Beyond Zero naar een positieve bijdrage

Een paar weken geleden was ik in gesprek met Maurits Groen voor een bijdrage aan een mooi boek dat volgend jaar verschijnt. Het was een heel mooi gesprek en wat me vooral raakte was zijn ongelofelijke inzet om de wereld te verbeteren met ondernemerschap.

In de voorbereiding op het gesprek kreeg ik al veel bewondering voor Maurits, maar in het gesprek voelde ik pas echt de passie om alles te geven voor een duurzame positieve impact op de toekomst van onze kinderen en de volgende generaties.

Aan het einde van dat gesprek nodigde hij mij uit voor een filmpremière. Donderdag 12 november 2021 was het zover, mijn eerste filmpremière. In een volle zaal keken we samen naar de film BEYOND ZERO.

Wat een goede film, die je laat zien dat het anders kan. De film gaat over Ray C. Anderson en het bedrijf Interface. Het geeft hoop wanneer je ziet wat een CEO kan bereiken wanneer hij inziet dat hij bijdraagt aan de vernietiging van het milieu, de biodiversiteit en de toekomst van de mens, en actie onderneemt. De oprichter en CEO van het beursgenoteerde bedrijf Interface besluit om het roer om te gooien.

Langzaam maar zeker krijgt hij iedereen in het bedrijf mee in zijn keuze om verbeteringen aan te brengen. Ze gaan op zoek naar allerlei mogelijkheden om naar nul impact te komen in 2020. Ondertussen gaan ze verder naar een ecopositief bedrijf. Zo hebben ze nu de eerste tapijttegels die meer koolstof hebben opgenomen dan de productie ervan heeft gekost.

Na afloop was de positieve energie in de zaal te voelen. Een gevoel van: als Ray, het dream team en de mensen bij Interface dit kunnen, dan kunnen wij dit ook. Daarna was er een korte presentatie van een aantal Nederlandse bedrijven die al slimme producten maken voor een duurzame positieve impact. Nog meer inspiratie.

“We’ve got 10 years, at most, to reach a tipping point in which total global atmospheric carbon begins to decline. Getting your company ‘beyond zero’ is one of the most important things any of us can do in this decade. The Interface story shows us the way to do this, together.”

https://beyondzerofilm.com/

“En hoe dan? 3 belangrijke take-aways:

– Het begint met stevig leiderschap en een krachtige ambitie;

– Verzamel een team om je heen van slimme experts, die je kunnen challengen maar ook mee kunnen werken aan de oplossingen;

– Betrek elke medewerker, als expert van z’n eigen werk, bij de transitie.”

Yvette Watson op LinkedIn

Het was goed om Yvette Watson live te ontmoeten nadat ik een paar weken ervoor met haar sprak via Zoom over haar bedrijven. Die opname was die ochtend online gepubliceerd, luister ons gesprek hier: 2 miljard mensen betrekken bij van fossiel gebaseerd naar ecopositief – Yvette Watson.

Het was bijzonder om bij deze filmpremiere te zijn en het geeft me nog meer energie om samen met Pieter van Osch, Jaap Jan Brouwer en anderen bedrijven te helpen naar een duurzame positieve impact.

Charlotte Extercatte vertelt hier over 100monthstochange.

Kijk op de website van 100monthstochange.nl hoe jullie kunnen bijdragen aan de noodzakelijke verandering voor 2030. Het gaat niet over de morgen en anderen, het gaat over mij en jou, en nu. Actie.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.