Zo word je een betere ondernemer

betere ondernemer
betere ondernemer

Wat als ik niet 10 jaar werk aan één bedrijf maar ieder jaar een nieuw bedrijf start? Maakt mij dat een betere ondernemer in 10 jaar?

Het idee hiervoor kwam uit de TED talk van Derek Sivers, hieronder zie je de video.

Het verhaal:

De leraar pottenbakken deelde de klas bij de eerste les op in twee groepen. Iedereen aan de linkerkant van het lokaal, vertelde hij, worden alleen beoordeeld op de kwantiteit van het werk dat ze maken, iedereen aan de rechterkant alleen maar op de kwaliteit.

De procedure was eenvoudig: op de laatste lesdag zou hij zijn weegschaal meenemen en het werk wegen van de “kwantiteit” groep: 25 kg aan aardewerk krijgen een tien, twintig kilo een 8 en zo verder. Zij die op “kwaliteit” worden beoordeeld, mogen maar één stuk produceren – ofwel het perfecte aardewerk – om een tien te krijgen.


Op de dag van het beoordelen werd iets bijzonders duidelijk: de aardewerken van de hoogste kwaliteit waren allemaal gemaakt door de mensen uit de groep die werden beoordeeld op de kwantiteit. Het lijkt er op dat de “kwantiteit” groep druk was met stapels werk maken – en leerde van de fouten die ze maakten. De “kwaliteit” groep had vooral zitten nadenken en uitzoeken over de perfectie, uiteindelijk hadden ze niet meer dan grootse theorieen en een brok klei.


Dit verhaal komt uit het boek Art & Fear by David Bayles.

Of dit verhaal:

Tony Robbins heeft lang geleden een training public speaking gevolgd.

De opdracht van de trainer was om in 10 weken iedere week, ten minstens één presentatie te geven. De mensen in de groep zeiden, dat kan niet, dat is veel te veel.

Tony had het gevoel dat kwantiteit meer kwaliteit oplevert. Hij besloot om iedere dag tenminste 3 presentaties te geven. Het maakte niet uit wie het publiek was of waar.

10 weken, 7 dagen, 3 keer per dag, dat zijn 210 presentaties.


Opmerking: de bron van dit verhaal heb ik niet gevonden.

Volgens mij heeft hij goed leren presenteren tijdens die training

Ik hoorde deze verhalen van Derek Sivers in deze TED talk:

Derek Sivers  is de oprichter van CD-baby en heeft een mooie kijk op ondernemen ontwikkeld tijdens de groei van zijn bedrijf.

CD-baby heeft hij in 2008 verkocht voor $ 22 miljoen. Ondertussen heeft hij veel nieuwe initiatieven gestart. Telkens vanuit het idee om mensen te helpen en kwaliteit te geven. Niet alle focus op het beste maar veel uitproberen.

In de kwaliteit van werk speelt talent beslist een rol, maar kwantiteit speelt een veel belangrijke rol.
Een interessant boek hierover is The Talent Code van Daniel Coyle

Het gaat niet alleen over meer oefenen. Het gaat over geconcentreerd het juiste oefenen. Daarbij is het belangrijk dat je een goede coach hebt. Deze coach geeft telkens kleine aanwijzingen om details te verbeteren.

Wat zijn de overeenkomsten met ondernemen?

Meer ondernemingen bouwen maakt je een betere ondernemer.

Waarom stop je met dat doen waardoor je huidige bedrijf is ontstaan om dit ene bedrijf steeds beter te maken?

Ondernemer in één bedrijf om in 10 jaar iets groots te bereiken of 10 bedrijven in 10 jaar. Wanneer groei je sneller als ondernemer?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.