen dat ik over 5 jaar thuis voor de buis zit te kijken, luisteren, ruiken en genieten van de wedstrijd VBV De Graafschap- FC Twente, halve finale KNVB beker.
Nee, door bloggen wordt het leven helemaal niet onpersoonlijker. Veel sites van bedrijven zijn op dit moment juist erg onpersoonlijk. Weinig mogelijkheden om een dialoog te krijgen tussen klant en leverancier. Deze dialoog maakt het juist persoonlijker. Het leuke is ook dan weer dat anderen (potentiele klanten en werknemers) deze dialoog kunnen volgen. Zo kun je redelijk goed inschatten of jij ook zou passen bij deze leverancier. Iets wat normaal een één-tweetje is wordt een één naar veel.
Natuurlijk ziet ook jouw concurrent dit. NOU EN!
Jullie zijn toch de beste? Of niet dan.
Zo niet, verander dat dan.
Zo wel, laat dat dan ook merken.
Nu weet ik wel dit is niet Achterhoeks en ook niet Twents, want ik ben opgegroeid in Twente en woon alweer bijna 15 jaar in de Achterhoek. Maar als je naar de klant gaat en je zegt in dit gesprek dat je de beste bent. Als je met een potentiele nieuwe werknemer zit en je zegt ‘Wij zijn de beste”. Waarom mag de rest van de Achterhoek, Nederland of zelfs de wereld dat niet horen dan?
En natuurlijk blijft er een persoonlijke relatie ontstaan. Een relatie die je kunt aanvullen met online contact momenten. Met de huidige file-problematiek geeft je dit een eenvoudige en goedkope manier om elkaar op de hoogte te houden. Dit kan ook via de mail, maar via blog nog leuker want zo kun je potentiele klanten en werknemers aantrekken. En natuurlijk komen daar je missers ook te sprake, maar dit geeft je wel de gelegenheid om je missers openbaar op te lossen. En iedereen te laten zien hoe (goed) jij dit oplost.
En in de toekomst blijf je gewoon naar de wedstrijd gaan. Maar moet je eens voorstellen hoe je nog meer mensen kunt betrekken bij de wedstrijd als je in staat bent om online een dialoog te hebben met je club, met spelers van dat team, of de voorzitter, of trainer. Hoe intensiever je relatie met je club hierdoor zou worden. Sterker nog hoeveel meer klanten/supporters je zult aantrekken door deze mogelijkheden.
Steeds meer bedrijven realiseren zich steeds meer de problematiek om (het juiste) personeel aan te trekken. Gebruik een blog om te laten zien wie jullie echt zijn. Ga niet achter de nieuwe medewerker aan vangen. Ga bloggen. Doe dit serieus en na een jaar ben je in staat om op je blog een artikel te plaatsen dat je een uitdaging hebt, je omschrijft de taken. Je hoeft jullie bedrijf niet meer te beschrijven want dat kennen ze al van jullie verhalen op het blog. Dan komt er als ‘vanzelf’ een nieuwe collega zich melden.
Maak van je blog niet een nieuw eenzijdig communicatiekanaal. Ga in dialoog!
En je zult zien. Er komen vanzelf mensen die je interessante verhalen gaan volgen en die gaan reageren.
Beschrijf jullie nieuwste ontwikkelingen, beschrijf de problemen waar je tegen aanloopt wie weet heeft er iemand een oplossing. Beschrijf de order die je binnen haalt maar ook diegene die je hebt laten schieten. Beschrijf de klacht die je hebt gekregen maar ook hoe je deze hebt opgelost.
Mijn mantra:
Bloggen voor bedrijven, omdat een dialoog met je omgeving meer oplevert.
Nu realiseer ik me dat veel mensen niet weten waar ze moeten beginnen. Dat komt goed uit.
De komende tijd wil ik hier artikelen gaan plaatsen die je daarbij op weg kunnen helpen.
Zie de artikelen met de tag bloggen en online netwerken.
Zoals:
Hi Erno,
Goed dat je bezig bent met je wens.
“Ik wil..” is iets anders dan dat je iets wenst voor je omgeving 😉