Het belang van betere beslissingen voor meer geluk

betere-beslissingen-meer-geluk
betere-beslissingen-meer-geluk

Het grootste deel van ons leven jagen we dingen na die ons niet gelukkiger maken. Aan alle kanten ontvangen we signalen over wat ons gelukkig gaat maken, maar het overgrote deel van de signalen is een leugen. Het lastige is dat mensen die de psyche van de mens goed bestudeerd hebben, mij beter kennen dan ikzelf.

Neem bijvoorbeeld behavioral designers, mensen die producten, websites, e-mails zo ontwerpen dat wij onbewust de keuze maken om spullen te kopen. Of de voedingsindustrie, die het eten volstopt met suiker, vet en zout, waardoor we verslaafd raken aan eten dat slecht voor ons is. Of de makers van apps op je mobiele telefoon die zo worden ingericht dat de telefoon bepaalt wanneer jij hem oppakt.

Deze ontwerpers spelen in op de chemische processen in ons brein (zie Boekencast afl. 2 over Leaders Eat Last) en op wat Daniel Kahneman (Think, Slow and Fast) systeem 1 in ons brein noemt. Hierdoor heeft het brein al besloten voordat ik er echt over heb kunnen nadenken. Sterker nog, ik heb er niet eens over nagedacht, deze ontwerpers hebben al besloten wat ik ga kiezen, gebaseerd op de automatische keuzes die in mijn brein gebouwd zijn op gewoontes.

Een ander voorbeeld is dat de meesten van ons een groot deel van ons leven (meer) geld en spullen najagen dan goed voor ons is. Het hebben van meer geld en meer spullen maakt ons niet gelukkiger. Wanneer we te weinig geld hebben en een aantal belangrijke spullen niet kunnen aanschaffen, zijn we minder gelukkig, maar wanneer we meer dan een € 50.000-100.00 per jaar verdienen worden we maar weinig gelukkiger. 

We hebben de middelen voor een goed leven, we hebben de spullen die belangrijk zijn en kunnen iets nieuws kopen wanneer bijvoorbeeld de wasmachine stukgaat. Meer hebben we niet nodig.

Toch blijven we spullen kopen waarvan we hopen dat ze ons leven beter maken.

Enkele beslissingen die mij gelukkig maken:

  1. Zo veel mogelijk media uitschakelen. De media laten je vooral de rampspoed in de wereld zien. Ze laten je ook een levensstijl zien die je zou moeten nastreven. Concentreer je op de dingen die je in je nabije omgeving kunt doen.
  2. Social media verminderen. Apps als Instagram en Facebook zorgen ervoor dat je jezelf continu vergelijkt met anderen. Je ziet de foto’s van de mooiste momenten van anderen en denkt: dat wil ik ook. Wat je mist zijn foto’s van alle mindere momenten die dit mogelijk hebben gemaakt. Deel geen foto’s van hoe goed het met je gaat. Deel verhalen van anderen.
  3. Leef beneden je stand, geef minder uit dan er binnenkomt. Spaar zodat je in een crisissituatie een halfjaar, of beter nog een jaar, kunt uitzingen zonder inkomen. Stress over geld maakt ongelukkig, of je nu rijk of arm bent. Stress over geld zorgt ervoor dat je minder goed kunt nadenken over zaken, omdat je brein veel aandacht heeft voor je geldproblemen.
  4. Persoonlijke aandacht voor een kleine groep mensen. Deze keuze levert mij meer plezier en geluk op dan digitale aandacht voor een grote groep mensen.
  5. Geen haast om doelen te bereiken. Dit geeft rust en ik geniet meer van de weg naar het doel dan van het doel bereiken.
  6. Iedere dag een lijst met niet meer dan drie belangrijke acties voor die dag. Ik ben altijd blij wanneer ik deze drie acties heb afgerond, in plaatst van vijf acties van een lijst met acht acties, waardoor vooral het gevoel blijft hangen dat er drie niet zijn afgerond.

Wat zijn beslissingen die jij hebt gemaakt die je gelukkig maken?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.